Košarica

V košarici ni izdelkov.

Za pripravo jogurta ali kefirja je dobro, če imate domače kokosovo mleko. Recept za pripravo domačega mleka najdete tukaj. Sicer se da narediti tudi s kupljenim kokosovim mlekom, vendar je okus boljši z domačim, saj ta vsebuje več maščobe, zato bosta jogurt in kefir polnomastna in bolj kremasta. Priprava mleka je res enostavna, vzela vam bo manj kot 5 minut.

KOKOSOV KEFIR

Kefir pripravimo s pomočjo kefirjevih zrnc oziroma gobice. Kefirjevo zrno sestavljajo kompleksne združbe različnih bakterij in kvasovk v različnih razmerjih. Ko kefirjeva zrna dodamo mleku, nabreknejo – dobimo želeju podobno strukturo.

kefirjeva_zrna

Za 1 skodelico kokosovega kefirja potrebujemo:

  • > 1 skodelico doma narejenega kokosovega mleka
  • > 1 čajno žličko kefirjevih zrnc

V steklen kozarec damo 1 čajno žličko kefirjevih zrnc in jihkokosov_kefir prelijemo s kokosovim mlekom. Nato kozarec pokrijemo z bombažno krpico ali pokrovčkom kozarca za vlaganje. Postavimo na sobno temperaturo in pustimo počivati čez noč ali vsaj 12 ur. Kefirja nikar ne postavite v hladilnik, saj se sicer ne bo naredil. Vmes lahko tudi malo premešamo ali pretresemo. Kefir je po 12 urah pripravljen. Kefirjeva zrnca odstranimo in jih dodamo novemu mleku, kefir pa postrežemo. Ima prijeten, rahlo kiselkast okus, vendar izrazit po kokosu. Kefirjevih zrnc nikar ne peremo z vodo, ampak jih hranimo v mleku. Če jih ne boste več uporabljali, jih lahko tudi zamrznete.

Pomembno: da zrnca ohranimo živa, jih je dobro občasno namočiti v običajnem mleku (kravjem ali kozjem), sicer nam bodo zrnca umrla. Tudi kadar kefirja ne delate, zrnca hranite v drugem mleku, saj se bakterije in kvasovke hranijo z mlečnim sladkorjem, t.i. laktoza, ki ga v kokosovem mleku ni.

KOKOSOV JOGURT

Jogurt pripravimo s probiotikom. To je poleg mleka osnova zaprobioticni_prah pripravo jogurta. Lahko kupimo probiotik v prahu ali v kapsuli. Kapsulo odpremo in jo stresemo v kokosovo mleko. 1 kapsula zadostuje za 1 skodelico jogurta. Simbiotična dnevna mešanica probiotikov zagotavlja žive, dobre bakterije. Na voljo so probiotiki v prahu ali kapsulah, v obliki 1.5 miljard ali močnejši, 12,5 miljard na kapsulo. Ti probiotiki so veganski in ne vsebujejo mleka ali mlečnih sestavin. Probiotike lahko uporabljate tudi kot del raznovrstne uravnotežene prehrane, saj pomagajo ustvarjati prijazno floro in naseljevanje kolonizacij dobrih bakterij Lactobacilli in Bifidobakterij. Priporočam, da kupite kvalitetne probiotike, ki jih ne boste uporabili zgolj za pripravo jogurtov, ampak vam lahko pridejo prav tudi za druge namene.

Dobro je, če kokosovo mleko naredimo sami, da bo mleko res polnomastno in zato tudi boljšega okusa. Recept za mleko najdete tukaj. Pri pripravi mleka uporabimo toplo vodo, saj bo kokosov jogurt hitreje fermentiral. Lahko pa mleko tudi segrejemo. Če želimo, da je jogurt res čvrst, lahko mleku med segrevanjem dodamo agar-agar, ki bo naredil želatinasto teksturo.

Mleko vlijemo v čist steklen kozarec in mu dodamo probiotični prah iz kapsule. Za 200 ml kozarec zadostuje 1 kapsula probiotika. Pri pripravi pazimo, da mleko ni prevroče. Idealno je, če je temparatura mleka med 42 in 46 ºC. Nato kozarec prekrijemo s čisto bombažno krpico ali s pokrovčkom (vendar ga ne zatesnimo, da dobi še malo zraka). Postavimo na toplo mesto, na primer v ugasnjeno pečico z rahlo priprtimi vrati in pustimo stati med 16 in 24 ur. Če želimo, da se jogurt hitreje naredi, lahko pečico medtem ko smo doma, za nekaj ur prižgemo na 45 ºC.

kokosov_jogurt_priprava

Vmes ga lahko malo premešamo ali pretresemo. Pazimo, da je kozarec dobro zaprt s pokrovom, da nam jogurt ne steče ven. Ko je jogurt že pripravljen, ga postavimo za nekaj časa še v hladilnik, da se ohladi.

Izredno okusen jogurt pa bomo dobili, če ga pripravimo iz mesa mladega kokosa, kokosove vode in dobrega probiotika. Odličen recept je pripravila tudi Eva Žontar iz Evkaliptus.si. Njen recept za presni kokosov jogurt najdete tukaj.

kokosovo_meso

Za pripravo tega boste potrebovali malce več časa, saj je treba mlad kokos še odpreti, kar ni ravno enostavno, a ima tak jogurt bistveno boljšo teksturo in okus, tako da se splača poskusiti. Tako pripravlja jogurt tudi Tereza, zato delimo z vami še njen recept. Kokosov jogurt je uporabila za presno kokosovo Božično torto.

Terezin recept za kokosov jogurt:

  • > 4 skodelice mesa mladega kokosa
  • > 1/4 skodelice kokosove vode
  • > 1-2 čajni žlički probiotika

Kokosovo meso in kokosovo vodo zmešamo v mešalniku v gladko maso, nato dodamo probiotik in ponovno zmešamo. Prelijemo v stekleno posodico (npr. kozarec za vlaganje) in pokrijemo s krpo ali pokrovčkom, ki ga ne zatesnimo popolnoma. Postavimo na temno mesto, pokrito vsaj 12 ur, za boljši okus lahko tudi več (16 – 24 ur), nato hranimo v hladilniku.

V 1. oddaji nove sezone Zdravo, Tereza!  pa je Tereza pripravila kokosov jogurt s spodnjimi sestavinami:

  • 1 pločevinka polnomastnega kokosovega mleka
  • 2 kapsuli probiotikov
  • 1/2 čajne žličke agar agarja v prahu
  • 1 čajna žlička agave

Postopek:

1/3 skodelice kokosovega mleka zlijemo v blender in zmešamo z agar agarjem. Zmes vlijemo v kozico in segrevamo na srednjem ognju največ 2 minuti. Primešamo preostalo kokosovo mleko in odstavimo.

Vmešamo probiotike in agavo ter zmes prelijemo v stekleno posodo (steklen kozarec), ki jo pokrijemo s čisto bombažno krpico ali s pokrovčkom (ga ne zatesnimo, da zmes dobi še malo zraka). Postavimo na toplo mesto in pustimo fermentirati vsaj 24 ur. Ko je jogurt že pripravljen, ga postavimo v hladilnik še za 3 ure, da se dobro ohladi. Pripravljen jogurt postrežemo samostojno ali kot dodatek kosmičem, sadni solati, chia pudingu ipd.

Vir zadnjega Terezinega recepta: okusno.je

Dober tek!

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja