Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Med vadbo izgubljamo predvsem vodo, a hkrati tudi pomembne minerale, ki jim pravimo elektroliti. Ti se nahajajo v krvi in drugih telesnih tekočinah. Med najpogostejše spadajo: kalcij, klorid, magnezij, fosfor, kalij in natrij.

Elektroliti uravnavajo količino tekočine v telesu, kislost krvi in delovanje mišic. Ker jih med vadbo s potenjem izgubljamo, jih je potrebno nadomestiti. Pred in med vadbo jih športniki lahko zaužijete v obliki športnih napitkov. Njihova naloga je stimulirati žejo in tako povečati količino zaužite tekočine, zmanjšati dehidracijo in nadomestiti potrebne elektrolite.

Na trgu obstaja sicer mnogo napitkov, ki jim pravimo izotonični napitki, le ti pa poleg pomembnih mineralov običajno vsebujejo tudi rafiniran sladkor, barvila in konzervanse. Zato so ti napitki tudi tako lepih živahnih in nenaravnih barv.

Če želite na naraven način telesu povrniti izgubljene minerale, svetujem, da si pripravite domač izotonični napitek, ki vam bo ravno tako kot že pripravljene mešanice zagotovil vse potrebne minerale. Elektroliti so prisotni v vodi in mnogih svežih živilih, zato je na splošno dobro poskrbeti za čimveč sveže prehrane v obliki sadja in zelenolistne zelenjave. Med vadbo pa so najbolj praktični napitki, ki si jih lahko pripravite tudi sami.elektroliti

Za 1 liter domačega izotoničnega napitka potrebujemo: vodo, kvalitetno nerafinirano sol in čimbolj naravno sladilo – primeren je surov med ali melasa, ki vsebuje kalcij, magnezij, železo in kalij v visokih vrednostih. Za različne okuse, pa lahko dodate poljubno sveže sadje, suho jagodičevje ali zelenje v prahu. Pri dodajanju magnezija je zelo pomembno, da izberete kvaliteten magnezij – organsko obliko magnezijevega citrata (ne raznih šumečih tablet, ki običajno vsebujejo umetna sladila in anorgansko obliko magnezija – klorid, ki se slabše absorbira).kokosovavoda

Za močnejši izotonični napitek je dobro kdaj uporabiti tudi kokosovo vodo, ki je odličen naravni izotonik, na katerega prisega veliko športnikov. Telo oskrbi z energijo, poleg tega pa poskrbi tudi za regeneracijo celic. Ker vsebuje kalcij, kalij in klorid, pomaga odgnati izčrpanost po telesni aktivnosti in telesu hitro povrne izgubljeno vlago.

Izotonični napitek s citrusi:

> 750 ml navadne vode (najbolje prekuhane in ohlajene)
> 1/2 čajne žličke kvalitetne nerafinirane soli (solni cvet)
> 1 velika jušna žlica melase (v tekoči obliki)
> sveže iztisnjen sok 1 limone ali limete
> sveže iztisnjen sok 1 pomaranče ali grenivke

izotonicni_napitek_limeta

Močnejši izotonični napitek z jagodičevjem:

> 350 ml mineralne vode in 500 ml kokosove vode
> 1/2 čajne žličke kvalitetne nerafinirane soli (solni cvet)
> 1 velika jušna žlica melase (v tekoči obliki)
> 2 jušni žlici liofiliziranega jagodičevja v prahu (borovnic, brusnic ali aronije)

izotonicni_napitek_jagodicevje

Obogaten izotonični napitek z magnezijem:

 • > 500 ml kokosove vode
 • > 250 ml zeliščnega ali zelenega čaja in
 • > 200 ml domačega bezgovega soka z vodo (šebesa)
 • > 1/2 čajne žličke kvalitetne nerafinirane soli (solni cvet)
 • > 1 velika jušna žlica melase (v tekoči obliki)
 • > 2 čajni žlički magnezijevega citrata v prahu

izotonicni_napitek_limona

Zeleni izotonični napitek s klorofilom, magnezijem in kalijem:

 • 800 ml navadne vode
 • sveže iztisnjen sok 1 rdeče grenivke ali pomaranče
 • 2 jušni žlici zelenja s poprovo meto Sunwarrior (vsebuje veliko kalija) ali
 • 1 jušna žlica elektrolitov Viridian
 • 1/2 čajne žličke kvalitetne nerafinirane soli (solni cvet)
 • 1 velika jušna žlica melase (v tekoči obliki)
 • 2 čajni žlički magnezijevega citrata v prahu
 • po želji dodajte čajno žličko naribanega ingverja

zeleni_izotonicninapitek

Vse sestavine dobro premešamo in v kolikor je potrebno (zaradi pešk citrusov) precedimo skozi cedilo ter nalijemo v bidon.

Dodajanje elektrolitov v napitke med športno aktivnostjo pripomore k temu, da med fizično aktivnostjo organizem ne potrebuje tako velike količine vode, ki obremeni želodec in predstavlja dodatno breme, obenem pa zmanjša utrujenost pri daljših fizičnih naporih.

Elektoliti so mineralne soli v krvi, ki nosijo električni naboj, zato lahko vplivajo na pH krvi in mišično funkcijo. Mineralne soli, ki vključujejo natrij, klorid, magnezij in kalij, so vključene v uravnavanje tekočine v telesu in vplivajo na volumen tekočine v krvi.

Pretok vode se regulira s koncentracijo elektrolitov na obeh straneh celične membrane. Fizična aktivnost poveča izgubo tekočine skozi znoj. Če te tekočine ne nadomestimo, lahko pride do dehidracije telesa.  Dehidracija tako zmanjšuje učinkovitost z zmanjševanjem volumna krvi in poveča telesno temperaturo, kar predstavlja dodaten napor za srce in pljuča. Dehidracioja tako vpliva tudi na neravnovesje elektrolitov (natrij in kalij). Ta neuravnoteženost mineralnih soli v telesu lahko povzroči motnje v sposobnosti celice za nastanek električnih nabojev in oslabi fizično pripravljenost posameznika.
Viridian Sports Electrolyte Fix Fluid vsebuje vse potrebne elektrolite in sicer v ionski obliki, kakor tudi vse druge minerale, naravno prisotne v morski vodi. Ionska oblika pomeni, da minerale spremeni v ione (se pripne na negativno nabite mineralne komplekse). Pomembno je, da so elektroliti prisotni v ionski obliki, kar je ključno za hidracijo telesa. Izdelek je sestavljen iz naravne mešanice slanice jezera Great Salt Lake in vsebuje vse pomembne minerale in minerale v sledovih.
Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja