Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Mikrozelenje so mlade rastlinice zelenjave, zelišč in drugih rastlin, ki popolnoma razvijejo klične liste, včasih pa tudi prve prave liste. Zrastejo od 4 do 8 cm, odvisno od vrste. Prav zato vsebujejo v povprečju od 4- do 6-krat več hranil kot odrasle rastline iste vrste. Sveže rezano mikrozelenje lahko uživamo praktično povsod: v sendvičih, namazih, zavitkih, jedeh iz testenin, juhah, solatah … Lahko  ga uporabimo tudi kot dekoracijo. Mikrozelenje uživamo celo – s steblom in z listi, korenine pa pustimo v zemlji.

Mikrozelenje pri nas vzgajajo v Borovnici, od koder vam svežega tudi dostavijo. Vzgajajo ga v ekološki zemlji in večinoma iz ekoloških semen.

Poznamo različne vrste mikrozelenja:

Mikro BROKOLI

Mikrozelenje brokolija je zemljastega in izjemno blagega okusa, zato je zelo primerno za otroke. Nedavno so odkrili, da brokoli, ki je bogat vir vitaminov C, K, A in vitaminov skupine B, vsebuje sulforafan, sestavino s protivnetnim delovanjem. Med minerali so pomembnejši kalcij, fosfor, železo, ima pa tudi veliko karotena.mikrozelenje_brokoli_1

Mikro BLITVA

Nežen, sladek, okus po blitvi. Pisane zelene barve.
Obilica kalija, kalcija, fosforja, žvepla, joda, železa, bakra, vsebuje redke minerale – rubidij in cezij (redki, a pomembni kovini), stroncij, kobalt (pomemben za nastajanje vitamina B12), ne manjka antociana, ki ustavlja raka, poleg ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob so prisotni tudi vitamini B1, B2 (odličen flavon, ki mu pripisujejo, da spodbuja nastajanje krvi), C in P.

blitva

Mikro OHROVT, listnati

Nagubani zeleni listi, ki imajo včasih rahel srebrn pridih. Po teksturi je hrustljav in čvrst. Ima sladek začetni okus, ki mu sledita eksplozija svežega zelja in zemljast pookus. Listnati ohrovt je ena najbolj zdravih vrst zelenjave. Je izjemno bogat z vitamini K, A in C. Vsebuje tudi veliko mangana, vlaknin, bakra, triptofana, kalcija, vitamina B6, kalija, železa, vitamina E in magnezija.

mikrozelenje_ohrovt_1

Mikro REDKVICA

Preseneti z intenzivnim pikantnim okusom in s hrustljavo teksturo, ki jedem dasta večdimenzionalnost, zaradi česar je osupljiv dodatek. Bogata s karotenom, fosforjem in z antioksidanti. Vsebuje vitamine A, C, E in K, od mineralov pa v mikroredkvici najdemo železo, kalcij, magnezij in cink.

mikrozelenje_redkvica_1

Mikro RUKOLA

Mikrozelenje rukole spada v družino gorčic in ima značilen močan, poprast in orehast okus, zato je idealno za začinjanje.
Odličen vir vitamina K, 24 % folne kisline, vitamini A, E in C, kalcij, veliko vlaknin, ki pomagajo preprečevati raka, vitamini skupine B, železo, mangan, baker.

mikro_rukola

Mikro SONČNICA

Temno smaragdno zeleni listi s svetlo zelenim steblom. Edinstven okus po surovih sončničnih semenih s teksturo špinače. Polna vitaminov A, B, C in E ter odličen vir antioksidantov. Popoln prigrizek – malo ogljikovih hidratov, veliko beljakovin in esencialnih aminokislin. V njej najdemo tudi minerale: cink, kalcij, baker, železo, magnezij, kalij, fosfor.
mikrozelenje_soncnica_1
Mikrozelenje lahko vzgojite sami doma iz različnih vrst semen (o tem bomo več pisali prihodnjič) ali pa ga naročite že vzgojenega. Več o tem si lahko preberete na strani Mikrozelenje.si ali Superhrana.
O drugih vrstah mikrozelenja, si preberite v naslednjem, 2. delu, ki bo kmalu objavljen.
Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja