Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Intoleranca na hrano in pridobivanje teže

Intoleranca na hrano in prekomerno pridobivanje teže sta dva različna simptoma, ki ju na prvo žogo ne povezujemo. Zanimivo je, kaj lahko intoleranca na hrano povzroči v našem telesu. Med drugim živila, ki jih težje prebavljamo, povzročijo zastajanje vode v telesu, težje iztrebljanje, občutek napihnjenosti posledično se lahko tudi zredimo.

Zanimivo je tudi to, da sta za večino ljudi intoleranca na hrano in alergija na hrano enaka pojma. Zato so statistično najbolj pogoste alergije še vedno alergija na mleko, alergija na oreščke in alergija na pšenico (in druga žita). Resnica pa je, da je alergija na hrano redek pojav, medtem ko je intoleranca na hrano bolj pogosta. Najlažje ju ločimo po intenziteti simptomov, saj je prava alergija hujša, simptomi pa se pojavijo takoj.

Intoleranca na hrano poenostavljeno pomeni, da v telo vnašamo živila, ki telesu ne odgovarjajo bodisi zaradi notranje biološke flore, pomanjkanja encimov, preobremenjenega črevesja, raznih oblik bolezni. Ker telo ne more normalno predelati vnesenih snovi, pričnejo te zastajati in povzročati prebavne in druge težave.

Tipičen primer intolerance na hrano je laktozna intoleranca, ki je največkrat zamenjana z alergijo na mleko. Gre za pomanjkanje encima laktaze, ki razgrajuje mlečni sladkor – laktozo. Intoleranca na mleko je tako lahko posledica predelanega mleka, spremenjenega načina prehranjevanja, bolj pogosta pa je pri ljudeh, ki redko uživajo mleko. Zato je smiselno v prehrano vključiti več rastlinskih vrst mleka. Recepte za različne vrste rastlinskih napitkov najdete tukaj.

laktozna_intoleranca

Če intolerance ne odkrijemo, lahko to sčasoma vodi v nespečnost, kronično utrujenost, zaprtost, diarejo in kolitis. Pri napadu na kostni sistem ne gre izključiti razvoja artritisa in poliartritisa. Če ti procesi potekajo dlje, imunski sistem oslabi, človek pogosto zboli, slabost in bolečine pa postanejo stalnica. Po zadnjih raziskavah alergologov lahko kronično vnetje, ki ga izzove nutritivna intoleranca, povzroči razvoj bolezni srčno-žilnega sistema.

Pozitivno pa je to, da ko enkrat živilo odstranimo z jedilnika, tudi simptomi običajno izginejo.

Torej, če ste neuspešno poizkusili že veliko metod za hujšanje, je morda vredno poizkusiti odkriti tudi hrano oziroma živila, ki vam povzročajo neprijeten občutek v trebuhu in so morda kriva za intoleranco in pridobivanje teže.

Testiranje lahko opravite v diagnostičnem laboratoriju Medicare Plus, o pravilni izbiri živil in ustreznem jedilniku pa se lahko posvetujete vsak mesec z našo ekipo. Več TUKAJ.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja