Košarica

V košarici ni izdelkov.

Vas zanima kako si lahko sami izdelate svojo zeliščno sol? Na delavnici o mikrozelenju si je vsak udeleženec izdelal svojo zeliščno sol in pesto. Vse kar potrebujete je terilnik, sol in suha zelišča / začimbe.

za 100 ml kozarček potrebujemo naslednje sestavine:

  • 150 g tradicionalne piranske soli (grobe, nemlete in nejodirane)
  • 30 g posušenih zelišč (divji origano ali dobra misel, vrtni origano, šetraj, majaron, rožmarin, žajbelj)

Priprava:

V terilniku stremo sol skupaj z izbranimi zelišči, lahko uporabimo eno vrsto zelišč ali mešanico različnih zelišč. Na enkrat teremo manjšo količino soli in zelišč, saj v nasprotnem primeru ne bomo mogli dobro streti soli.

Strto sol shranimo v dobro zaprtem steklenem kozarčku na temnem in suhem prostoru.

zeliscna_sol

Uporabimo jo lahko za začinjanje jedi na krožniku ali pri kuhanju, lahko pa jo uporabite tudi za namen aromaterapije – v savni, kopalnici ali spalnici, saj ima izredno prijeten vonj. Primerna je tudi za kopel ali solni piling za celo telo.

Terilnik lahko izberete lesen, na primer terilnik Piranske soline ali pa kamnit, ki je nekoliko bolj trpežen.

Namig:

“Vrsto zelišč izbirajte in kombinirajte po občutku in glede na potrebe organizma. Če na primer želite pospešiti izločanje urina in čiščenje ledvic, uporabite zelišča in zelenjavo, ki ima te učinke (peteršilj, zelena), če pa želite urediti prebavo in recimo pospešiti metabolizem ter ogreti telo, naj v mešanici ne manjka komarčka, korenčka in podobnega.

Izbirate lahko torej med krešo, majaronom, rožmarinom, baziliko, drobnjakom, čebulo, česnom, peteršiljem, timijanom … pa tudi poprom, feferoni ali čim podobnim, če želite pikantnejšo sol.” Za Zdravje.net

Delite naprej ...
Peter Zajc
Peter Zajc

Peter Zajc je iskalec pristnih naravnih okusov, ki rad te okuse na izviren način uporabi pri pripravi unikatnih kulinaričnih jedi. Navdih mu daje divja hrana ter na lastnem vrtu vzgojena zelenjava s pomočjo permakulturnih načel in z uporabo biodinamičnih pripravkov. Pri tem upošteva vplive Lune in planetov ter se ravna po koledarju Marie Thun. Svoja znanja rad deli z vsemi, ki si želijo popestriti svoj način prehranjevanja z malce drugačnimi in izvirnimi kombinacijami.Vsakomur, ki želi, mu predstavi in ga nauči kako iz semena na zdrav način vzgojiti biološko in kakovostno vredno sadje in zelenjavo ter le to uporabiti za sebe in svoje bližnje. Svoje znanje deli na delavnicah, ki jih organizira za zaključene skupine.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja