Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kokosovo mleko je tekočina, ki nastane iz naribanega kokosovega mesa. Priprava domačega kokosovega mleka je res enostavna. Najlažje za pripravo je, če uporabimo kar kokosovo moko, lahko tudi kokosov čips. Lepo barvo in okus mu daje kokosova maščoba. Med vsemi rastlinskimi napitki je kokosovo mleko najlažje narediti, saj kokosa ni potrebno predhodno namakati, kot je to potrebno na primer pri mandljevem ali lešnikovem.

Za 1 liter kokosovega mleka potrebujemo:

  • toplo vodo
  • riban kokos ali meso mladega zelenega kokosa
  • datlje za sladilo
  • ščepec nefafinirane soli
  • ščepec burbonske vanilije v prahu

kokosovo_mleko

Vodo in kokosovo meso ali riban kokos (po izbiri) damo v mešalnik v razmerju 3:1 (ali več vode, če želite bolj redko mleko, oziroma obratno, če želite bolj gosto mleko). Dodamo ščep soli, burbonsko vanilijo in 2-3 datlje za sladkost, ki smo jih prej namočili v vodi. Datlje lahko tudi izpustite, če ne želite sladkati. Vse skupaj mešamo 2 minuti v mešalniku, dokler ne dobimo gladke mase.

kokosovo_mleko2

Nato precedimo čez čisto krpo, tetra plenico ali vrečko za pranje občutljivega perila (kupite jo lahko v Tosami). S pomočjo te krpice precedimo kokosovo mleko. Mleko prelijemo v steklenico, postavimo v hladilnik, ostanek kokosa v krpici pa nikar ne zavrzite, ampak uporabite za peko kokosovih piškotkov, peciva, itd. Mleko vas bo v hladilniku počakalo vsaj 3 dni, lahko tudi 5.

Kokosovo mleko je bogat vir lavrinske kisline, ki lahko pomaga protivnetno. Vsebuje pa tudi elektrolite: kalij, natrij, kalcij in magnezij. Odličen je kot nadomestek običajnega mleka, kot dodatek jutranji kavi, zelenemu čaju, v smutijih, proteinskih napitkih ali sladicah. Uporabite ga lahko praktično povsod, tudi v  kozmetične namene.

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja