Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Limone ali strokovno citrus limon je verjetno prva stvar na katero pomislimo, ko omenimo vitamin C. A ne le to! Ker smo ravno na vrhuncu sezone teh rumenih kislih sadežev, vam tokrat postrežemo s presenetljivimi izsledki o njih. Poleg tega poleti ni bolj osvežilne in blagodejne pijače, kot je naravna limonada.

Limone izvirajo iz vznožja Himalaje, kjer so nastale s križanjem med pomelom in citrono. Danes so razširjene po vsem svetu – uspevajo tudi v Sloveniji.

Sok predstavlja od 40-50 % sadeža. Vsebuje do 8 % citronske kisline, nekaj drugih organskih kislin, okoli 3 % sladkorja in obilo vitaminov, prednjači vitamin C.

Značilno kislost limoni daje ravno citronska kislina, ki deluje kot naravni konzervans, lajša prebavo in pomaga raztapljati ledvične kamne. Limone so po okusu kisle, a v našem telesu delujejo ravno nasprotno – alkalno. Zaradi visoke vsebnosti kalija v limonah se sproži verižna reakcija, ki nevtralizira nastajanje kislin.

Limone vsebujejo našemu telesu izjemno pomemben vodotopni vitamin C oz. askorbinsko kislino. S 100 g limone zadostimo 88 % dnevnim potrebam po tem vitaminu. Zavira procese staranja in stanja povzročena prek delovanja prostih radikalov. Preprečuje poškodbe celičnih membran, vnetja in bolečine. Zavira osteoartritis in revmatoidni artritis. Stimulira hormone, nevropeptide in živčne prenašalce, ki lajšajo obolenja. Ob infekciji z virusom vitamin C pomaga pri tvorbi protiteles in stimulira priželjc, da izloča hormone, potrebne za delovanje imunskega sistema.

Izjemno je učinkovit pri varikoznih razširitvah ven (krčnih žilah) in hemoroidih, saj čisti stene žil in jih krepi. Vitamin C izboljšuje stanje zobovja in kosti tako, da omogoča kalciju usmerjen transport na potrebna mesta v kostnih celicah. S tem preprečuje lepljenje kalcija in holesterola na žilnih in kapilarnih stenah. Vitamin C ubija bakterije, ki povzročajo karies in krepi dlesni, njegov »sodelavec« kalcij pa ščiti čeljusti in zobe.

Pri celjenju ran, po operacijah in rehabilitaciji je vitamin C nujen za čim hitrejše oblikovanje vezivnega tkiva. Za elastičnost kože je nujen vitamin C, ki izjemno stimulira proizvodnjo kolagena.

Lajša tudi bolečine in vnetja  sklepov z raztapljanjem sečne kisline. Uravna kislinsko bazično ravnovesje v krvi in prebavnem traktu. Limonin sok lajša prebavo in spodbuja nastajanje žolča.

V primeru sive mrene lahko vitamin C ustavi njen razvoj, pomaga tudi pri glavkomu-zeleni mreni. Morda kot zanimivost- solze vsebujejo 30-50 % več vitamina C kot kri.

Flavonoidi – flavonol glikozidi dokazano delujejo protirakavo in kot antibiotiki. V limonah so zastopani hesperetin, naringin, in naringenin. Zadnji deluje antioksidatovno, protivnetno in preprečuje poškodbe DNA.

Limonin – limonoid, ki so ga odkrili v citrusih se uspešno absorbira v našem telesu in deluje proti raku na ustih, koži, pljučih, prsih, želodcu in debelem črevesju. V limonah je njegova količina proporcionalna količini vitamina C.

Limone vsebujejo folat in druge vitamine skupine B – piridoksin, pantotensko kislino, tiamin in riboflavin. Vitamin A in E, alfa in beta karoteni, beta kriptoksantin, zea ksantin in lutein iz limone delujejo kot antioksidanti, poleg tega pa prehrana, bogata z njimi, manjša možnost za razvoj raka pljuč in ustne votline.

Napotek za nakup limon

Izberemo take, ki so težke glede na svojo velikost in imajo mastno, tanko lupino. Take so najbolj sočne in imajo manj pečk. Uvela, debela in groba lupina je znak poškodbe ali gnile notranjosti. Naravno plodovi limonovca prvo leto ne odpadejo sami. Če jih ne oberejo do zime, začnejo ponovno zeleneti. Naslednje poletje se lupina zadebeli in jeseni obarva rumeno. Za oko privlačni in veliki plodovi vsebujejo veliko manj zdravilnih učinkovin v primerjavi z enoletnimi. Dandanes se zaradi ugodnih hektarskih donosov obira zelene plodove – hkrati polne antioksidantov. Ker je lupina zaradi transporta ponavadi še naknadno kemično obdelana, pred uporabo sadeže potopite za minuto ali dve v kozarec z vrelo vodo. Nato sok enostavno iztisnite. Priporočajo tudi, da za nekaj ur celo limono potopimo v kozarec mleka. »Očistimo« jo lahko tudi s sodo bikarbono in alkoholnim kisom, ki ju dodamo mlačni vodi.

O limonadi za razstrupljanje pa si lahko preberite tukaj ali v prispevku tukaj.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja