Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

5 razlogov za stojo na glavi

Joga je sestavljena iz različnih položajev, tako imenovanih asan, od katerih ima vsaka svojo funkcijo. Večina jih ima več različnih koristi, od krepitve mišic in ravnotežja, pa do čiščenja organov in izboljšanja potrpežljivosti. Ena izmed najbolj priljubljenih in “fotogeničnih” asan je zagotovo shirshasana, stoja na glavi. Shirshasana je znana tudi kot “kraljeva asana” in ima številne pozitivne učinke na zdravje.

Tukaj je 5 razlogov, zakaj se je dobro vsak dan postaviti na glavo za nekaj minut!

Glavoboli

Eden glavnih razlogov za glavobole je pomanjkanje kisika in krvi v zgornjem delu telesa. Vzroki za pomanjkanje so različni: stres, slaba telesna drža, zatrdele vratne mišice (ki prekinejo tok krvi in kisika v glavo), dehidracija in slaba prehrana.

Če se lahko postavite na glavo za 2 minuti ali več, bo to sprožilo val krvi v vašo glavo. Izboljšal se bo pretok krvi in energije, možganske celice se bodo aktivirale in celoten sistem se bo “zbudil. Če imate bolečine v hrbtu ali šibke vratne mišice, uporabite zid kot oporo.

Nečista koža

Praktično vsi imamo takšne ali drugačne težave s kožo, vsaj tu pa tam. Gre za največji organ v telesu, ki je izpostavljen najrazličnejšim onesnažilom iz okolja, kemikalijam, ličilom in stresu. Ljudje z zdravo sijočo kožo do nje niso prišli kar tako in čez noč. Lepa koža zahteva nego in disciplino!

Stoja na glavi lahko bistveno prispeva k lepši koži. Pretok krvi v glavi masira obrazne mišice, izboljša elastičnost kože in v glavo prinaša kisik, zaradi česar izgledate bolj sveži in vitalni.

Nespečnost

Veliko ljudi ima težave z živčnostjo in depresijo, ker sodobni način življenja od nas zahteva spretno ukvarjanje s službo, družino, potovanji in drugimi obveznostmi. Nemir poslabša kakovost spanja in raziskave so si enotne: osebe, ki na dan ne odspijo svojih 8 ur, so bolj nagnjene k sladkorni bolezni, težavam z ožiljem, poškodbam živčevja in slabšemu mentalnemu ter fizičnemu zdravju – tudi, če se zdravo prehranjujejo in so aktivne.

Stoja na glavi aktivira nadledvično žlezo, kjer nastajajo stresni hormone. Povečan vnos kisika bo “očistil” nadledvično žlezo in pomiril živčevje, zato boste lahko spali bolj trdno in umirjeno.

Krepitev mišic

Tako kot vsaka asana tudi stoja na glavi krepi splošno telesno moč. Krepi osrednji del telesa in vas naredi močnejše v ramenih, podlakteh in hrbtu. Za ljudi, ki jih je strah višine in izgube nadzora, je stoja na glavi tudi odlična mentalna vaja.

Jasno razmišljanje

Stoja na glavi aktivira hipotalamus in možganske celice. Večina pozabljivosti, nesposobnosti jasnega razmišljanja in celo depresije izvira iz slabega delovanja jeter ali hipotalamusa. Stoja na glavi aktivira vse organe in jih razstruplja, zato lahko pomembno prispeva k povečanju energije in mentalni zbranosti.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja