Košarica

V košarici ni izdelkov.

Najpogostejše napake pri hujšanju – 2. del

Sledi nadaljevanje prvega članka o napakah pri hujšanju. Storite vse, kar je v vaši moči in se držite teh malih nasvetov, ki pripomorejo k dosegu željene teže.

Voda

Stalno po malem žejni, a ker trenutno vode nimate pri roki, na žejo pozabite. Spodbudi vas šele res huda žeja? Ko začutite žejo, je vaše telo že dehidrirano, kar je pogosto pri ljudeh, ki se lotevajo hujšanja. Vaša osebna steklenička z vodo naj vam bo motivacija. Premalo vode se kaže s slabšim razpoloženjem in višjim energijski vnosom. Sam občutek žeje zlahka zamenjate za občutek lakote. 3 decilitre tople vode pred zajtrkom in 3 decilitre pol ure pred vsakim obrokom. To je res enostavno pravilo. Poleg vode so primerni napitki še nesladkan zeliščni čaj, limonada in občasno mineralne vode (brez sladkorja).

Napake pri hujšanju

Zelenjava

Zelenjave lahko pojeste neomejene količine. Skoraj nemogoče je, da bi je pojedli preveč. Vsebuje ogromno vode, ki predstavlja kar 69 do 75 % našega telesa. V vodi so raztopljene številne dragocene snovi – vitamini in minerali, ki omogočijo izrabo energije, ki jo v telo vnesemo s hrano. Naslednja prednost zelenjave so vlaknine – predvsem topne, ki povzročijo dolgotrajnejšo sitost po obroku. Zelenjavo vključite če se le da v vsak obrok, čim več naj bo surove.

Če vam surova zelenjava ne tekne, si pripravite kremno zelenjavno juho, dušeno ali praženo zelenjavo. Predvsem je pomembno poudariti uživanje lokalne sezonske zelenjave. Ohrovt je okusen v solati, juhi ali pa kot priloga s krompirjem. Špinača, blitva, pesino, zelenje – vse lahko pripravite po enakem principu. Kisla repa in zelje sta »krtači za črevesje«.

Če torej uživate premalo vode in zelenjave je to lahko razlog, zakaj vam ne uspe izgubiti kilogramov, ne glede na vložen trud in energijo. Optimalna pijača za žejo je voda, zelenjavi pa vedno namenite prostor na svojem krožniku.

Več razlogov si preberite v 1. delu članka ali preberite 7 nasvetov za uravnotežen jedilnik.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja