Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Danes imamo na razpolago več zdravih nadomestkov belega sladkorja. Da bi se lahko odločili za najbolj primernega in najboljšega si lahko pomagate z razčlenitvijo nekaterih najpopularnejših alternativ.

Bel namizni sladkor vsi dobro poznamo. Je rafinirana in obdelana mešanica glukoze in fruktoze, ki se imenuje saharoza. Pridobiva se predvsem iz sladkornega trsa. Ta predelana surovina nima  nič več skupnega z rastlino in nima popolnoma nobene hranilne snovi. Visoko fruktozni koruzni sirup je še en problematičen sladkor, ki je visoko rafiniran brez hranilne vrednosti. Je cenejši za izdelavo kot saharoza, v prehrambeni industriji je najpogosteje uporabljeno sladilo tudi v slanih jedeh za izboljšanje okusa. Na srečo imamo možnost izbirati med več zdravimi alternativami, vendar pa vse le niso tako zelo zdrave, kot se zdi. Pa si poglejmo nekaj možnosti …

Med

Surov med je polnovredna hrana, ki ga mnogi imenujejo tudi superhrana. Je bogat z antioksidanti, vitamini B in minerali v sledovih,  deluje  antimikrobno. Med ima nižji  glikemični indeks kot sladkor in povzroča manjši porast sladkorja v krvi, vendar ima še vedno dokaj visok glikemični indeks zato ga  uporabljajte zmerno. Med je slajši od sladkorja, zato ga porabimo manj.

Datljevo sladilo ali datljeva pasta

Polnovredno sladilo, ki ga pridobijo zgolj iz izkoščičenih datljev. Vsebuje železo, kalij, vitamine in vlaknine, ki upočasnijo absorpcijo. Lahko jih uporabite tudi cele v napitkih in receptih namesto drugih sladil. Slaba stran datljevega sladkorja je, da se ne raztopi v tekočinah. Pripravite si ga lahko sami tako, da datlje namočite za nekaj ur, nato jih (brez koščic) z nekaj vode zmešate v mešalniku.

Kokosov sladkor

Kokosov sladkor  ima nizek  glikemični indeks. Je bogat z železom in kalijem ter dovaja počasen, enakomeren dotok energije brez nenadnega porasta sladkorja v krvi. Ima zelo podoben okus kot rjav trsni namizni sladkor, z izjemo rahlega karamelnega priokusa, kar mu doda poseben čar. Uporabite ga lahko za kavo, čaj, presne sladice ali kjerkoli bi sicer uporabili navaden sladkor. Primeren je tudi za diabetike.

Sadni sladkor

Sveže sadje in sveži sadni sokovi so odličen način za nadomeščanje sladkorja v mnogih receptih. To so polnovredna živila, ki še vedno vsebujejo nekaj vode in vlaknin in upočasnjujejo porast sladkorja v krvi ter hkrati znižujejo vsebnost kalorij.

Stevija

Stevija je sladilo brez kalorij, ki se pridobiva iz listov rastline stevia. Je veliko slajše od sladkorja in  se uporablja v majhnih količinah. Edini problem je, da veliko podjetij uporablja kemikalije v procesu proizvodnje ali pa jih združijo z sladkornimi alkoholi. Pri nakupu pazite, da je ekološka in brez dodanih drugih elementov, njena barva je zelena, pridobiljena iz posušenih lističev in zmleta v fin prah. Morda je najbolje, da si jo zasadite kar sami.

Javorjev sirup

Čisti ekološki javorjev sirup je naraven in bogat z manganom, kalcijem in cinkom. Ima visok glikemični indeks, vendar nižjega kot sladkor. Prav tako ima poseben okus in intenzivno barvo, ki spremeni obarvanost celotne slaščice.

Mesquite

To je še eno polnovredno sladilo, ki se pridobiva iz drevesnih strokov mesquita. Je bogat z vitamini in minerali z žametnim, karamelnim okusom. Primeren za pripravo čokolade ali drugih čokoladnih sladic.

Melasa

Melasa je pridobljena iz ostanka, ki nastane pri proizvodnji belega sladkorja iz trsa. V melasi so ohranjeni  minerali, ki so sicer odvzeti sladkorju. Melasa vsebuje veliko železa in če vam slednjega primanjkuje, žličko melase zmešajte s sokom limone in pijte vsak dan. Je predelano živilo s specifičnim okusom, ki ne ustreza vsakomur. Uporabite ga lahko v zmernih količinah.

Sirup rjavega riža

Pridobljen je s pomočjo encimov, ki razgradijo škrob. Je slajši kot sladkor. Ima visok glikemični indeks in povzroča nagel porast sladkorja v krvi.

Sirup ječmenovega sladu 

Podoben je sirupu rjavega riža, pridelan iz ječmena in ima vse enake koristi in slabosti kot sirup rjavega riža.

Agavin nektar

Agavin nektar ali sirup poznamo v nerafinirani ali rafinirani obliki. Med njima je velika razlika – prvi je zdrav naraven nadomestek sladkorja, za drugega to ne velja. Nerafiniranega prepoznamo po temno rjavi barvi. Rafiniran pa je močno predelan. Prepoznamo ga po svetlo rjavi, skoraj rumeni barvi – ta ni ravno koristen kot se morda zazdi na prvi pogled. Je  zelo predelan in izpostavljen visokim temperaturam ter vsebuje veliko fruktoze, ki v velikih količinah škoduje jetrom. V kolikor si želite res kvaliteten naraven agavin sirup, posezite po nerafiniranemu, nepredelanemu sirupu, ki je temnorjave barve. Odlično se poda sladicam, presnim tortam, čokoladam in moussu.

Ksilitol

Ksilitol v naravi najdemo v sadju in zelenjavi kot  alkoholni sladkor. Je nizko kaloričen in je primeren tudi za diabetike. Lahko sicer povzroči prebavne motnje. Mnoga podjetja uporabljajo kemične procese ali pa uporabijo za surovino koruzo, ki je  gensko spremenjena. Vsekakor kupite ekološki ksilitol, ki je pridobljen iz najčistejših virov.

Yacoon

Je sladek gomolj sorodnice sončnice iz Južne Amerike. Zaradi njegovih pozitivnih lastnosti je zelo cenjen kot sladilo. Znan je kot prebiotik, vir prebavnih encimov, inulina in kalija. Uživa se ga lahko surovega v rezinah, zmletega v sladicah ali kot sirup iz zgoščenega soka. Primeren je za diabetike in ljudi na dietah, saj ima malo kalorij in glikemični indeks 0. Sirup ima prijeten karamelen okus, ki je primeren za raznovrstno uporabo.

Baobab Aduna

Baobab

Baobab ali opičji kruhovec je znan kot sadež dobrega počutja, ki z lahkoto nadomesti sladkor v mnogih napitkih, smutijih, presnih sladoledih, tortah in pitah. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin ne povzroča nagle rasti sladkorja v krvi, telo pa oskrbi z dragocenimi vitamini in minerali. Ima prijeten okus po hruškah, grenivki, karameli in vaniliji. Slika sadeža spodaj.

Nekaj sladil je na voljo v spletni trgovini -> tukaj, večino naravnih sladil pa lahko dobite v ekoloških trgovinah z zdravo prehrano.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja