Košarica

V košarici ni izdelkov.

5 nasvetov, kako narediti zdravo prehranjevanje še bolj enostavno

Če ste si zadali, da boste vendarle začeli z bolj zdravim načinom življenja, vam želim z naslednjimi petimi nasveti pomagati, da bo vaša pot k zdravemu prehranjevanju kar se da enostavna. Za pozitivne spremembe ni v življenju nikoli prepozno in ko boste enkrat začeli, se boste spraševali, zakaj se niste tega lotili že prej.

1Opustite misel, da se morate zdravega prehranjevanja lotiti po načelu »Vse ali nič«

Naša telesa so narejena tako, da so sposobna prenesti kar precej nesnage, zato ne pretiravajte. Kljub vsemu je najbolj pomembno tisto, kar počnemo VEČINO časa. Stres, tesnoba in krivda, ki jo občutite medtem, ko se trudite jesti zdravo 100% vašega časa, lahko pravzaprav stori vašemu telesu več hudega kot porcija ocvrtega krompirčka. Znebite se zato ideje, da mora biti zdravo prehranjevanje »vse ali nič« zadeva. V kolikor se zdravo prehranjujete večino časa, ste lahko brez skrbi in je to čisto v redu.

2Začnite uporabljati zamrznjeno zelenjavo in zelenjavo v pločevinkah

Zamrznjena zelenjava in zelenjava v konzervah je odlična izbira za pripravo zdravih in hitrih večerij. Odmrznite nekaj zamrznjene zelenjave, skuhajte kvinojo, dodajte omako in malo osušene čičerike iz konzerve in že imate pripravljeno večerjo. Ali pa specite sladki krompir, odmrznite nekaj zamrznjene zelenjave, potresite čez pest fižola in dodajte rezino avokada pa imate naslednjo večerjo. Skuhate lahko tudi rjavi riž, odprete konzervo s paradižnikovo omako, jo zmešate z ohrovtom in lečo ter polijete čez riž in že je tu nova večerja. Imejte doma v skrinji vedno na zalogi zamrznjeno zelenjavo in na policah konzerve s fižolom ali grahom. Večerje med tednom bojo s tem postale enostavne in hitre za pripravo kot še nikoli niso bile.

3Otresite se misli in skrbi o tem, da preveč skrbite zase ali da ste čudni

Dovolj zahtevno je že poskrbeti, da se dan za dnem potrudite zdravo prehranjevati. Če boste dopustili, da vas mnenja in opazke drugih potolčejo, bo zdravo prehranjevanje za vas še bolj težavno in utrujajoče. Zaradi vaših zdravih odločitev se ljudje okoli vas počutijo slabo, zaradi česar boste pogosto naleteli na zavijanje z očmi ali neprimerno komentiranje. Zavedajte se, da so vam le nevoščljivi zaradi vaše odločne in neomajne predanosti zdravemu življenju, katero si vsi želijo imeti. Poskusite torej take stvari le preslišati in bodite ponosni na to, da vam je za vaše telo mar in skrbite za svoje zdravje.

4Ko kuhate, vedno skuhajte nekoliko preveč

Ko za pripravo obroka porabite ogromno časa, končno zberete skupaj zdrave sestavine, preizkušate kak nov recept in skuhate, zakaj si potem ne bi situacije olajšali in poskrbeli za zdravo kosilo tudi za nekaj dni vnaprej? Podvojite recept! Skuhajte trikratno količino kvinoje, kot jo zahteva recept, naredite štirikratno količino pesta, ki ga pripravljate ali pa petkratno količino prigrizkov in jedi boste imeli tako pripravljene za tedne vnaprej.

5Razširite svoj trud

Zdravo prehranjevanje naj bi se prilegalo vašemu dosedanjemu življenju ne pa od vas zahtevalo, da začnete z novim načinom življenja. Da lahko zdravo prehranjevanje vključite v vaš vsakdanjik, naj vas ne bo strah uporabiti nekaterih pomožnih sistemov, s katerimi smo obdani z vseh strani. Med pripravo hrane (obroki, prigrizki, smoothiji in potrebščine), cenovno dostopno kuhinjsko opremo (spiralniki, majhni visoko zmogljivi blenderji) in pred pripravljenimi obroki (bučkini rezanci, zamrznjeni smoothiji in cvetačni čips) ni več potrebe, da bi bili v zdravem načinu prehranjevanja sami.

V teh dneh, ko je zima še vedno v polnem zagonu in z njo sezona grip in prehladov, prilagam poleg recept odličnega in enostavnega smoothija za poživitev imunskega sistema, s katerim se boste uspešno ubranili pred boleznimi in prehladi in začeli z zdravim načinom prehranjevanja. (Za recept klikni tukaj).

Delite naprej ...
Lucija Bratina
Lucija Bratina

Lucija Bratina, magistra inženirka prehrane. Mlada mamica, ki pomaga s svojimi nasveti predvsem nosečnicam in mladim mamicam po porodu z nasveti o zdravi prehrani v času dojenja.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja