Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Če se poleti iz vroče Ljubljane odpravite proti Borovnici preko Vrhnike ali Podpeči, lahko vaše oko na Ljubljanskem barju opazi bujne nasade ameriških borovnic. Poleti jih je enostavno prepoznati, saj jih prekrivajo značilne zeleno – modre zaščitne mreže.

Dela v nasadu tekom leta nikoli ne zmanjka. To dobro vesta tudi starša Jernej in Cilka Pristavec, ki poleg službe v Ljubljani in domače kmetije obdelujeta enega od nasadov ameriških borovnic. Ker sta dva para pridnih rok premalo, da bi lahko postorila vse potrebno v nasadu, je to mogoče edino s pomočjo cele družine. Vse se je začelo z idejo, da bi morda namesto koruze posadili kak grm ameriških borovnic. Iz začetnega »hobija« se je razvilo precej več kot hobi. Poleg približno 1000 grmov borovnic, pridelujemo tudi aronijo, črni in rdeči ribez, robidnice ter slastne rumene in rdeče maline. V nasadu imamo precej manj znanih vrst jagodičevja (sibirske borovnice, tayberry …) in drugih rastlinic, saj očetova raziskovalna žilica ne pozna meja.

Prišel je najlepši del leta v nasadu, dozorele so sladke in sočne ameriške borovnice. Letos še nekoliko prej kot običajno.

Poleg njihovih gozdnih sorodnic, katerih sezona se izteka, so ameriške borovnice pravi majceni paketki zdravja. V njih so zastopani vitamini skupine B, C, E in K, minerali (mangan, železo, baker) in prehranska vlaknina. Izjemno bogate so s fitonutrienti (antocianini, hidroksi-cimetna kislina, hidroksi-benzojska, flavonoli in drugi), ki delujejo antioksidativno in protivnetno na celotno telo. Naj navedem še nekaj razlogov, da se posladkate z njimi:

  • izjemno izboljšujejo naše kognitivne zmožnosti
  • preprečujejo posledice, ki jih možganom prinese staranje
  • izboljšujejo spomin
  • preprečujejo srčno žilne bolezni z regulacijo ravni holesterola in triacilglicerolov
  • zmanjšujejo možnost nastanka vnetja
  • uravnavajo krvni pritisk
  • učinkovite so tudi proti in pri že razvitem diabetesu
  • imajo nizek glikemični indeks
  • hkrati delujejo tudi protirakavo in še bi lahko naštevali …

ameriške borovnice

Na poletnem jedilniku so stalnica, saj se jih preprosto ne da naveličati. Najboljše so kar same, še posebej dobro ohlajene. Izjemno popestrijo jutranjo porcijo kosmičev, različne napitke in druge zdrave dobrote. Za zimsko zalogo vitaminov se najbolje obnese zamrzovanje.

V nasadu, kjer jih med poletnimi počitnicami največ oberemo hčerke Anja, Mateja in Neža, si jih zase lahko naberete tudi sami. In se tako preizkusite še v »hitrih prstih«, kot se pošalita starejši sestri. Pri delu jih lahko »zalotite« dopoldne do 11 ure in nato popoldne od 18. ure dalje.

Dnevno borovnice brezplačno dostavljamo v Ljubljano in okolico, oziroma po dogovoru s kupci. Ker je povpraševanje po slastnih sadežih veliko, nasad pa je še majhen, so potrebna predhodna naročila. Skušamo vedno zagotoviti tudi kakšen kilogram za nenapovedane kupce. Vodi nas želja, da borovnice po obiranju čim prej dostavimo kupcu, saj s tem zagotovimo najvišjo kakovost.

Za vse ostale informacije smo vam na voljo na telefonski številki 041 566 164 in 041 499 424.

Naj bo poletje sončno in lepo, osvežitev v teh dneh pa zdrava in sveža!

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja