Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Ljubiteljem kakijev se zdijo vsake besede o njegovi koristnosti odveč. Tako božansko dober je, da bi ga jedli tudi, če ne bi bil zdrav – pa je!

Težko si predstavljamo bolj zdravo in naravno sladkarijo. Kaki vsebuje veliko sladkorjev, a so ti popolnoma naravni in pridejo v paketu z vlakninami, vitamini in minerali. Kadar uživamo sladkorje v takšni celostni obliki, niso ti nič drugega kot najbolj kakovosten in neposreden vir energije za vsako celico našega telesa.

Enostavne ogljikove hidrate ima telo za prvo izbiro, ko potrebuje vir energije.

Če vas torej utruja jesensko vreme in vam pade nivo energije, si privoščite sladki kaki in energija bo hitro nazaj. Enako velja za športnike – med dolgim tekom (na primer na Ljubljanskem maratonu) ni boljše okrepitve kot sočen kaki, ki hkrati poskrbi za energijo in hidracijo.

Poleg sladkorjev vsebuje kaki veliko vlaknin. Vlaknine uravnavano absorpcijo enostavnih sladkorjev v kri, zato uživanje kakijev na povzroča nenadnih nihanj sladkorja v krvi. Hkrati nas vlaknine v kakiju nasitijo, izboljšajo prebavo in čistijo črevesje.

Od mikrohranil kaki izstopa po vsebnosti beta karotena, na kar nakazuje že njegova čudovita oranžna barva. Beta karoten se v telesu pretvarja v vitamin A, ki je ključen za dober vid. Kaki vsebuje tudi vitamin C, od mineralov pa predvsem mangan in nekaj železa.

Nasveti za uživanje

Brez dvoma je najboljši način za uživanje kakija sadež v sveži obliki. Mehke sorte (npr. tipo) jemo z žličko, trde (tako imenovani kaki vanilija) pa narežemo na krhlje ali jih jemo kot jabolko. Kaki lahko olupimo, ali pa tudi ne – če pojemo veliko kakija, je lupino bolje odstraniti, sicer lahko zaradi grobih vlaknin in taninov draži črevesje in oteži prebavo.

Tudi v receptih lahko kaki uporabimo na način, da v njem ohranimo vsa hranila.

Sladki sadeži se odlično obnesejo v receptih za presne sladice – ponujamo vam nekaj preizkušenih idej:

Lokalni nasvet

Slovenski kakiji so tako dobri, da bi jih bilo škoda spregledati! Namesto uvoženih sadežev v trgovskih centrih si raje naročite gajbico (ali nekaj njih) kakijev s Primorske! Privoščite si vikend izlet in se ustavite pri lokalnem pridelovalcu, ali pa se pridružite kakšnemu izmed številnih skupinskih naročil (pogoste so dostave v Ljubljano, Celje in druga večja mesta). Še ena možnost je obisk lokalne tržnice, kjer jeseni pogosto najdete kakije s Primorske.

Če ste velik ljubitelj kakijev, se splača naenkrat kupiti večje zaloge. Cena bo bolj ugodna, vi pa boste lahko v sladkostih svežega kakija uživali še celo zimo. Gajbice nezrelih sadežev hranite na hladnem in suhem, kjer bodo skozi zimske mesece postopoma zoreli. Naenkrat na toplo prinesite eno gajbico, da pospešite zorenje.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja