Košarica

V košarici ni izdelkov.

Naše napovedi so tu in tu je tudi 5 najboljših svetovnih novih trendov, o katerih bomo govorili celo leto.

Zajtrk, kosilo in večerjo bomo jedli kar iz »sklede za juho«

Vse se je začelo s smoothie skledicami. Te izredno prikupne fotografije, preplavljajo socialna omrežja že zgodaj zjutraj. Sedaj skledice osvajajo tudi kosila in večerje ter vedno več restavracij z zdravim načinom življenja. Tam imajo različna izvirna imena, ki poimenujejo vsebino skledice. Obstajajo že žitne skledice, makro skledice, vegetarijanske skledice itd. Izšla pa bo tudi prva knjiga z naslovom »Bowl« avtorja Lukasa Volgerja.

zdrava_skledica

Veliko restavracij že sledi trendom. Prve so začele k sebi privabljati stranke v New Yorku, vsem tem pa sledijo tudi nekatere restavracije s hitro prehrano že v Evropi.

Kljub temu pa naj bi ta trend spodbujale ne le brbončice, temveč tudi praktičnost in večji nadzor nad dnevnim vnosom hranil. Nekateri pravijo, da se s tem dobro nadzoruje količino porcije, drugi, da je le bolj zdrav način prehranjevanja. Avtor knjige, Volger, pravi da je nekaj zares lagodnega in prisrčnega ob jedeh iz te skledice.

Nizkokalorične testenine brez OH-jev

morska_solata

Po svetu kar naenkrat vsi govorijo o morskih rastlinah. Morske alge so med najbolj gosto bogatimi nutrienti, kot so vitamini in minerali.  Ena prvih, ki je alge v kozmetičnih izdelkih pripeljala v Ameriko, je bila Lydia Sarfati, ki pravi, da popularnost morskih alg hitro narašča. Tudi v obliki testenin. Pri nas pa so zadnje čase popularne predvsem nizkokalorične testenine brez OH-jev. Med bolj znanimi so Kelp presni morski zelenjavni rezanci, ki se jedo surovi ali kuhani. Narejeni so iz morskih alg, natrijeve soli, ki jo pridobivajo iz rjavih mineralno bogatih morskih alg in vode. Njihova posebnost pa je predvsem v tem, da so skoraj brez kalorij, pripravimo pa jih praktično v 1 minuti, lahko tudi brez kuhanja – tako, da jih namočimo le v topli vodi in nato dodamo priljubljeni omaki. Še bolj popularni od Kelp rezancev in cenovno dostopnejši so Shirataki testenine.

shiratakiTe testenine so postale popularne predvsem med ljudmi posebnimi prehranskimi potrebami, saj ne vsebujejo glutena, laktoze ali škroba. Shirataki testenine imajo glikemični indeks 0, zato so primerne tudi za diabetike. Glavna sestavina testenin sta voda in vlaknina glukomanan, ki ob zaužitju ene porcije na dan (140 g) prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi ter ob energijsko omejeni prehrani prispeva k zmanjšanju telesne teže. Testenine imajo zgolj 7 kcal/100g in ob tem ne vsebujejo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob in so primerne tudi v času hujšanja.

Matcha. Vsepovsod.

Matcha je posebna vrsta zelenega čaja, ki izvira iz Japonske. Dobimo ga v prahu, dodamo pa vroči vodi ali rastlinskemu mleku in si pripravimo tako imenovani “matcha latte”. Postaja nov trend, sledijo pa mu že vse večje svetovne kavarne (npr. Starbucks, Costa …). Vedno več podjetij pa proizvaja tudi »domače« verzije matcha čaja, kar v vrečkah za enkratno serviranje.

matcha_

To ni običajni zeleni čaj, temveč gre za ročno obrane lističe zelenega čaja, zmlete v zelen prah. Njegova posebna obdelava se začne že nekaj tednov pred pobiranjem čajnih lističev, ko čajevce prekrijejo s ponjavami in jih zaščitijo pred direktno svetlobo sonca. To upočasni njihovo rast, lističi pa ohranijo veliko klorofila, kar se kaže tudi v živahni zeleni barvi čaja. Obrane lističe obdelajo s paro, posušijo ter odstranijo vsa stebelca in nečistoče. Zaradi majhnega pridelka in zahtevne pridelave je tudi primerno drag. Za 30-gramsko vrečko zelenega prahu boste pri nas odšteli od 20-43 evrov.

Matcha pa ni popularna samo kot čaj iz katerega lahko pripravite znani matcha latte. Restavracije, ki sledijo trendom ga ponujajo tudi v različnih sladicah in prigrizkih. Med bolj okusnimi je tudi matcha čokolada. Ta z antioksidanti bogat čaj se je začel pojavljati tudi v kozmetičnih izdelkih, izdelovalec kavnih aparatov Sharp pa je že oznanil prihod prvega »matcha maker-ja«.

Spoznajte adaptogene, nove bojevnike proti stresu

superzelisca

Vsi smo že neštetokrat slišali za superživila. Kaj pa superzelišča? Nekatere rastline imajo snovi, ki lahko pomagajo telesu premagovati in obvladati stres. Te snovi so adaptogeni, ki pomagajo telesu, da se navadi na svoje določene potrebe. Tega učinka nima običajna hrana, prav tako tudi ne običajna zelišča, ki smo jih vajeni uporabljati v kuhinji. To leto bomo bolj pogosto brali o moringi, ashwagandhi, maci, gingsengu in jih po vsej verjetnosti začeli dodajati našim najljubšim smoothijem.

Rastlinska mleka kar na vašem pragu

Lahko bi rekli, da mleka iz oreščkov pridobivajo tako pozornost, kot so jo smoothiji pred nekaj leti. Vedno več ljudi uživa rastlinsko mleko, po večini zaradi zdravstvenih težav in kritik mlečnih izdelkov živalskega izvora. Želja potrošnikov je kupiti čim manj predelano mleko, ki ne vsebuje dodatkov. Veliko kavarn po svetu je v svojo ponudbo že dodalo rastlinska mleka. Tudi pri nas zaradi vse večjega povpraševanja raste ponudba rastlinskega mleka v kavarnah, slaščičarnah in boljših restavracijah. Med najbolj popularnimi kupljenimi rastlinskimi napitki je kokosovo mleko. Doma pa si ljubitelji rastlinskega mleka najraje pripravljajo mandljevo. Z malce močnejšim mešalnikom si lahko vsak dan pripravite sveže rastlinsko mleko.

rastlinsko_mleko

Delite naprej ...
Katarina Katanec
Katarina Katanec

Katarina Katanec, magistra inženirka prehrane. Intenzivno se ukvarja s svetovanjem na področju hujšanja, zdrave in rastlinske prehrane ter klinične prehrane ter poučevanjem – vodi različna predavanja in delavnice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja