Košarica

V košarici ni izdelkov.

Verjetno je že vsak izmed vas opazil polja, na katerem so bile posejane rastline, ki v maju rumeno cvetijo. Če stopite bližje in ste malo bolj pozorni, bo v njej brenčalo čebel. Vonj, ki ga vonjate pa prav čarobno diši po medu. To je oljna ogrščica iz semen katere stiskamo olje. Spada v družino križnic (brassicaceae) in je v tesnem sorodu z gorčico, ričkom, cvetačo brokolijem in drugimi križnicami.

Veliko ljudi me sprašuje: »Ali sta oljna ogrščica in oljna repica isto?«. Naj vam povem, da ne. Rastlini sta morfološko različni po obliki korenin, legi cvetov, odlakanosti listov, barvi semena in še čem, zato spadata v različni vrsti. Do zmede pri poimenovanju  je prišlo zaradi prevoda iz srbščine in hrvaščine v slovenščino. Kar je v hrvaščini in srbščini repica, je v slovenščini ogrščica in obratno.

polje-oljne-ogrsciceOljna ogrščica je tretja najpomembnejša oljnica na svetu in drugi najpomembnejši vir rastlinskih beljakovin. Seme vsebuje 40-50 % olja, 15-20 % beljakovin ter številne minerale in vitamine. Ogrščica ima zelo malo nenasičenih maščobnih kislin, le 6-8 % od skupne vrednosti maščobnih kislin, kar je manj kot pri drugih rastlinskih oljih. Prehrana, ki vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin je namreč izredno škodljiva in nekoristna za človeški organizem, saj lahko povzroči nastanek različnih srčnih bolezni.

Pomembno je, na kakšen način pridobivamo olje. Tradicionalni postopek je hladno stiskanje semen. Bistvo hladnega stiskanja je, da temperatura olja pri stiskanju ne preseže temperature 40 °C, pri čemer dobimo manjše količine olja, a je le to mnogo bolj kvalitetno, polnega okusa in bolj aromatično.

Postopek s katerim pridobimo večje količine olja je bolj zapleten. Poslužujejo se ga v večji industrijski pridelavi olja, pri čemer uporabljajo organska topila. Tako pridobljeno olje morajo pred uporabo rafinirati, saj je v nasprotnem primeru neužitno.

Olje oljne ogrščice postaja vedno bolj priznano po celem svetu. Je veliko bolj koristno in obstojnejše od drugih olj, saj obstoji na zelo visokih temperaturah. Nadomesti lahko vsa druga malce manj vredna oziroma vsa ostala nekakovostna olja.

Olje oljne ogrščice vsebuje ugodne maščobne kisline – zelo malo nasičenih maščob in veliko enkrat nasičenih maščobnih kislin (60,6 %, oleinska – omega 9) ter večkrat nasičenih maščobnih kislin (31,3 % , linolna – omega 6 in alfa – linolenska kislina – omega 3) ter veliko vitamina E v obliki tokoferolov, folne kisline, sterole in karotenoidne snovi. Razmerje omega 6 in omega 3 (esencialne maščobne kisline) je 2:1 in je za človeško telo najbolj ugodno. Esencialne maščobne kisline imajo odločilno vlogo za normalno delovanje celičnih membran.

To olje je za organizem v bistvu zelo koristno. Pomaga zniževati povišano raven holesterola, zniža povečano raven maščobe v krvi, znižuje trigliceride, posledično zmanjšuje nastanek srčno žilnih bolezni, izboljšuje presnovo, krepi imunski sistem.

Uporabljamo ga tudi v kozmetične namene kot osnovo za različna mazila in kreme.

Uporaba:  za pripravo marinad, solat, pestov, namazov, domače majoneze, ker prenese tudi visoke temperature, pa na njem lahko tudi pečemo.

GreGurMan1

Pripravila: Sonja Cimerman

Kontakt za naročila domačega olja oljne ogrščice:

Kmetija GreGurMan: 040 / 423 – 336

Kvalitetno, vedno sveže  in lokalno pridelana hrana to so vrednote za katere delajo in živijo.

Vsako soboto dopoldan med 10. in 14. uro na tržnici Mali Plac pred kavarno SEM lahko najdete nasmejan obraz Sonje ali njene mame, ki vas veselo pričakata z izredno kvalitetnimi izdelki iz svoje kmetije: krušno moko, polnozrnato moko, polnozrnatim pšeničnim zdrobom, ajdovo moko, domačimi jajčki in izvrstnim oljem oljne ogrščice. Dobrodošli vsi na GreGurManovi stojnici.

ZLATO-PRIZNANJE

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja