Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Vitamin B12 (ali druge spojine, ki jih smatramo kot vitamin B12 – kobalamini) je vodotopni vitamin, ki je nujno potreben za normalno delovanje našega telesa. V organizmu deluje kot koencim in skupaj z encimi vpliva na presnovo maščobnih kislin, aminokislin, sintezo DNK in beljakovin.

Vitamin B12 v našem telesu sicer tvori bakterije v debelem črevesu, vendar se absorbira že v tankem črevesu. Prav zaradi tega je naše telo odvisno predvsem od prehranskih virov tega vitamina. B12 ima vlogo pri delitvi celic, prispeva k sproščanju energije pri presnovi in presnovi homocisteina, pomaga pri delovanju živčnega sistema, prispeva pri normalnemu psihološkemu delovanju in zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti ter delovanju imunskega sistema.

Pomanjkanje vitamina B12 je nevarno predvsem med nosečnostjo, kar pri dojenčku vodi v nevrološke, metabolne in hematološke okvare in motnje. Pomanjkanju so bolj izpostavljeni tudi starejši oziroma vsi nad 50 let. Pomanjkanje lahko pripelje do anemije, poškodb živčnega sistema in srčnih bolezni. Najpogostejši simptomi so slabi spomin, demenca, prihaja lahko do neplodnosti in spontanih splavov. Drastično pomanjkanje povzroča degeneracijo predelov hrbtnega mozga ali trajne okvare živčnega sistema.

jedilna zlica

Vitamin B12 se v večini nahaja v živilih živalskega izvora, zato je za vegane najbolj učinkovito uživanje tega vitamina v obliki prehranskega dopolnila. Lahko ga sicer najdemo v živilih rastlinskega izvora vendar v tako majhnih količinah, da ne zadoščajo zadostni potrebi po dnevnemu vnosu.

Glavni rastlinski viri B12 so alge in gobe. V največjih količinah ga najdemo v užitnih gobah šitake in resastemu bradovcu ter v manjših količinah pri lisičkah in drugih vrstah gob (ajdovček, sončnik, mavrah). Pri algah ga je največ v chlorelli, kjer pa njegove vrednosti močno nihajo, zato ta ne velja za zanesljiv vir B12. Najdemo ga lahko tudi v rastlinskih živilih, ki so bila podvržena fermentaciji (npr. kislo zelje), a le v sledovih, zato tudi te ne štejemo med vire vitamina B12.

Veliko živil je dandanes obogatenih z vitaminom B12. Od kosmičev za zajtrk do različnih rastlinskih mlečnih napitkov, ki v določenih količinah zagotavljajo zadostno količino vitamina B12. Vsekakor pa se veganom priporoča vitamin B12 v obliki dopolnila – kapsul ali kompleksa vitaminov v tekoči obliki, ki zagotavlja varen in zanesljiv dnevni odmerek.

Delite naprej ...
Katarina Katanec
Katarina Katanec

Katarina Katanec, magistra inženirka prehrane. Intenzivno se ukvarja s svetovanjem na področju hujšanja, zdrave in rastlinske prehrane ter klinične prehrane ter poučevanjem – vodi različna predavanja in delavnice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja