Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Celulit in prehrana, 1. del

Sramežljivo počasi se le približuje poletje. Otroci ga pričakujejo z veselo mislijo na morske užitke, medtem ko marsikatero žensko prešine pomislek. Pojavi se večna poletna težava, ki jo po koncu poletja hitro skrijemo z oblačili, a vsako pomlad spet odkrivamo, znova in znova – celulit, nadloga, ki bremeni do 90 % žensk.

Morda prav na začetku ne škodi informacija, da celulit ni zgolj ženska muka, saj prizadene tudi moške. Zaradi večje količine tipičnega maščobnega in vezivnega tkiva ter hormona estrogena pa smo z njim resda najbolj obremenjene prav pripadnice ženskega spola.

Pri celulitu gre za spremembo maščobnega tkiva kot posledico strukturnih sprememb v podkožju. Celulit ni nujno pogojen z debelostjo. Debelost, ki jo lahko mešamo s celulitom na »kritičnih delih«, pa je posledica sprememb presnove maščob posameznika. Pojem celulitis pomeni akutno bakterijsko okužbo kože in podkožnega tkiva, ki se kaže z oteklinami in bolečino; najpogosteje je bakterijskega vzroka – rod Stafilococcus in Streptococcus.

Kako celulit nastane

Vzrok za tvorbo je ženski hormon estrogen, ki stimulira neenakomerno nalaganje maščobnih celic v podkožju. To povzroči spremembo prekrvavitve tkiva, pri čemer se poveča medcelični pritisk zaradi manjše prepustnosti predkapilarnih sfinktrov. Posledično znižan krvni pretok (do 35 %) privede do hiperpolimerizacije vezivnega tkiva. To pomeni povišanje odstotka proteinov v medceličnini, kar vidimo kot zabuhlost. Pride do zastajanja tekočine in slabše oksigenacije tkiv. Prav to se največkrat pojavi na kritičnih predelih – trebuh, boki, zadnjica in stegna. Redkeje je celulit prisoten na rokah, zatilju in vratu.

Zakaj in kdaj celulit nastane

Gre za skupino dejavnikov, ki so posledica življenjskega sloga posameznika. Telesna dejavnost, prehrana, količina popite kave, alkohola in vode, kajenje, tudi oblačila. Hormonski vplivi (puberteta, nosečnost, kontracepcijska sredstva), zdravila, genetika in seveda stres so dejavniki, ki prispevajo k sami tvorbi celulita. Nastajati začne s puberteto.

Za dejanski napredek v boju proti celulitu je treba sočasno in uglašeno delovati na področju prehrane in gibanja. Ko dosežemo viden napredek s prvimi in osnovnimi koraki, vključimo kozmetične ukrepe.

Prehrana – rešitev številka 1

Preveč rafiniranih ogljikovih hidratov oz. sladkorjev ugodno vpliva na nastanek estrogena, ki pospešuje tvorbo celulita. Estrogen najdemo v hrani živalskega izvora – jajcih, mleku, mesu in izdelkih iz njih. Estrogen iz kontracepcijskih tablet lahko prav tako negativno deluje na posameznice. Tudi neuravnovešena raven hormona progesterona se kaže v tvorbi celulita.

celulit prehrana

Raven estrogena pomagajo uravnati rastlinski estrogeni iz ekološke fermentirane soje in družine križnic (zelje, ohrovt, brokoli, cvetača …). Prehranska vlaknina veže toksine in pomaga pri odvajanju slednjih iz telesa, zato je nujno opustiti uživanje prečiščenih živil iz bele moke in sladkorja. Prednost dajte nezmletim žitom in kašam (ajdova in prosena kaša, ješprenj, pira) ter še posebej stročnicam. Če izberete izdelke iz moke, izberite tiste iz polnozrnate moke – npr. kruh in testenine, ki so dandanes na policah prav vsake prodajalne. Pri sadju izberite lokalno, saj je sezona ne sladkega, a slastnega jagodičevja.

Več o celulitu sledi v prihodnjem članku.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja