Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Čokolada za zdravje in dobro počutje

Nekaj moram priznati – sem čokoholik. Dan brez enega koščka čokolade se mi zdi, kot da je izgubljen, kot da nekaj manjka. Da se razumemo – nikoli nisem bil kot nekateri, ki so sposobni na mah pojesti 300-gramsko Milko ali Gorenjko. Osebno si »v enem kosu« privoščim rebrce čokolade, če sem izjemno lačen, pa dva ali največ tri rebrca. Govorim seveda o 100-gramski čokoladi.

Dolga leta sem užival predvsem navadno čokolado, ki nam je dostopna skorajda v katerikoli trgovini, dokler nisem pred pol leta prešel na bio temno čokolado. Sedaj ugotavljam, da če mi kdo ponudi običajno čokolado, mi je le-ta odločno presladka, okus pa niti približno ni tako poln kot pri bio temni čokoladi.

Kaj sploh pomeni »temna čokolada«? To je čokolada, ki vsebuje vsaj 35 % kakava in manj kot 12 % mleka v prahu. Strokovnjaki za prehrano se strinjajo, da ima najbolj pozitivne učinke na naše zdravje čokolada, ki ima vsaj 60 % kakava. Šele ko poskusimo temno čokolado brez različnih dodatkov, lahko začutimo njen polni, bogati okus.

Kakšne koristi za naše zdravje in počutje ima temna čokolada?

  • znižuje holesterol,
  • pomaga pri visokem krvnem tlaku,
  • koristi možganom,
  • odpravlja kronično utrujenost,
  • polepša kožo,
  • je prava zakladnica antioksidantov,
  • je vir mineralov.

Želel bi se malo ustaviti pri točki, da čokolada koristi možganom. Ob tem se spomnim, kaj mi je pred leti dejal moj oče. V času študija je moj oče na dan izpita pojedel 100 gramsko jedilno čokolado. V tistih časih pri nas še ni bila široko dostopna temna čokolada in se je tako posluževal jedilne čokolade. Dejal mi je, da se je po njej na izpitu počutil precej bolj sproščenega, da je imel manj treme in da se je na izpitu boljše odrezal.

Nekaj je očitno na tem, saj so Norveški znanstveniki ugotovili, da temna čokolada ni koristna le za srce in ožilje, temveč tudi za možgane. Njihove študija je pokazala, da se 70-letniki, ki redno uživajo zmerne količine temne čokolade, bolje odrežejo na kognitivnih testih, kot njihovi sovrstniki, ki je ne uživajo. Torej preprosto priporočilo – redno uživajte temno čokolado (seveda v zmernih količinah), saj bodo tako tudi vaši študijski rezultati boljši.

Ste že sami opazili, da ko pojeste čokolado, da se ponavadi iz nekega neznanega razloga počutite drugače, da ste bolj srečni in nekako »zaljubljeni«? Ali je to le iluzija ali pa je dejansko nekaj na temu? Razlaga sledi v nadaljevanju …

V čokoladi se nahaja snov, ki se imenuje feniletilamin. Gre za enako snov, ki jo proizvajajo naši možgani, ko se zaljubimo. Feniletilamin možgane spodbudi, da sproščajo endorfine, ki pozitivno vplivajo na naše razpoloženje in nas naredijo srečne.

Skratka, kot vidimo ima uživanje čokolade kup koristih posledic na naše zdravje in počutje. Če se le da, se odločite za bio temno čokolado ali pa si jo pripravite sami. Nekaj receptov najdete spodaj, sestavine in 100% kakav pa tukaj.

Za vse ljubitelje čokolad pa še obvestilo, da bo od petka, 21. aprila do nedelje, 23. aprila 2017 na Gorenjskem v Radovljici dogodek, ki ga ne bi smel zamuditi noben »čokoholik«, in sicer 6. FESTIVAL ČOKOLADE. Več o tem edinstvenem dogodku pri nas si lahko preberete na spletni strani www.festival-cokolade.si.

Festival čokolade v Radovljici

In še nekaj… v trgovini Super-hrana.si imajo pregrešno dobre ekološke vrste različnih čokolad. Če vas zanima več o le-teh – kliknite tukaj! Če ste eden tistih, ki si najraje čokolado pripravite sami, kliknite TUKAJ za osnovne surovine iz katerih lahko pripravite izvrstno temno čokolado.

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig "Tam, kjer je volja, tam je pot", "Življenjski diamant", "Več daš, več imaš!" in "Srčne zgodbe". Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja