Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Za razliko od kave ima matcha čaj zmožnost pomiritve in stimulacije hkrati. Nekateri ljudje imajo po kavi pogosto občutek živčnosti, povišanega pritiska ali glavobole. Pri zelenih čajih tega ne boste zazanali. Zahvale za to gredo prav L-teaninu.

Zgodba o učinkih matche izhaja iz meditacij, ki so jih vadili Japonski menihi. Med dolgimi urami sedenja so pili matcho, da bi ostali zbrani a še vedno mirni. Moderna znanost je pred kratkim potrdila lekcije tradicije. L-teanin pomaga pri ohranjanju stanja sproščenosti in dobrega počutja tako, da vpliva na delovanje možganov. Proizvaja alfa valove in vsebuje do kar petkrat več te aminokisline kot drugi zeleni in črni čaji. Kot dodatna prednost, L-teanin prispeva k pomnjenju in učenju medtem ko preprečuje stranske učinke kofeina, naravno prisotne komponente.

Match-Green-Tea-Lemonade

Skodelica matche zato pomaga pri koncentraciji in zbistritvi misli brez dodajanja nervozne energije, ki ji pogosto sledi po kavi.

Matcho si lahko pripravimo na več načinov. Na našem portalu lahko najdete mnogo receptov od pravilne priprave čaja, matcha latte do sladic: sladoleda, peciv, tort in čokolade. Več o pozitivnih učinkih tega premium čaja, si preberite v prispevku tukaj.

Tokrat z vami delim moj najljubši in najenostavnejši način pitja matche. Ker je poletje in mi ustrezajo bolj hladni kot topli napitki, sem pripravila preprost recept za matcha limonado.

Za pripravo 1 večjega 3,5 dl kozarca limonade potrebujete:

  • sok polovice limone ali limete
  • 2 grama (1/2 čajne žličke) 100% premium matche v prahu
  • 3 dl vode

Postopek priprave:

V porcelanasto skodelico z leseno žličko odmerimo matcho.

matcha2Na štedilniku segrejemo vodo. Temperatura ne sme presegati 80 stopinj, sicer matchi uničimo pomembna hranila. Če vodo segrejete do vretja, počakajte, da se malenkost ohladi. Bolje, da je voda topla kot vroča. Pri pravilni pripravi se uporabi grelnik s stopinjami ali termometer. Lahko pa poenostavite in s prstom preverite kako vroča je voda.

matcha5

Manjšo količino vode (pol decilitra) prelijemo čez matcho.

matcha4

Premešamo z leseno žličko ali matcha bambusovo metlico.

matcha čaj

Prednost metlice je, da se matcha čaj res fino raztopi v celoti (brez grudic) in tako naredimo fino teksturo (rahlo penasto). Okus je seveda boljši, ni pa nujno, da uporabite bambusovo metlico, če se potrudite z leseno žličko in dobro premešate vse grudice, bo tudi to zadostovalo.

Nato prilijemo hladno vodo, sok 1/2 limone in led (po želji).

matcha_limonada

Običajno si pripravim kar 1 liter matche za cel dan. Za 1 liter količine povečamo. Če imate raje grenak okus, limono občasno zamenjajte za grenivko. Lahko pa uporabite tudi limeto, ki bo pričarala še posebej osvežilen okus. Na koncu lahko limonadi dodate tudi nekaj lističev sveže mete.

Količine za 1 liter

  • sok 1 limone ali 1 rumene grenivke ali 1 limete (po želji)
  • 1,5 čajne žličke matche (6 gramov)
  • 1 liter hladne vode
  • po želji ledene kocke in lističi mete

matcha3

Matcho limonado hranimo v vrču ali steklenici v hladilniku ali na sobni temperaturi.

Kakšno Matcho izbrati?

  • Če imate raje močnejšo matcho, priporočam Matcho Fokus, ki ima največ kofeina v kombinaciji z l-teaninom (34 mg kofeina na 1g)
  • Za lepšo kožo, nothe in lase ter okus po sadju uporabite Matcho Skrivnost lepote (ki ima malenkost manj kofeina: 33 mg na 1g) in več antioksidantov
  • Za spodbuditev metabolizma (primerna za hujšanje) pa priporočam Matcha Vitalnost, ki ima več aminokislin in manj kofeina (32 mg kofeina na 1g).

matcha_kissa

Vse čaji matcha blagovne znamke Kissa so 100% premium kvalitete z razliko v okusu in vsebnostjo kofeina, aminokislin in antioksidantov. Katerokoli boste izbrali, verjamem, da boste zadovoljni. Če boste Matcho uporabljali vsak dan, vam bo ta škatlica zadostovala za približno mesec dni (odvisno koliko jo boste dodajali). Naj pa poudarim, da je 1g matche dovolj za 1 velik kozarec limonade ali čaja, tako, da s količino ne rabite pretiravati. Če jo boste uporabljali za sladice pa je na voljo večje pakiranje Matcha za sladice, ki je prav tako izjemne premium kvalitete, le manj močna je (vsebuje 30 mg kofeina na 1 gram).

Več receptov: ZELENI LEDENI ČAJ + VIDEO RECEPT.

Uživajte in si privoščite kozarec zelene limonade v vročih poletnih dneh. 🙂

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja