Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Ker kravjega ali katerega drugega živalskega mleka že nekaj časa ne uporabljamo več, preizkusili smo pa že kar nekaj nadomestkov, z veseljem delim recept, ki ga uporabljamo doma, za pripravo presnega in res zdravega napitka, ki nam je najbolj všeč.

Zemeljski mandelj ni orešček, ampak gomolj, zato ga lahko uživajo vsi, ki imajo alergije na oreščke ali plesni. V Sloveniji so ti gomolji še dokaj neznani, a ko se prvič z njimi srečate in okusite njihovo sladkobo, vas bodo navdušili. Več o tem gomolju pa si lahko preberete v prispevku tukaj.

Ta napitek je po sestavi tako zelo podoben materinemu mleku, da ga lahko pijejo tudi dojenčki. V tem primeru izpustite nerafinirano himalajsko sol in vanilijo.

Primerjava hranilnih vrednosti med materinim mlekom in napitkom iz zemeljskih mandljev:

zemeljski mandlji: 51% maščobe, 42% ogljikovih hidratov, 7% beljakovin
materino mleko: 51% maščobe, 39% ogljikovih hidratov, 6% beljakovin

Recept za pripravo napitka / mleka zemeljskih mandljev:

Sestavine:

• 100 do 150 g zemeljskih mandljev
• 1,5 liter prefiltrirane vode
• 1 ščep nerafinirane himalajske soli
• pol žličke burbonske vanilje v prahu (ali 1 strok vanilje)

Priprava:

  • Zemeljske mandlje je potrebno najprej namočiti za 24 ur. Posodo z namočenimi zemeljskimi mandlji postavimo v hladen prostor
  • Po 24 urah jih precedimo, speremo in stresemo v mešalnik, dodamo 1 liter vode, sol in vaniljo in vse skupaj dobro zmeljemo. Z zmogljivejšim mešalnikom smo hitro gotovi, manj zmogljivejši bo to delo opravljal malo dlje (z vmesnimi postanki približno 5-10 minut). Tako zmleto vsebino precedimo skozi gazo ali skozi temu namenjeno mrežato vrečko in dobro ožmemo. Pulpo, ki ostane stresemo nazaj v mešalnik in prilijemo še preostale pol litra vode in ponovimo postopek, le da tokrat meljemo manj časa. Toliko, da se voda dobro premeša s pulpo in precedimo še ta preostanek.
  • Tako pripravljen napitek lahko pijemo kot nadomestek živalskega mleka ali mleka iz oreščkov. Namesto mleka ga lahko uporabimo pri peki raznih peciv, palačink, za smutije, na njem lahko skuhamo pirin zdrob, ga uporabimo pri izdelavi presnih sladic…lahko pa ga uporabimo tudi za zajtrk ob okusni presni granoli iz zemeljskih mandljev. Tako pripravljen napitek bo ostal užiten 3 do 4 dni, shranjen v hladilniku.
  • Pulpo, ki ostane nikar ne zavrzite, lahko jo uporabite za smuti ali jo vmešate v rastlinski jogurt ali za pripravo presne sladice. Če je nimate namena uporabiti takoj, jo lahko tudi spravite v vrečko in zamrznete za kasnejšo rabo.

Okus mleka je izredno dober, nevtralen in rahlo sladek.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja