Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

V srednjem veku so bile jagode simbol miru, popolnosti in blaginje.

Jagode so edini sadež, ki ima semena na zunanji strani, tako da so izpostavljena okolici. Vsebujejo kar 129 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. So dober vir mangana, folata in kalija, folne kisline in prehranskih vlaknin. Idealne so za hujšanje, saj vsebujejo malo maščob in so nizkokalorične. Ena skodelica jagod vsebuje približno 55 kalorij.

Jagode zavirajo staranje in vplivajo na zmanjšano možnost za nastanek prostih radikalov. Dokazano pomagajo tudi pri preprečevanju nastanka rakavih bolezni.

Zanimiva dejstva

  • V 13. stoletju so verjeli, da so jagode afrodiziak, zato so jih dodajali v juhe mladoporočencem.
  • Jagode potrebujejo 3 dni, da preidejo iz zelene v belo in nato rdečo barvo.
  • Za najboljšo aromo in okus jagod je najbolje, da so postrežene pri sobni temperaturi.
  • V Belgiji lahko najdemo muzej, posvečen jagodam.
  • Kalifornija je edina zvezna država, ki goji jagode na prostem celo leto.
  • Najprej so jih uporabljali za lajšanje sončnih opeklin. Včasih so verjeli, da so jagode začeli gojiti že v starem Rimu.

Kako saditi jagode

Rastline jagod lahko rastejo od 5 do 6 let. Pomembno je, da jagod ne sadimo poleg paradižnika, jajčevca, krompirja ali paprik, saj bi to lahko povzročilo njihovo gnitje.

Jagode v kulinariki

Najbolje jih je uživati samostojno, odlično pa se podajo tudi k raznim sladicam, na primer sladoledu. Kliknite tukaj, kjer najdete nekaj zanimivih idej za pomladno-poletne sadne lučke z jagodami. Mimogrede, za pripravo sadnih lučk ne potrebujete sladkorja.

Ekološke ali konvencionalne?

Vse o tem kakšne jagode kupiti in kje, pa si preberite v naslednjem prispevku.

Delite naprej ...
Katarina Katanec
Katarina Katanec

Katarina Katanec, magistra inženirka prehrane. Intenzivno se ukvarja s svetovanjem na področju hujšanja, zdrave in rastlinske prehrane ter klinične prehrane ter poučevanjem – vodi različna predavanja in delavnice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja