Košarica

V košarici ni izdelkov.

Zeleni ledeni matcha čaj z okusom mete

S pitjem čaja matcha pridobimo več antioksidantov kot pri klasičnem zelenem čaju, saj zaužijemo cele liste, ne samo njihovega ekstrakta kot pri klasičnih vrstah. Ta čaj je izredno bogat s klorofilom. Skodelica matche pomaga pri koncentraciji in zbistritvi misli brez dodajanja nervozne energije, ki ji pogosto sledi po kavi. Matcha ima zmožnost pomiritve in stimulacije hkrati. Zahvale za to gredo prav L-teaninu.

L-teanin pomaga pri ohranjanju stanja sproščenosti in dobrega počutja tako, da vpliva na delovanje možganov. Proizvaja alfa valove in vsebuje do kar petkrat več te aminokisline kot drugi zeleni in črni čaji. Kot dodatna prednost, L-teanin prispeva k pomnjenju in učenju medtem ko preprečuje stranske učinke kofeina, naravno prisotne komponente.

Matcho je še posebej dobro piti v poletnih mesecih, saj prijetno odžeja in spodbudi metabolizem, zato je odlična tudi pri hujšanju. Iz samo 1 čajne žličke matche si lahko pripravite 1 liter okusnega ledenega matcha čaja ali limonade.

Potrebujemo:

  • 1 liter prekuhane vode
  • Pravi 100-odstotni japonski čaj matcha
  • metine lističe
  • sok 1 limone
  • po želji lahko dodate maline ali rezine breskve

Priprava:

Vodo segrejemo na 80 stopinj (ne sme biti prevroča). Z bambusovo metlico vmešamo 1 čajno žličko čaja matcha v 0,1 dl  tople vode in spenimo.  Nato počasi dodajamo ostalo prekuhano vodo. Čaj ohladimo, po želji dodamo led in metine lističe in limonin sok. Po že želji lahko hladnemu čaju dodate nekaj svežih ali zamrznjenih malin ali na krhlje narezano breskev. Matcho sicer lahko pripravimo na različne načine. Recepte si lahko ogledate v spodnjem videu. Če pa ste sladkosnedne narave, lahko matcho uporabite tudi v sladicah, na primer v presni torti z avokadom ali sladoledu z malinami.

Več o njenih pozitivnih učinkih si preberite v prispevku tukaj.

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja