Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Nekateri pravijo matchi najbolj zdrav čaj na svetu. Super heroj z antioksidanti, virom moči za vse, ki poslušajo svoje telo in superhrana za ljudi, ki sebi privoščijo le najboljše. Dežela pitja zelenega čaja matcha je Japonska. Dom najbolj elegantne in estetske kulture pitja čaja najvišje kvalitete.

Da bi razumeli posebnost matche, je pomembno najprej razumeti, kako naredijo vrsto zelenega čaja Sencha (“CHA” pomeni čaj), ki je najbolj običajen čaj na japonskem.

Listi čajevca se na japonskem obirajo daljše obdobje – od pozne pomladi do jeseni. Po pobiranju mladih lističev čaja, jih uparijo, da preprečijo fermentacijo. Nato lističe stisnejo in počakajo, da se posušijo. Ta postopek večkrat ponovijo, dokler končno ne postanejo Sencha. Za čaj Sencha obirajo le manjše in mlajše lističe, zrelejše in večje liste pa porabijo za čaj imenovan Bancha.

Posušeni listi za čaj Sencha se nato strojno obdelajo v podolgovate iglice (slika skrajno desno spodaj). Pri navadnem zelenem čaju pijemo le infuzijo zato ne zaužijemo vseh vitaminov in mineralov iz lista. Pri matchi pa dobimo mnogo več zdravilnih snovi, ker zaužijemo celoten list, poln antioksidantov imenovanih polifenoli. Prava matcha pa se pripravlja s prav posebnim postopkom mletja na kamen in ima posebno intenzivno zeleno barvo.

Prava, originalna matcha je narejena iz najboljših »Tencha« čajnih listov iz Japonske. O »tencha« listih smo pisali že v prejšnjem prispevku.

Tencha je najmehkejši del

čajnega lista

Posušen je v popolni obliki lista – samo del, kjer je klorofil. Brez žil in stebla. Samo ta skrbno izbrani del lista je zmlet v fin prah – matcha.

Glavna razlika med kvalitetno, originalno matcho in ostalimi zelenimi čaji je prav v delu lista, ki je zmlet. Nekateri proizvajalci zelenih čajev v obliki prahu uporabljajo celotne liste (kot »Sencha«) in drugačno metodo za mletje, kar spremeni barvo v rahlo rumenkasto. S tem se uniči klorofil, matcha pa izgubi živo zeleno barvo in bogat »umami« okus. Zato morajo biti pri pravi matchi uporabljeni samo najmehkejši deli listov brez žil in stebla, nato pa je posebej pomembno mletje na kamen.

Za bolj radovedne smo poiskali spodnji video, ki prikazuje kratko zgodovino japonskih čajev, od obiranja listov do skodelice čaja in utemeljene razlike med različnimi vrstami.

Za vse, ki bi želeli bližje spoznati razliko med nekaterimi vrstami matche, ki je v ponudbi pri nas, pa smo prosili podjetje Kissa Tea, ki kot matično podjetje na Japonskem oskrbuje okoli 65% svetovne potrebe po avtentičnem Matcha zelenem čaju, da nam razloži bistvene razlike. Njihovi čaji so bili narejeni skupaj s Thomasom M. Gromerjem in najboljšimi proizvajalci čajev na Japonskem, kjer razvijajo nove različice in ohranjajo najboljšo kvaliteto čajev. Zanimalo nas je predvsem to, zakaj so nekateri čaji pod imenom “matcha” manj intenzivne barve in okusa in imajo nižjo ceno?

Tako kot pri kakavu, obstajajo tudi pri matchi različne kvalitete in stopnje – od senche zmlete v prah, matche za kuhanje in sladice ter visoke kvalitete.

Proizvajalec Kissa je testiral različne vrste zelenih čajev pod imenom »matcha«. Ugotovili so, da gre v prvem primeru (na spodnji sliki desno) za »Sencha« prah in ne za pravo matcho. Prva razlika se je pokazala že v finosti mletega prahu (na papirju) in barvi. Ta razlika je razvidna tudi po pripravi čaja. Slika levo pa je 100 % prava matcha.

Kissa Matcha

Enostaven test še na papirju. Z blazinico prsta potegnemo matcho po belem papirju in dobimo rezultat:

Kissa Matcha

Po zgornjih slikah lahko povzamemo, da gre za primer matche in primer »Sencha« prahu. »Sencha« prah kaže na slabšo kvaliteto lističev (rumenkasta barva skrajno levo), medtem ko je barva matche živo zelena. Razlika je bila občutena tudi pri okušanju. »Sencha« čaj spominja na kašast neinteziven čaj, Matcha pa navduši z gladkim in svežim okusom.

Kissa Matcha

Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi naslednjim faktorjem:

  • ekološki pridelavi (niso vse matche ekološko certificirane)
  • poreklu (prava tradicionalna matcha izvira iz Japonske, ne iz Kitajske)
  • načinu obiranja (matcha se obira ročno, pred obiranjem jo zaščitijo pred soncem)
  • vrsti listov (najkvalitetnejša je iz “Tencha” listov)
  • predelavi v prah (najkvalitetnejšo matcho meljejo ročno na granitne kamne)

Vsako uro NA 1 granitni kamen uspeJO zmleti le 30 gramov matche.

Zato ima kvalitetna matcha tudi višjo ceno. Cena 30 gramskega prahu, ki ustreza vsem zgornjim kriterijem je najmanj 15 evrov in več. Zato prave matche ne boste dobili pod to ceno, ampak verjetno le klasičen zeleni čaj Sencha, predstavljen na začetku prispevka. Če boste pozorno pogledal v graf, boste razumeli zakaj lahko tudi takšno manj kvalitetno vrsto čajev proizvajalci poimenujejo matcha. Da bi lažje razumeli, vzporednice najdemo tudi pri kakavu in vinu. Ni vsak kakav 100% pravi kakav in ni vsako vino enako. Pomembno pa je poudariti še to, da če želite kupiti 100% matcho, mora med sestavinami pisati, da gre za 100% matcha prah. Obstajajo tudi mešanice z aromo in dodanimi sladili, ki so primerne za hitro pripravo matcha latte napitkov in ne pravega čaja. Te tudi nimajo lepe živo zelene barve kot jo ima prava matcha. Za pripravo enega čaja pa potrebujemo zelo malo prave matche – 2 grama je dovolj za celo skodelico.

Čaji Kissa so nekaj posebnega. Duh Kisse je prihaja iz Japonske, dežele Matcha zelenega čaja.  V japonščini pomeni »KISSA«, pitje čaja. Najbolj znan je Kissin tradicionalen matcha čaj, ki očara nad okusom, ohranja zdravo telo in vas drži pokonci ves dan.

Kissa ponua štiri vrste matcha čajev: Matcha Focus, Matcha Supermodel’s secretMatcha Skinny in Matcha za sladiceVse vrste Kissinih čajev izpolnjujejo vse zgornje standarde. Nekateri pravijo Matchi tudi kakav japonske.

Več o Kissinih Matchah

Matcha fokus: Matcha vas bo sprostila in pomirila, hkrati pa ohranjala vašo pozornost. Tako je idealna za pitje pred sestanki, učenjem, vadbo joge in takrat, ko se želite skoncentrirati. Vsebuje največ kofeina in aminokisline l-teanina, ki vas bosta skupaj držala pokonci in hkrati pomirila. Odlična alternativa kavi, brez stranskih učinkov. Ta vrsta matche vsebuje največ kofeina v kombinaciji z  l-teaninom (34 mg kofeina na 15 g matche)

Matcha skrivnost lepote: Matcha Skrivnost Lepote je skrita sestavina vseh lepotnih gurujev. Je polna antioksidantov, ki pomagajo pri ohranjanju zdrave kože, nohtov in las. Ta matcha vas bo negovala in pomagala pri ohranjanju dobrega počutja. Idealna je za bolj aktivne vadbe, dneve v telovadnici in lepotna razvajanja. Okus spominja na bolj sadnega in sladkega. (vsebuje 33 mg kofeina na 15 g matche)

Matcha vitalnost: Matcha Vitalnost vam bo pomagala pri premagovanju vsakdanjih izzivov – malih ali velikih. Prispeva k hitrejšemu delovanju metabolizma, zato je ta matcha idealna v času hujšanja, kot del uravnotežene in raznovrstne prehrane in za izboljšanje splošnega počutja. (vsebuje 32 mg kofeina na 15 g matche)

Matcha za sladice: Matcha Cooking je primerna za pripravo smutijev, sladoleda in drugih sladic, npr. presnih tort ali piškotov. Če pa ste ljubitelj latte napitkov, si lahko iz nje pripravite pravi matcha latte z rastlinskim mlekom. (vsebuje 30 mg kofeina na 15 g matche)

Vse matche pa so 100% prah matche iz tencha listov ekološke pridelave, z rahlo drugačnim okusom.

Kissa Matcha

Več o pozitivnih učinkih pitja matche in njeni pravilni pripravi, si preberite tukaj.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja