Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Diabetes tipa II – bolje preventiva kot kurativa (2. del)

Število oseb z moteno toleranco na glukozo vztrajno narašča. V 1. delu članka ste si lahko prebrali nekaj nasvetov za preventivo pred razvojem diabetesa tipa II. V tem članku sledi še nekaj načinov, kako izbirati živila, ki jih uživate, da ohranite krvni sladkor čim bolj konstanten.

Vlaknine so dobrodošle v preventivni prehrani, saj vežejo strupene snovi, ki nastanejo med presnovo, presežke hormonov ter holesterola. Vezane na vlaknine te snovi prej in lažje izločimo z blatom. Vlaknine uravnavajo prebavo in omogočijo redno odvajanje blata.

ZELENJAVA

korenje-zelenjava

Zelenjava naj zavzema polovico krožnika, sploh surova. Vlaknine v zelenjavi pomagajo uravnati raven krvnega sladkorja, če solato okisate, tudi kis pomaga umiriti nivo sladkorja. Če zraven spijete še nesladkano limonado, deluje po enakem principu. Kis: izberite jabolčnega – najbolje od kmeta, saj se tak lahko pohvali z obilico zdravju koristnih snovi. Če za predjed pojeste zelenjavno juho in solato, bo glukoza iz npr. zaužitega riža kot glavne jedi upočasnjeno prehajala v kri, saj vlaknine podaljšajo čas prehoda glukoze iz zaužite hrane v krvni obrok.

HUJŠANJE

Podatki klinike Mayo kažejo, da se z izgubo 7 % telesne teže kar za 60 % zniža tveganje za razvoj sladkorne bolezni, če se ob tem redno gibljete; 7 % teže pri 80 kg telesne mase pomeni 5,6 kg, kar je ob doslednem upoštevanju strokovnega in osebno prilagojenega jedilnika mogoče doseči povprečno v dveh mesecih. Hujšanje je prav tako preventiva pred razvojem srčno-žilnih bolezni (med te spada tudi diabetes). V praksi ugotavljamo, da osebe, ki se odločijo za hujšanje pod strokovnim nadzorom, pozneje pogosto opustijo jemanje zdravil oz. vsaj zmanjšajo njihovo količino, saj je debelost (sploh trebušna) eden rizičnih dejavnikov za razvoj marsikatere bolezni.

debelost

Koristno je vedetiKaj so glikemični indeks, amilopektin in retrogradacija?

PRIMER JedilnikA za preventivo pred srčno žilnimi boleznimi

Zajtrk: Sataraš z dvema umešanima jajcema, kos polnozrnatega kruha, surova zelenjava.

Kosilo: Dušena leča s porom, paradižnikova omaka z baziliko, sezonska solata.

Večerja: Bučna juha, skuša z dušeno blitvo.

Malica (po potrebi): Orehi in surov korenček.

Če se želite naučiti več o zdravem načinu prehranjevanja in sestavi optimalnega jedilnika, nas spremljajte tudi na www.prehrana.info ali facebook strani Befit.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja