Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Pravilna telesna drža je v življenju vsakega posameznika izredno pomembna, saj ima velik vpliva na naše zdravje, je preventiva pred mnogimi težavami. S pravilno telesno držo se lahko izognemo marsikateri poškodbi in bolečinam, prav tako pa se bomo lažje izognili utrujenosti, saj za ohranjanje pravilnega položaja telesa naše telo porabi najmanj energije.

Pravilna telesna drža je stanje, ko ima naša hrbtenica obliko dvojne črke S. Gre za pravilen in uravnotežen položaj glave, vratu, hrbtenice, medenice, kolen in gležnjev. V tem stanju sta vratni in ledveni del hrbtenice najbolj razbremenjena, hkrati pa so pritiski na strukture hrbtenice, mišice in vezi normalni. Pri rušenju pravilnega položaja se pritiski večajo, s tem pa se veča tudi možnost bolečin in poškodb.

Naše telo ima izjemno zmožnost prilagajanja, kar je po eni strani dobro, a po drugi strani pomeni, da se telo prilagodi tudi rušenju pravilnega položaja telesa. To pomeni, da se ob porušenem položaju enega segmenta temu prilagajajo drugi, kar pa vodi v različne težave. Mišična neravnovesja, utrujenost in glavoboli, mišični krči, počasnejši prebavni sistem ter kronične bolečine so le nekatere izmed njih. Nepravilna telesna drža ima vpliv tudi na položaj in delovanje notranjih organov.

Razlogov za slabo telesno držo je veliko. Eden izmed glavnih je prav gotovo sodoben, vedno bolj sedeč način življenja ter hkratno zmanjševanje gibalne dejavnosti oziroma nepravilna vadba. Pomembnosti pravilne telesne drže se pogosto ne zavedamo oziroma se je zavemo šele, ko nas bolečine opozorijo na to, da z nami nekaj ni v redu. Takrat brskamo po internetu in beremo razno literaturo ter iščemo ustrezne tehnike in vaje s katerimi bi izboljšali svojo držo ter posledično svoje zdravje.

Za izboljšanje telesne drže ni nikoli prepozno, vendar pa moramo vedeti, da samo izbor vaj, četudi so ustrezne, ni dovolj. Vaje je potrebno izvajati tehnično pravilno. Prav tu lahko iščemo enega izmed vzrokov zakaj se veliko ljudi kmalu po začetku vadbe brez strokovnega nadzora poškoduje.

Če želite svojemu telesu in sebi narediti uslugo, se v svojem telesu dobro počutiti, predvsem pa ohraniti vaše telo zdravo potem se, vsaj za začetek priključite vadbi pod strokovnim vodstvom. Tudi če že imate nekaj strokovnega znanja, vam dodatno ne bo nikoli odveč.

Tako kot je potrebno biti previden pri izboru vaj, je potrebno biti previden tudi pri izbiri vadbe, še bolj pa pri izbiri trenerja. Izberite si takšnega, ki resnično ve kaj dela. Ne ocenjujte trenerja le na podlagi njegovega videza. Izklesano in na videz popolno telo še ne pomeni, da je telo tudi zdravo.

V vsakem mestu se zagotovo najde vsaj en kvaliteten vadbeni center s kvalitetnimi trenerji. Če ste iz Ljubljane, jih imate na izbiro kar nekaj. Prav gotovo pa ne boste zgrešili, če se boste odpravili v Inergijo. Tam vas bodo pričakali pozitivni in strokovno odlično podkovani trenerji. V vadbi boste zagotovo uživali. Kar pa je najbolj pomembno, naučili se boste tehnično pravilne izvedbe vaj ter boste tako lahko pravilno vadili tudi doma. Vaša hrbtenica vam bo zagotovo hvaležna, zdravje prav tako.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja