Košarica

V košarici ni izdelkov.

Pomladna specialiteta

Regrat – pomladno superživilo iz dveh razlogov. Prvi razlog je ta, da vsebuje obilico zdravju koristnih učinkovin. Drugi razlog je, da nas prav nabiranje regrata spomladi »prisili« v to, da več časa preživimo zunaj, na soncu in tako dobimo več izjemno pomembnega vitamina D.

Regrat je bogat s kalcijem, betakarotenom in vitaminom C. Morda ne bi verjeli, a vsebuje več betakarotena kot korenje. Vsebuje vitamine B1, B2 in E, kalij in druge minerale. Steroli v regratovih listih spodbujajo nastanek in izločanje žolča, s čimer pospešijo izločanje strupov iz telesa.

Obilica vlaknin in zdravilne grenke snovi v regratu so koristne v času hujšanja. Ker je zakladnica vitaminov in mineralov, je odlično živilo, ki pomaga preprečiti »spomladansko utrujenost«. V literaturi najdemo tudi navedbe, da naj bi uživanje regrata uravnavalo raven sladkorja v krvi.

Regrat lahko podušite in pripravite tako kot pripravite špinačo, lahko ga vmešate v jajčno omleto, juho, smoothie in tudi kot dodatek v sendvič se obnese.

Moje najljubše spomladansko kosilo »za s sabo« izgleda takole:

  • regrat, nekaj listov čemaža
  • skodelica rjavega fižola
  • bučno olje, jabolčni kis
  • mehko kuhano ekološko jajce
  • (česen), poper

Na sveže očiščen regrat in čemaž damo skodelico rjavega fižola, mehko kuhano jajce in začinimo po okusu. Taka solata je samostojen obrok za lahko kosilo ali večerjo.

V pomladnem času je dobro, da uživamo lažjo hrano, manjše obroke in na tak način telesu dopustimo, da ne troši preveč energije za prebavo, da mu je ostane več za obnovitev svojih lastnih celic. V kolikor imate občutljiv želodec, predlagam, da surovo zelenjavo, ki je izjemno pomembna prav v tem času, uživate v prvi polovici dneva, zvečer pa kuhano in toplo.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja