Košarica

V košarici ni izdelkov.

Nas sladkor res lahko zasvoji?

Več kot zaužijete sladkorja, bolj si ga želite? En kos torte pa drugi …, pa samo še eden, ki pa nikakor ni zadnji? Se počutite ujeti v začaran krog? Pa poglejmo, kaj pravi ena izmed možnih razlag za to.

V raziskavi iz leta 2008 so preučevali učinek sladkorja na uporabnika. Raziskavo so izvedli na podganah, ki lahko, prav tako kot ljudje, postanejo odvisne od drog. Potrdili so teorijo, da v določenih pogojih omejen dostop do sladkorja vodi v vedenjske in nevro kemične spremembe, ki so podobne in spominjajo na odvisnost od drog.

Obstaja močna povezava med uživanjem sladkorja in zasvojenostjo. Ker sladkor vpliva na iste živčne poti kot uživanje drog, je to smiselno in logično.

Zaužit sladkor povzroči občutek ugodja in sproščanje hormona dopamina v regiji možganov, ki je odgovorna za nagrajevanje – v Nucleus Accumbensu. To področje stimulira tudi uživanje drog in nikotina. Ker nam je občutek ugodja všeč, ga želimo vedno več.

Na tak način smo v preteklosti preživeli neugodno okolje. Enormne količine sladkorja v današnji hrani pa so kot »super- stimulans« za naše možgane, ki mu tekom evolucije nismo bili izpostavljeni z uživanjem običajne hrane, kot je na primer jabolko ali jajce. Ko jemo sladkor, je zato učinek dopamina veliko močnejši, kar zmede možganske signalne poti in vodi v pretirano uživanje sladkorja.

Prekomerno uživanje sladkorja vpliva tudi na večje sproščanje opiatov – endorfinov, ki so odgovorni za dobro počutje. Enak učinek imata tudi morfij in heroin. Visoko procesirana sladkana živila lahko zato pri nekaterih sprožijo nenadzorovano porabo sladkorja, saj spodbudijo enaka področja v možganih kot prepovedane droge.

Zgoraj navedenih dejstev ne smemo posploševati in ne smejo biti izgovor za nov sladki prigrizek. Ljudje, ki ob kosilu spijejo kozarec kvalitetnega vina prav tako še niso odvisni od njega, drži?

To opozorilo žal ni napisano na zavoju čokoladic, kot je to pri tobačnih izdelkih, lahko vzamemo preventivno in nam je ob splošni prisotnosti sladkorja prav vsem v poduk. Če imate stalno močno željo po sladkorju in vam njegovega uživanja ne uspe zmanjšati, to lahko vodi v odvisnost, zato uživanje rafiniranega sladkorja omejite in preprečite neželene zaplete.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja