Košarica

V košarici ni izdelkov.

5 dejstev o jo-jo efektu in hujšanju

 

Jo-jo efekt po domače pomeni, da oseba po izgubi kilogramov te kilograme po opustitvi dietnih načel pridobi nazaj, oziroma jih pridobi še več. Nekaj dejstev o jo-jo efektu smo zbrali v tokratnem prispevku.

1

Zakaj nastane jo-jo efekt?

Ker ste se držali diete, ki ni bila osebno prilagojena le za vas. Ko se lotite izgube kilogramov je potrebno, da pomislite, kaj je res tisto, kaj si želite. In zakaj želite shujšati. Do jo-jo efekta pride v veliki večini primerov hujšanja brez strokovnega nadzora.

Za kratkoročen rezultat so na voljo kratkoročne rešitve. Te diete izločujejo nekatera živila (npr. beljakovinska dieta). Ključno je, da se vprašate, ali ste tako pripravljeni jesti celo življenje? Začetni visoki motivaciji sledi padec volje in lakota, pa tudi kilogrami.

2Nov začetek

Ko sklenete, da potrebujete trajno rešitev, je naslednji korak ustrezno sestavljen prehranski načrt. Cilj naj bo optimalno zdravje, posledica je izguba kilogramov.

3Potrebna je korenita sprememba

S sedanjim načinom prehrane imate kilograme, ki vam jih kaže tehtnica danes.  Za uspešno izgubo teže je pomembno, da spremenite svoj način prehranjevanja v celoti za vse življenje. Vzemite v zakup, da se hitro shujšati ne da, in da je čas hujšanja dragoceni čas učenja in postavljanja novih prehranskih navad.

Bližnjic pri hujšanju ni, so pa načini, kako lahko z doslednim upoštevanjem določenih pravil zagotovite učinkovito izgubo kilogramov. Zato v Befitu zagovarjamo osebni pristop.

4Dober načrt prehrane je ključnega pomena

V vaši idealni dieti je prostor za vašo najljubšo sladico in  »mamino potico«. Prostor je namenjen tudi »sanaciji« teh jedi, ki niso optimalne za hujšanje, a je razumno, da si jih boste prej ali slej zaželeli. Dobre in slabe hrane ni, so le slabo sestavljeni obroki. Okolje v katerem živimo z oglasi na vsakem koraku spodbuja stalno uživanje praznične hrane. Ni vsak dan »praznik«.

5Stalno spremljanje je nujno za uspeh. 

Tedensko spremljanje hujšanja se v praksi kaže kot nujno in ugotavljamo, da so minimalna odstopanja od pravil tista, ki preprečijo dosego cilja. Sam proces hujšanja je prilagojen vsakemu posamezniku in ne obstaja recept, ki bi deloval pri vseh.

Odločitev za hujšanje pod strokovnim nadzorom je najbolj preprost, hiter in učinkovit način izgube kilogramov, saj breme »Kaj naj jem?« preložite na strokovnjaka, vi le sledite navodilom.

Tekom hujšanja se je potrebno naučiti, kaj so funkcije hrane. Tako se znate kasneje vedno sami odločiti, kaj vaše telo potrebuje in kako sestaviti svoj krožnik (npr. na praznovanjih).

V kolikor pride do zastoja na tehtnici, je najbolj neprimerna stvar, ki jo lahko naredite, da odnehate. Ravno ta čas je ključen in nam pomaga ugotoviti, kje v jedilniku so odstopanja, napake in tako lahko hujšanje optimiziramo.

Če se želite naučiti več o zdravem načinu prehranjevanja in sestavi optimalnega jedilnika, spremljate Befit na facebooku (imajo tudi skupino z dnevnimi napotki, v katero se lahko včlanite) ali jih obiščite na www.prehrana.info

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja