Košarica

V košarici ni izdelkov.

5 nasvetov za izbiro popolne lubenice

Kdo nima rad lubenice? Večina nas obožuje ta okusen in osvežujoč poletni sadež. Z vami delim nekaj praktičnih nasvetov, s pomočjo katerih boste našli popolno sladko in sočno lubenico, ne da bi jo prej morali kupiti in razrezati.

1 Poiščite sledove površine, na kateri je lubenica ležala na zemlji.  Poiščite rumeno stran lubenice. Lubenica ima na mestu, kjer je ležala nekakšen »madež« oziroma mesto rumene barve – na tem mestu se je dotikala zemlje. Bolj kot je takšno mesto kremasto rumene barve (včasih celo rumeno – oranžkaste barve), bolj sladka bo lubenica. Če je »madež« bel, sadež raje odložite nazaj na polico.

2 Poiščite rjave razpoke na lubenici. Več rjavih razpok pomeni, da so jo oprašile čebele, zato so takšne lubenice slajše.

3 Oglejte si obliko lubenice. Morda ste že slišali, da kmetje lubenice ločijo po spolu. Na primer, “moška” lubenica je večja, ima podolgovato obliko in bolj voden okus. “Ženska” lubenica pa ima bolj okroglo obliko in je slajša. Slajše so pravilno oblikovane (okrogle) lubenice. Nepravilna oblika lubenice je znak pomanjkanja sonca in vode.

4 Velikost in zvok lubenice. Najbolje je, da ne izbere niti največje niti najmanjše lubenice. Izberite povprečno, srednjo velikost. Primite lubenico v roko, jo obrnite in jo “potehtajte” v rokah. Ne glede na to ali je velika ali majhna, njena teža mora biti primerna njeni velikosti. Lahko tudi potrkate po lubenici in preverite še njen zvok. Če je zvok votel, je lubenica zrela, če je zvok medel, raje izberite drugo.

5 Poglejte pecelj. Posušen in malce zvit pecelj je znak, da je lubenica zrela. Če pa je pecelj zelen, to verjetno pomeni, da je bila lubenica pobrana prezgodaj in ni dovolj zrela.

Pri nas smo navajeni velikih lubenic, ki prihajajo iz Bosne in Makedonije. Priznati je treba, da so dobre, vendar pa so zaradi velikosti nekoliko nepraktične. Če obožujete lubenice, ne marate pa nositi težkih in velikih plodov po trgovinah in vas motijo črne trde koščice, pa posezite po slovenskih Panvitinih mini lubenicah. Najdete jih v vseh večjih marketih v posebnem priročnem pakiranju v kartonu. O koristih lubenice na zdravje, si lahko preberete v prispevku tukaj.

Recept za osvežilni poletni sorbet iz lubenice pa najdete TUKAJ.

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja