Košarica

V košarici ni izdelkov.

Sadež meseca: kivi

Kdaj ste nazadnje pojedli kivi? Kivi je vredno vključiti na vaš vsakodnevni zimski jedilnik, saj je poln hranljivih snovi.

Izvor kivija

Kivi sodi v skupino sadežev vrste aktinidija. Izvira iz severne Kitajske, od koder se je v dvajsetem stoletju najprej razširil na Novo Zelandijo, nato pa še v Evropo in Ameriko. Prvotno ime tega sadeža je bilo »kitajska kosmulja«, s prihodom na Novo Zelandijo pa mu je bilo dodeljeno tržno ime »Kivi«. Kiwi je novozelandska avtohtona ptica katere barva perja spominja na barvo sadeža. Danes se v svetu največ kivija proizvede v Italiji, sledijo ji še Nova Zelandija, Čile, Japonska.

Sezona in shranjevanje kivija

Sezona rasti kivija je od novembra do aprila. V tem obdobju je tudi priporočeno njegovo uživanje. Hranilne snovi sadeža dosežejo svojo maksimalno vrednost ter razvijejo polno aromo in okus v obdobju naravnega zorenja. Kivi je zrel, ko je mehek na dotik in se lupina na pritisk rahlo vdre. Za hitrejše zorenje ga lahko hranimo skupaj z jabolki, bananami ali hruškami v temi in na sobni temperaturi.

Zdravstvene koristi uživanja kivija

Uravnava prebavo 

Kivi vsebuje encim aktinidain, ki razgrajuje beljakovine (podoben je papainu v papaji). Encimi v kiviju olajšajo tudi prebavo beljakovin v telesu in lahko pomagajo pri sindromu razdražljivega črevesja. Poleg tega kivi vsebuje tako topne kot netopne vlaknine, ki pripomorejo k urejeni prebavi, deluje kot naravno odvajalo ter pomaga pri težavah s prebavo in izločanjem blata predvsem pri starejših ljudeh.

Krepi imunski sistem

100 gramov kivija pokrije kar 154 odstotkov naših dnevnih potreb po vitaminu C, kar je dvakrat več kot v primeru limon in pomaranč. Z enim samim kivijem boste dobili tudi več cinka kot z enim jabolkom. Oba, tako cink kot C vitamin sta pomembna za krepitev imunskega sistema, predvsem v zimskem času in je pomembno, da ju uživamo vsakodnevno.

Pomaga pri boljšem spancu

Številne raziskave so pokazale, da vsebuje kivi kombinacijo fitohranil, ki pomagajo pri težavah s spanjem. Če imate težave z nespečnostjo, lahko uro pred spanjem poskusite zaužiti dva zrela kivija – hkrati je to zdrava in nizkokalorična alternativa nočnim prigrizkom. Poleg tega kivi vsebuje magnezij, ki pomaga k sprostitvi in boljšem spancu. Če vas muči nespečnost, je lahko pomanjkanje magnezija prav tako vzrok.

Koristen je za nosečnice

Kivi vsebuje veliko folne kisline. Folna kislina je nujno potrebna za zdrav razvoj plodu, zato morajo biti na njen vnos še posebej pozorne nosečnice. Še več živil s folno kislino najdete v naslednjem prispevku 15 živil z največ folne kisline.

Vpliv na lajšanje respiratornih bolezni (astme)

Poleg oksidativnih učinkov kivi omiljuje tudi simptome respiratornih bolezni, predvsem astme. Študija, narejena v Italiji na otrocih je pokazala, da otroci, ki so uživali pet do sedem obrokov citrusov in kivija na teden, so kazali za 25 do 44% manj simptomov astme kot otroci, ki so uživali sadje enkrat na teden.

Skrbi za lepo in sijočo kožo

Kivi vsebuje veliko pomembnega C in E vitamina ter cinka, ki skrbijo za lepšo in bolj elastično kožo. Ne samo uživanje kivija, tudi kivijeva maska vam lahko kožo naredi bolj mehko, napeto in vas nahrani od zunaj. Zmešajte 1 zrel kivi s polovico zrelega avokada in dodajte žličko medu. Zmešajte in nanesite na čist obraz. Po 20 minutah masko sperite z vodo in jo po potrebi očistite s kokosovim oljem.

Kaj dobite z užitjem 2 kivijev:

  • manj kot 100 kalorij
  • več vitamina C kot v dveh limonah ali pomarančah
  • več kalija kot v 1 srednje veliki banani
  • več cinka kot v 1 jabolku
  • veliko vlaknin, tako topnih kot netopnih
  • dober vir folne kisline
  • vitamin E, vitamin K in niacin (vitamin B3)
  • encim aktinidin, ki dodatno lajša prebavo, ker pospešuje razgrajevanje beljakovin

Povprečna hranilna vrednost na 100g sadeža:

Energijska vrednost  61 kcal
 Ogljikovi hidrati  9 g
 Maščobe  0,52 g
 Kalij  312 mg
 Cink  0,14 mg
 Vitamin E  92,7 mg
 Vitamin C  92,7 mg

Kivi vsebuje tudi veliko klorofila, kar je drugače značilno za zelenjavo. Ta posebnost ga loči od ostalih sadežev. Klorofil dodatno prispeva h skupnemu antioksidantivnem učinku ter ščiti celice pred oksidativnimi poškodbami.

Na kakšen način lahko uživamo kivi?

Enostaven način kako zaužiti kivi brez lupljenja, je z uporabo žlice za kar je potrebno, da je kivi dovolj zrel. Kivi prerežemo na polovico ter vsako polovico izdolbemo z žlico.

Lahko ga enostavno narežemo in jemo samostojno.

Pripravite ga v obliki zimske sadne solate.

Zmešajte sveže sadje: narezan zrel ananas, nekaj naezanih kivijev, koščke mandarin in zrnca granatnega jabolka, potresite s chia semeni, pokapajte z limoninim ali pomarančnim sokom, premešajte in okrasite s svežo meto.

Pripravite sadna nabodala

Če vaši otroci kivija ne marajo, ker je kisel, ga pripravite v obliki sadnih nabodal z drugim sadjem in stopljeno čokolado, ki bo popestrila okus sadju.

Pripravite okusen smuti

Kivi zmešajte z banano in mlado špinačo v sadni smuti, dodajte rastlinsko mleko in chia semena. Za dodatno sladkobo, dodajte več banane ali pest rozin. Tako otroci ne bodo čutili okusa kivija.

Skuhajte tapiokin puding

Pripravite tapiokin puding v kokosovem mleku in ga okrasite z rezinami kivija. Tapiokine kroglice skuhajte v kokosovem mleku in sladkajte z eritritolom. Sladkoba kokosovega pudinga s tapioko v kombinaciji s kislim kivijem bo pričarala zanimivo kobminacijo okusov, ki bo všeč tudi najmlajšim.

Če vas zgornji razlogi še niso prepričali, da bi kivi uvrstili na vaš dnevni zimski jedilnik, si preberite 12 razlogov za uživanje kivija.

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja