kumara

Po svetu kumare večinoma uporabljajo pri lajšanju težav z glavoboli. Semena kumar so odličen diuretik in hladijo telo, sveže iztisnjen sok kumare pa se uporablja kot hranilna in krepilna ter razstrupljevalna pijača. V kozmetične namene jo pogosto dodajajo losjonom in kremam za aknasto kožo.

10 prednosti uživanja kumar

Poskrbijo za hidriranost
Kumare sestavlja 95 % vode in so polne pomembnih elektrolitov, zato so odlične v vročih poletnih mesecih, da preprečimo dehidracijo. Odlično je, če kumare dodajate vodi in jo pijete skozi ves dan.

Prispevajo k lepši koži
Kumare delujejo pomirjevalno na kožo in jo hladijo, zmanjšujejo otekanja  in vnetja. Če rezine kumar položite na oči zmanjšate jutranjo zabuhlost. So tudi naravno sredstvo za lajšanje in zdravljenje opeklin.

Pomagajo k zdravju kosti
Nizek vnos vitamina K  je pogosto povezan z večjim tveganjem za zlome kosti. Ena skodelica kumare zagotavlja 11 % vaše dnevne potrebe po tem vitaminu, ki je pomemben za boljšo absorpcijo kalcija in s tem prispeva k zdravju kosti.

Pomagajo pri manjšemu tveganju za nastanek rakavih celic
Kumare vsebujejo polifenole, imenovane lignani, ki lahko pomagajo zmanjšti tveganje za rakom dojke, maternice, jajčnikov  in raka prostate.

So bogat vir antioksidantov
Kumare vsebujejo številne antioksidante, vključno z vitaminom C in beta karotenom in so bogat vir flavonoidov, ki lahko pomagajo v boju proti raku in zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi.

Preprečujejo slab zadah
Če date rezino kumare na ustno nebo, se lahko znebite neprijetnega zadaha, saj slab vonj povzročajo bakterije prisotne v ustni votlini. Po načelih ayurvede, uživanje kumar lahko celo pomaga, da sprostite odvečno toploto v želodcu, ki naj bi bil glavni vzrok za slab zadah.

So naravna pomoč pri blaženju stresa
Kumare so bogat vir vitaminov B, vključno z vitaminom B1, B5 in B7 (biotinom). B vitamini so znani, da pomagajo olajšati občutke tesnobe in omiliti nekatere škodljive učinke stresa.

So odlična podpora prebavi
Kumare so odličen vir dveh najbolj osnovnih elementov, ki sta potrebna za zdravo prebavo: voda in vlaknine. Vsebujejo predvsem netopne vlaknine, ki pomagajo skrbeti za dobro in nemoteno prebavo.

Pomagajo pri uravnavanju in izgubljanju telesne teže
Kumare vsebujejo zelo malo kalorij (ena skodelica narezane kumare vsebuje le 16 kalorij), hkrati pa so izredno hranilne. Zaradi visoke vsebnosti topnih vlaknin  pomagajo upočasniti prebavo in vam nudijo daljši občutek sitosti. Samo z eno skodelico kumar boste dobili 11 % vitamina K, 4 % vitamina C ter pester nabor ostalih vitaminov in mineralov.

Podpirajo zdravje srca
Kumare vsebujejo veliko kalija, ki prispeva k znižanju  krvnega tlaka. Zato je kumaričin sok odličen na tešče po dnevu, ko ste za večerjo zaužili preveč predelane hrane. Pravilno ravnovesje kalija tako znotraj kot zunaj celice je ključnega pomena za vaše telo.

Več vsebin na to temo: okusni poletni recepti

Članek je bil pripravljen za revijo Zdrave novice, ki jo lahko najdete v lekarnah in zdravstvenih domovih.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

petnajst − 12 =