Košarica

V košarici ni izdelkov.

Hecno, koliko (otroških) spominov je vezanih na hrano. Eden izmed mojih so cmoki! Mmm, tisti domači slivovi, iz krompirjevega testa, ki sva jih z mami vedno delali jeseni in jih spravili v skrinjo. Pri nas smo vedno jedli slivove – lahko verjamete, da so bili moji prvi jagodni cmoki v življenju presni in veganski?! Spodaj je recept, ki je bil najprej preizkušen spomladi z jagodami, a sem jagode tokrat nadomestila s slivami, ker so trenutno bolj aktualne (čeprav lahko uporabite tudi uvožene ali zamrznjene jagode).

Ko smo že pri otroških spominih in okusih – hrana ni nikoli samo hrana, skupaj z vonjavami, teksturami in okusi nosi s sabo tudi pozitivna občutja in informacije, ki smo jih nekoč v preteklosti z njimi povezali. Ko spremenimo način prehrane (iz etičnih ali zdravstvenih razlogov), mnoge jedi iz otroštva odpadejo, ker jih večina vsebuje jajca, mleko ali oboje, ali pa so enostavno preveč mastne, prepolne belega sladkorja in nasploh ne ravno zdrave. Na srečo je zelo enostavno poiskati alternative –skoraj vsako nezdravo jed lahko spremenimo v nekaj brezgrešnega, le voljo za ustvarjanje v kuhinji (ali iskanje receptov po knjigah in spletu) moramo imeti. Naj vam ta zdrava različica cmokov tekne!

Sestavine za 5-6 presnih cmokov:

  • 1/2 skodelice izkoščičenih datljev
  • 1/2 skodelice vode
  • 3 jušne žlice fino mlete kokosove moke
  • 2 jušni žlici Sunwarrior BLEND naravni okus 
  • sveže ali zamrznjene slive (ali jagode, marelice,…)

Datlje in vodo zmešamo v blenderju, da dobimo datljevo pasto. Prestavimo jo v posodo in ji z žlico primešamo kokosovo moko in Sunwarrior beljakovine. Zakaj Sunwarrior beljakovine? V tem konkretnem receptu poskrbijo za čudovito rahlo teskturo in bolj poln okus, hkrati pa postanejo cmoki z njimi bolj hranljivi in se jim poveča delež rastlinskih beljakovin. Za ta recept sem izbrala Sunwarrior BLEND natural, ki so tudi sicer moje najljubše. 🙂

Testo “pregnetemo”, da so vse sestavino dobro prepojene, nato pa odtrgamo košček, ga potlačimo v “palačinko” in vanjo zavijemo izkoščičeno slivo. Oblikujemo v cmok in ponovimo s preostalo maso.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja