Košarica

V košarici ni izdelkov.

Si ga vedno ogledujete na tržnici ali v trgovini, pa ne veste, kaj bi z njim? Granatno jabolko ima trpežno zunanjo lupino, znotraj katere se skrivajo živo rdeča sočna zrna – ta so obdana še z eno lupino oziroma kožico, ki je tanjša in bele barve. Obe lupini sta grenki, zrna pa božansko sočna in sladka – logično je torej, da moramo pred uživanjem odstraniti lupino in jo ločiti od zrnc.

Veliko metod za ločevanje zrnc vključuje potapljanje sadeža v vodo, a to v veliki meri odstrani tudi aromo in veliko hranljivega soka. Obstaja veliko lažji način, ki vam ne bo vzel veliko časa, ko ga enkrat osvojite.

Več o granatnem jabolku in zakaj ga je vredno uživati, si lahko preberete tukaj. Ne spreglejte tudi idej za uporabo svežih zrn granatnega jabolka, ki čakajo na koncu članka!

KAKO ENOSTAVNO ODPRETI GRANATNO JABOLKO?

1.     Začnite s svežim granatnim jabolkom.

Izbirajte okrogle sadeže z napeto lupino. Stara granatna jabolka prepoznate po izsušeni nagubani lupine. Običajno so sadeži z živo rdečo lupino bolj sočni in aromatični.

2.     Prečno odrežite vrh granatnega jabolka.

Odrežite ravno dovolj, da pridete do sočnih rdečih zrn pod lupino.

3.     Zarežite v sadež, da označite kolobarje.

Z ostrim nožem vzdolžno zarežite vzdolž bele kožice, ki razdeljuje zrna na več delov od sredine navzven. Eno granatno jabolko je običajno razdeljeno na približno 6 takšnih delov. Pozorni bodite, da samo delno zarežete v sadež – ne želite ga popolnoma razrezati.

4.     Sadež razdelite na kolobarje.

Granatno jabolko z rokami razdelite na kolobarje, ki ste jih prej označili. Bolj sledite naravnim razdelkom bele kožice, lažje bo in več semen bo ostalo celih. Dobljene kolobarje še nadalje razlomite na več manjših delov. Najbolje je to storiti nad veliko skledo, v katero boste tudi kasneje shranili zrna, ker bodo nekatera zrna padla ven že v tem koraku.

5.     Obrnite kolobarje navzven.

Nad veliko skledo ali čisto površino vsak kolobar obrnite navzven. Primite za robove vsakega kolobarja in jih potisnite nazaj proti sebi, da na drugi strani izstopijo semena.

Obrnjene kolobarje “masirajte” z zunanje strani, da na drugi stran ven padejo semena. Če je granatno jabolko zrelo, bodo semena ven popadala zlahka, čeprav se bo nekaterih še vedno držala bela kožica. To odstranite kasneje.

6.     Občudujte svoje delo.

V skledi vas čaka kup svežih zrn granatnega jabolka! Eno srednje veliko granatno jabolko bo dalo približno 1 skodelico zrn. Rdečo zunanjo lupino in belo kožico vrzite na kompost ali med organske odpadke.

KAKO UPORABITI SVEŽA ZRNA GRANATNEGA JABOLKA?

  • pojejte sama
  • v zimski sadni solati skupaj z banano, kivijem in krhlji mandarine
  • v smutiju
  • v zelenjavni solati
  • potresena prek žitnih kaš za zajtrk
  • potresena po vanilijevem pudingu
Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja