pecena_jabolka

Pozimi prijajo zimske začimbe in jedi. Tokrat imam v mislih najenostavnejšo sladico vseh časov – pečena jabolka. Tako enostavna in okusna sladica, pa nanjo pogosto pozabimo.

Jabolka so eno izmed slovenskih superživil (poleg ajde, kislega zelja in repe, stročnic, orehov in še bi lahko naštevali). Največ vitaminov in mineralov vsebujejo močno obarvana jabolka, skoncentrirani so v lupini, zato je nikar ne zavrzite. Pri ekoloških jabolkih je lupljenje odveč, pri konvencionalnih pa presodite sami. Sama predlagam, da jih res dobro operete in izdatno izrežete okoli peclja in muhe.

jabolka_priprava

Potrebujemo:

  • 1 večje jabolko po osebi
  • cejlonski cimet v prahu
  • orehi, mandlji v lističih ali mak
  • jabolčni sok ali voda
  • ghee maslo ali kokosovo maslo

Jabolkom odstranite peščišče in jih narežite na četrtine ali osmine. Razporedite jih v z maslom premazan pekač. Vanj do višine 0,5 do 1 centimeter vlijte domač jabolčni sok (ali vodo) in izdatno posipajte s cimetom. Pecite v ogreti pečici do mehkega. Še topla jabolka postrezite v skodelice in potresite s kratko prepraženimi narezanimi ali mletimi orehi ali makom. Zraven lahko postrežete skuto (klasično, sojino) ali jogurt (npr. grški ali sojin).

jabolka_z_granoloPotrebe po sladkanju v tem letnem času, ko so jabolka že tako sladka, ni. Tisti najzahtevnejši pa si le privoščite žličko najljubšega medu za preliv. Če izberete sladico za glavni obrok, pred njo pojejte bogato zelenjavno juho, kot glavno jed pa 2 jabolki, ki jih lahko potresete z žlico ali dvema bananine granole (ali pa jim dodate malo sladke smetane).

pecena jabolka

Dober tek!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here