Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

5 razlogov, da dolgoročno izločite sladkor

V trenutku, ko ga uživamo sladek, a če potegnemo črto, grenka in vse prepogosta sestavina živil, ki jih dnevno vnašamo v svoje telo.

1. Zmanjšate tveganje za razvoj srčno žilne bolezni

Nedavna raziskava potrjuje, da obstaja močnejša povezava med vnosom rafiniranega sladkorja in srčno žilnimi boleznimi, kot med vnosom nasičenih maščob, ki so do nedavnega veljale kot razlog za njihov razvoj. Pretiravanja s sladkorjem prav tako vodi v razvoj preddiabetesa in diabetesa.

Fruktoza se presnavlja v jetrih in ne povzroči občutka sitosti ter lahko povzroča odpornost na leptin- hormon, ki je povezan z ohranjanjem zdrave telesne mase. Vodi v debelost ter nealkoholno zamaščenost jeter, ki sta dva ločena in pomembna faktorja tveganja za razvoj srčno žilne bolezni. Prekomerno uživanje fruktoze (v kuhinjskem sladkorju in glukozno fruktoznem sirupu) je celo močnejši faktor tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja kot je to kajenje, visok krvni tlak, diabetes, visok holesterol in metabolni sindrom. V raziskavi so zaključili, da je pomembno izogibanje sladkorju in prav vsem visoko procesiranim živilom. Priporočajo polnovredno prehrano.

2. Ohranite vitko postavo

Prekomeren vnos rafiniranih ogljikovih hidratov, sploh sladkorja je povezan s kopičenjem maščobnih zalog. Še posebej uživanje industrijsko pridobljene fruktoze v glukozno fruktoznem sirupu, kot sestavini številnih procesiranih živil. Pretiravanje s fruktozo v pijačah, slaščicah in prigrizkih vodi v nealkoholno zamaščenost jeter, ki je v zadnjem času v razvitem svetu vse pogostejša. Fruktoza v celem sadju iz tega vidika ni problematična. V kolikor se prehranjujete zelo raznoliko, »lahko« brez večjih posledic trikrat na teden pojeste sladkarijo v vrednosti 100 kcal, ustrezno uravnoteženo.

3. Prispevate k ohranitvi zdravja zob in vaših kosti

Sladkor razredči hranilno gostoto vaše prehrane, je zgolj energijsko živilo. Zniža pestrost hranil, ki jih sicer v telo vnesete z optimalno prehrano. Ne vsebuje nobenih vitaminov, mineralov, antioksidantov, niti encimov, ki bi omogočali njegovo prebavo. Sladkor za svojo prebavo črpa nutriente iz zalog našega telesa, med drugim tudi iz kosti in zob in lahko pospešuje razvoj osteoporoze in tudi kariesa. Uživanje sladkorja tudi preprečuje absorpcijo ključnih mineralov- magnezija in kalcija v naše telo. Sladkor tekmuje z vitaminom C pri vstopu v celice.

4. Zmanjšate utrujenost

Uživanje sladkorja in rafiniranih živil telesu jemlje energijo in mu je ne daje. Če pojeste čokoladico, ker »rabite energijo« s tem negativno vplivate na nivo energije. Takoj morda čutite energijo, a že v roku pol ure ali manj bo ste začutili tudi padec energije. Več energije, boljše počutje v svojem telesu in lahkotnost boste začutili, ko boste zmanjšali porabo sladkorja na minimum. Rafiniran sladkor našemu telesu jemlje minerale, ki so potrebni za učinkovito samoobnovo telesa, kar je pomembno sploh ko smo izpostavljeni stresu. Pretirano uživanje sladkorja oslabi delovanje nadledvične žleze in trebušne slinavke ter vseh drugih organov.

5. Prihranite

Sladkih živil in prigrizkov ne tretiramo kot celoten obrok. Navadno so zgolj dodatek, posladek po ali prigrizek med obroki. Neprimerno sredstvo za tolažbo in nadomestilo za pozornost in ljubezen otrokom. Po domače so odveč v dnevnem jedilniku, saj je bolje, da si pri kosilu na krožnik dodamo še en krompir, morda za malico pojemo raje kos sadja. Kupovanje sladkih prigrizkov pa prvi pogled morda ne predstavlja stroška, saj so sladkarije smešno poceni, a če pogledate dolgoročno, ta »strošek« ali davek plača vaše zdravje. Žel se tega navadno zavemo šele, ko pride do resnejših zapletov zardi prekomernega uživanja rafiniranih živil in sladkorjev.

Naslednjič ko vas bo zamikalo, da si privoščite nedolžen bombonček, še enkrat premislite ter… Izberite zdravje!

Posladkate pa se lahko tudi z doma pripravljenimi zdravimi sladicami brez rafiniranega sladkorja. Mnogo receptov za okusne sladice lahko najdete v rubriki tukaj: ZDRAVI RECEPTI – ZDRAVE SLADICE.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja