Košarica

V košarici ni izdelkov.

12 razlogov za uživanje kivija

Če vas po uživanju kivija peče jezik, potem poskusite uživati bolj zrele sadeže – prepoznate jih po tem, da so mehki na otip in prijetno dišijo, okus pa je bolj nežen in sladek. Zrel kivi vsebuje tudi veliko več hranilnih snovi in teh vsekakor ne želimo izpustiti, ker gre za resnično hranljiv sadež.

Razkrivamo vam 12 razlogov, zakaj je kivi vredno vključiti na vaš dnevni zimski jedilnik.

12 razlogov za uživanje kivija

Najboljši vir vitamina C

Če ste mislili, da največ vitamina C vsebujejo pomaranče, ste ste zmotili. 100 gramov kivija pokrije kar 154 odstotkov naših dnevnih potreb po vitaminu C, kar je dvakrat več kot v primeru limon in pomaranč.

Vsebuje antioksidante

Vitamin C smo že omenili – gre za enega najmočnejših antioksidantov v naravi, ki blaži vnetja, zavira staranje in varuje pred rakavimi obolenji. Kivi vsebuje še cel kup drugih vitaminov in mineralov, ki prav tako delujejo kot antioksidanti in nevtralizirajo proste radikale – med njimi so vitamin E, vitamini B skupine in beta karoten.

Deluje bazično

Zakisano telo je pogosto vzrok za slabo počutje in bolezni, razkisamo pa ga lahko z uživanjem bazične hrane. Izrazito bazično deluje sadje in v zimskih mesecih je kivi ena najbolj lokalnih, svežih in hranljivih izbir.

Odličen vir folne kisline za nosečke

Folna kislina je nujno potrebna za zdrav razvoj plodu, zato morajo biti na njen vnos še posebej pozorne nosečnice. Zadosten vnos folne kisline je pomemben tudi za odraščajoče otroke – vsak dan jim ponudite kakšen kivi!

Kožo naredi mehko in gladko

S kombinacijo antioksidantov in mineralov, ki jih vsebuje kivi, lahko naši koži pomagamo, da je bolj zdrava in mehka. Pomaga redno uživanje svežega kivija, občasno pa si lahko na obraz položimo tudi narezan kivi.

Za odlično prebavo

Kivi vsebuje encim aktinidain, ki razgrajuje beljakovine (podoben je papainu v papaji). Encimi v kiviju olajšajo tudi prebavo beljakovin v telesu in lahko pomagajo pri sindromu razdražljivega črevesja.

Izboljša spanec

Številne raziskave so pokazale, da vsebuje kivi kombinacijo fitohranil, ki pomagajo pri težavah s spanjem. Če imate težave z nespečnostjo, lahko uro pred spanjem poskusite zaužiti dva zrela kivija – hkrati je to zdrava in nizkokalorična alternativa nočnim prigrizkom.

Dober vir vlaknin

Kivi je poln vlaknin, za katere že vemo, kako dobre so. Izboljšajo prebavo, zmanjšajo možnost za razvoj raka na črevesju, preprečujejo težave s srcem in ožiljem, uravnavajo krvni tlak in holesterol ter lahko pomagajo pri izgubi prekomerne telesne teže.

Veliko železa za dobro kri

Železo je nujno potrebno za tvorbo hemoglobina, ki je simbol za dobro kri. Priporočamo zeleni smuti s kivijem, banano in zelenolistno zelenjavo!

Magnezij za delovanje mišic in živčevja

Magnezij varuje pred kroničnimi boleznimi, še posebej če se povezane s stresom, poleg tega pa pomaga pri blaženju vseh vrst bolečin. Če vas muči nespečnost, je lahko pomanjkanje magnezija prav tako vzrok.

Kalij za krvni tlak

100 gramov kivija vsebuje 312 miligramov kalija, ki je ključen za uravnavanje krvnega tlaka. Zadostne količine kalija bodo tudi preprečile krče v mišicah.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja