Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Raztezanje po teku: 8 razteznih vaj na prostem

Ukvarjanje s športom v naravi je zelo dobro za telo. Pohodi po gozdu, pohod na bližnji hrib ali jutranji tek s psom, vse to so le nekatere od možnosti, ki vam jih ponuja lepa narava. Izkoristite naravo in njene lepote, ki nam jih ponuja.

Gibanje

aktivna_starost

Če živite v neposredni bližini mesta, se odpravite v okolico, na bližnji hrib ali makadamsko pot, kjer se v jesenskem zaledju očem odpira svet, ki se blešči v posebnih barvah. V rjavih odtenkih, od rumene do močno rdeče, šumi pod nogami listje, kjer se skriva bogat kostanj. Dolga gozdna pot in svež jesenski zrak nam bo dal nov zagon za zimsko odpornost, če bomo redno aktivni. Da bomo za svoje telo redno skrbeli, se s športom ukvarjajmo vsaj trikrat tedensko po dobro uro – od nabiranja kostanja do hitre hoje ali lahkotnega teka po šumečem jesenskem listju. Le tako bomo vpliv redne vadbe zares občutili na telesu. Telo nam bo hvaležno.Ko se odpravimo na daljši pohod, nordijsko hojo ali tek, je mišicam koristno nameniti nekaj osnovne nege, saj se le-te med intenzivno hojo ali tekom krčijo. Zaradi preprečitve poškodb je namen raztezanja vrnitev mišic v popolnoma sproščeno stanje.

Po vsaki aktivnosti vašemu telesu privoščite vsaj 15-minutno raztezanje.

Spodnje vaje lahko izvajate v naravi s podporo drevesa ali doma ob steni.

Tilnik in ramena

Stojte vzravnano na ravni površini. Kolena naj bodo rahlo pokrčena. Roke iztegnite pred telesom, dlani prekrižajte in obrite stran od sebe. Brado potisnite ob prsi, lopatice in komolce vlecite narazen. Ta vaja razteza tilnik in ramena. Držite 20 do 30 sekund.

razteg_rok

Meča

meca_raztezanje

Ustavite se ob drevesu, se z rokami oprite ob drevo in naredite velik izpadni korak. Peto iztegnjene noge potisnite ob tla tako, da boste raztegnili meča in ahilovo tetivo. Glava in zgornji del telesa pa ostaneta v isti liniji. V tem položaju vztrajajte približno 20 sekund, nato nogi zamenjajte.

Hrbtenica

Postavite se pred drevo. Roki položite ob deblo v višini vaših bokov. Poravnajte hrbet vodoravno s tlemi in pritisnite hrbtenico do raztega proti tlom. S tem boste raztegnili srednji del vaše hrbtenice. Globoko dihajte ob raztezanju. Držite 30 sekund.

Prsne mišice

Bočno se postavite ob drevo. Roko, ki je obrnjena proti drevesu, vodoravno iztegnite nazaj. Roka naj se kolikor je mogoče dotika drevesa. Sedaj zgornji del telesa zasukajte čim dlje nazaj, vstran od drevesa, vse dokler ne začutite velike napetosti. Nato se ob drevo prislonite z drugo roko. Na vsako stran naredite po štiri ponovitve.

Roke in prsni koš

Roke izmenično prekrižajte za hrbtom tako, da je komolec ene roke usmerjen proti vrhu in pri tem raztegnite prsni koš. Poskušajte se dotakniti prstov druge roke, nato roki zamenjajte.

raztezanje_roke

Stegno spredaj

Stojte vzravnano. Kolena rahlo pokrčite. Hrbtenica in glava sta v isti liniji. Primite se za gleženj ene noge in peto potegnite k zadnjici. Kolena naj ostanejo eno ob drugem, kolki naj bodo stabilni. Tako boste raztegnili sprednjo stegensko mišico. Držite 20 do 30 sekund, nato nogi zamenjajte.

raztezanje_nog

Stegno zadaj

Koleno rahlo pokrčite, eno nogo postavite daleč naprej. Stopalo položite plosko na tla. Zgornji del telesa iz bokov rahlo upognite naprej, roke položite na stegno. S to vajo boste raztegnili zadnjo stegensko mišico. Držite 20 do 30 sekund, nato strani zamenjajte.

raztezanje_stegen

Stegno znotraj

Stopite na ravno podlago. Noge široko raznožite. Eno nogo iztegnite. Koleno pokrčene noge naj bo navpično nad gležnjem, roke uprite ob stegno. S to vajo boste raztegni notranjo stran stegna. Držite 20 do 30 sekund, nato strani zamenjajte.

razteg_notranjih_stegenskih_misic

Stegno znotraj

Eno nogo položite nekaj centimetrov nad kolenom ali stopalom druge noge. Odvisno od vaše gibčnosti. Z rokami se spustite naprej proti tlom. Z dlanmi se poskušajte dotakniti tal. S to vajo raztezate mišice zadnjice. Držite v tem položaju 20 sekund, nato strani zamenjajte.

Dihanje

Je zelo pomembno pri športnih aktivnostih, saj telo oskrbuje s kisikom. Po razteznih vajah naredite še nekaj globokih vdihov. Z rokami proti nebu globoko vdihnite in ko jih spustite k tlom, počasi izdihnite. Ponovite petkrat.

jesen

Kadar ste v gozdu, objemite drevo. Objemanje dreves dobro dene tako duši kot telesu, pomirja dušo, zdravi in poživlja čute, daje ter sprejema energijo.

Redna športna vadba pozitivno vpliva na zdravje in počutje, hkrati pa poveča sposobnosti telesa in poveča prekrvavitev telesa.

Po teku vašim mišicam privoščite tudi kvaliteten napitek za regeneracijo mišic. Več v prispevku tukaj. In ne pozabite na hidracijo – najboljša je čista izvirska voda.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja