Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

5 korakov za naravno krepitev imunskega sistema

V hladnejših mesecih leta in ob prehodu med zimo in začetkom pomladi, ko se zadnja leta prava zima šele prične, je težko preživeti brez prehlada, gripe ali druge sezonske nadloge. Vsi okrog nas kašljajo in kihajo, zato se je zelo težko izogniti okužbi. Pa vendar obstajajo nekatere splošno preizkušene metode, s katerimi imamo več možnosti, da ostanemo zdravi.

Bodite pripravljeni

V torbici hranite razkuževalne robčke in jih dejansko uporabljajte (predvsem na javnih prostorih). Če začnete čutiti simptome prehlada, kakšen teden ali dva uživajte naravni vitamin C in cinkov kompleks – v zimskih mesecih ju je najbolje imeti kar vedno pri roki.

Uživajte vitamine in okrepite črevesje

Imunski sistem je vaša prva obrambna linija, ko se srečate z virusi in bakterijami. Da bi lahko pravilno deloval, potrebuje specifična hranila. Najpomembnejši vitamini, ki neposredno krepijo imunski odziv, so: vitamin C, vitamini B, vitamin D, selen, cink.
Z vitaminom C so še posebej bogati sadeži kot so acerola, baobab in camu camu.
Zelo pomembni za optimalno imunsko odpornost so tudi probiotiki – hrana pogosto ni dovolj, zato se v hladnih mesecih priporoča dodajanje bakterijskih kultur v obliki dodatka. V naši mikrobioti (cel sistem sluzi, ki je prisoten v črevesju), kjer se nahajajo dobre bakterije, se nahaja sedež našega imunskega sistema. Kadar je ravnovesje bakterij v mikrobioti pravilno (15% dobrih bakterij, 5% slabih bakterij in 80% nevtralnih bakterij), to imenujemo evbioza. Takrat se dobro počutimo, imunski sistem je močan in smo zdravi.
Zato, če želimo okrepiti svoj imunski sistem, preprečiti prehlade, angine, gripe, alergije in druge bolezni, moramo najprej okrepiti svoje črevesje. Probiotiki so nam tu lahko v veliko pomoč in igrajo ključno vlogo pri krepitvi zdravja in imunskega sistema.
Uživanje prehranskih dodatkov je zelo priporočljivo, če ne želite zboleti – pa vendar ne pozabite, da gre za “dodatke”. Vedno jih dodajamo že sicer uravnoteženi in polnovredni prehrani.

Povečajte uživanje svežega sadja in sezonske zelenjave

Uživajte veliko hranljivih živil, kot so zelenolistna zelenjava, citrusi, kivi, jagodičevje, korenje, oreščki in stročnice. Jejte čim več sezonske zelenjave – katero izbrati v mesecu marcu si preberite v prispevku tukaj:

Pijte veliko tekočine

Voda bo spodbudila izločanje toksinov iz telesa in preprečila dehidracijo. Poskusite se izogibati alkoholnim in kofeinskim pijačam, če se počutite utrujeni ali na robu bolezni – alkohol in kofein bosta povečala dehidracijo in poslabšala absorpcijo hranil. Pijte mlačno vodo s citrusi, dodatkom vitamina C kot so acerola, baobab in camu camu in veliko zeliščnih čajev v katere lahko vmešate ingver, kurkumo, med. Za dvig energije pa vam lahko dodatno pomaga magnezij z D-ribozo
V prehrano dodajte zelišča kot so kurkumin, neem, mačji krempelj.
Recept za odličen ayurvedski čaj najdete tukaj.

Poskrbite za dovolj spanca

Da se bo naše telo dobro regeneriralo in pripravljeno na vse dnevne izzive je ključno dovolj spanja, kar pomeni med 7 in 8 ur spanja na noč. Telesu bomo tako pomagali pri razstrupljanju in uravnavanju stresnih hormonov.
Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja