Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Če ste vedno utrujeni, je lahko kriva neustrezna prehrana

O zdravem načinu prehranjevanja smo se pogovarjali z Mojco Cepuš, svetovalko za zdravo prehrano in hujšanje, certificirano nutricistko ter ustanoviteljico društva Befit, društva za kulturo zdravega prehranjevanja.

Debelost predstavlja najpogostejšo posledico nezdrave prehrane. Kaj je po vašem mnenju največji razlog za debelost?

To, da ljudje ne kuhajo. Se pravi, da ni reda. V naših trgovinah od 70 do 80 odstotkov hrane vsebuje aditive. To sicer ni nujno slabo, pove nam samo to, da je predelano. Na izbiro imamo torej veliko hrane, ki verjetno ne bo pozitivno vplivala na naše zdravje, in zelo malo hrane, ki jo je še treba pripraviti in bo imela pozitiven vpliv na zdravje. Torej ne kokakola ali kava z mlekom, to so le malenkosti, na katere se ljudje radi osredotočijo, saj se je lažje ukvarjati z malenkostmi kakor z resno težavo.

Osnovna pravila zdrave prehrane so pravzaprav zelo preprosta: prvič, kuhajmo sami, drugič, pojejmo veliko zelenjave.

Je slabo počutje poleg debelosti, povezano z nezdravim prehranjevanjem?

Slabo počutje je zelo povezano z neustrezno prehrano. Veliko ljudi se že tako dolgo časa tako slabo počuti, da po tem, ko shujšajo prvih pet kilogramov ali pa ko začnejo malo bolj pravilno jesti, spijejo več vode, ne morejo verjeti, da se tako bolje počutijo. Imajo toliko več energije, potrebujejo manj spanca, manj kave… Utrujenosti prepogosto pripisujemo razloge, kot so: pač smo odrasli, imamo otroke, veliko dela… Ampak utrujenost, slabo počutje, slabe kognitivne spodobnosti so posledice slabe prehrane. Že po dveh tednih urejene prehrane lahko opazimo izboljšanje na teh področjih. Seveda tudi gibanje, pozitivno razmišljanje, pozitivna naravnanost. Ampak prve izboljšave so opazne z zdravo hrano, veliko zelenjave, tudi sadja.

proxy

Kako pravilno jesti? Najprej podrimo nekaj mitov.

Skrivnost je torej v individualnem pristopu. Ali veljajo neka splošna pravila zdrave prehrane?

Seveda, še vedno veljajo neka splošna pravila. Ni tako, da bi nekomu svetovala, naj je samo meso, drugemu pa samo jabolka… Moje pravilo, ki je zelo posplošeno in velja za vse, je, da naj pol krožnika predstavlja zelenjava. Potem pa ena četrtina ogljikovi hidrati in druga četrtina beljakovine. Po domače povedano: pol krožnika brokolija, četrtina krompirja, četrtina mesa – če bi gledali na kosilo. Pri zajtrku je to lahko malo pršuta, kruh, malo paprike, paradižnika. Za večerjo na primer lahko jemo tudi enako kot za kosilo, ampak pol manj, sestava je lahko podobna.

Katera so splošna prepričanja o prehrani, ki pa jim ni treba slepo verjeti?

V zadnjih 15 letih se zelo raziskuje prehrana in opažamo, da so se nekatera splošna priporočila, na primer, da so nasičene maščobe škodljive, malce začela postavljati pod vprašaj. In vidimo, da lahko različni ljudje jejo zelo različno. Na primer ugotovili smo tudi, da nasičene maščobe le niso tako škodljive in da lahko jemo na primer jajca.

Da sadje redi in ni zdravo? Ne verjemite vsemu in brez skrbi pojejte kos sadja ali pa si privoščite sadno solato.

Obstaja še kakšna zmota?

Ja, obstaja: da ko hujšamo, ne smemo jesti kruha, testenin, banan… To ni res. Nobena hrana ne redi, vsaka hrana ima svojo funkcijo. In osnovna funkcija ogljikovih hidratov je, da nam dajo energijo. Ta živila tako ne redijo, ampak so hrana, ki ima neko določeno kalorično vrednost in je lahko pojemo toliko, kolikor je porabimo. Za zajtrk lahko tudi med hujšanjem poješ kos kruha. Seveda lahko ješ testenine za kosilo, tudi vsak dan, če želiš. Ampak zraven jih zmešaš z zelenjavo, mogoče dodaš meso. Paziti pa je seveda treba, da teh testenin ni 250 gramov, ampak recimo 80.

Je sadje res tako škodljivo, kot trdijo nekateri? Pravijo, da redi …

Niti slučajno ne. Sadje sicer res ima veliko sladkorja, ampak ne moremo gledati tako črno-belo, ampak bolj celovito. Mi, ko jemo nek sadež, je to vedno v nekem paketu z naravo: tako smo navajeni jesti že tisočletja. Dobimo vlaknine, vitamine, vodo, minerale… tako, kot je bilo mišljeno v naravi. Naravna hrana redkokdaj povzroča težave. Je pa res: ko si na dieti, lahko poješ največ od dva do tri sadeže na dan.

Več informacij o hujšanju pod strokovnim vodstvom in posvetu dobite tukaj.

Če se želite naučiti več o zdravem načinu prehranjevanja in sestavi optimalnega jedilnika, vas vljudno vabim, da se nam pridružite na 10-tedenskem tečaju Temelji zdrave prehrane in zdravega jedilnika, ki ga organiziramo v Ljubljani.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja