Košarica

V košarici ni izdelkov.

Afriški “super-kakav”

Drevesa kakavovca rastejo v tropskem podnebju po celem svetu. Dve tretjini svetovne proizvodnje kakava prihaja iz Zahodne Afrike, kjer je 90 % kakava pridelanega na majhnih družinskih farmah.

Na drevesih kakavovca rastejo v velikosti melone veliki sadeži, ki jim pravimo kakavovi plodovi. Vsak plod vsebuje povprečno okoli 30 kakavovih semen oz. zrn, ki imajo velikost mandlja.

kakav

Ko je plod zrel ga z uporabo velikih nožev ročno pobirajo in pazijo, da pri tem ne poškodujejo popkov ali cvetov. Plodove nato ročno odpirajo, kjer se skrivajo kakavova zrna pokrita z belo sredico. To nežno odstranijo, kakavova zrna pa čaka fermentacija, sušenje in čiščenje pred obdelavo.

Postopek mletja kakavovih zrn poteka v 4 stopnjah:

 1. Ločevanje kakavovih zrn od lupine.
 2. Praženje – nežno praženje zrn, da uničijo bakterije in spodbudijo aromo (pri Aduninem kakavu je uporabljena nova inovativna tehnika praženja).
 3. Drobljenje za nastanek mokrega praha.
 4. Mletje – kakavovo maslo je odstranjeno iz mokrega praha. Ta je na koncu zmlet do finega.

kakav_pravi

Pravi kakav v primerjavi s komercialnim kakavom

Med produkti iz kakavovca je velika razlika med zmletim semenom pravega kakavovca, med kakavovim prahom in komercialnim kakavom. Pravi kakav so v večini pražena kakavova zrna pri nizki temperaturi. Kakavov prah ali najbolj običajen komercialen kakav pa ima v večini dodan sladkor in mleko v prahu.

Ali je lahko 100% kakav presni?

Tehnično gledano, presni kakav ne obstaja, saj je za pridobitev kakava nujno potreben postopek praženja. Pri Aduninem super-kakavu kakavova zrna le na rahlo, dalj časa pražijo, da je kakav kar se da naraven.

Adunin super, 100% naraven, močno aromatičen kakav, je edinstvena mešanica dveh vrst zahodnoafriških premium kakavovih zrn. Ti vsebujeta mnogo več flavonoidov – sekundarnih rastlinskih metabolitov, ki so znani po njihovem antioksidativnem delovanju, zato je dobil naziv super-kakav.

Adunin “super-kakav je narejen iz skrbno izbranih kakavovih zrn, ki vsebujejo več naravno prisotnih flavonoidov. Zrna se prepražijo s posebno inovativno tehniko, ki zagotavlja do kar 8× več antioksidantov kot pri navadnem kakavu.

Visoko vsebnostni flavonoidni prah in kvalitetna kakavova zrna so proizvod majhnih pridelovalcev v Gani. Vsak kupljen izdelek Aduna pripomore k boljšemu in trajnostnemu preživetju manjših farm.

Aduna_Super-Cacao_Producer

Socialni vpliv super-kakava je združen z dobrimi, blagodejnimi učinki na srce, zato so ga poimenovali

“the happy heart bean” zrno veselega srca.

Edinstvena mešanica dveh vrst zahodnoafriških premium kakavovih zrn vsebujeta mnogo več flavonoidov. Flavonoidi so koristni iz več razlogov:

 • Ohranjajo elastičnost krvnih žil, kar prispeva k optimalnemu pretoku krvi
 • Izboljšajo učinkovitost odstranjevanja toksinov,
 • Povečajo energijo in izboljšajo počutje
 • Izboljšajo spomin, učenje, kognitivne funkcije
 • Imajo pomembno vlogo v srčno-žilnem sistemu
 • Prenašajo kisik do mišic, dnevni vnos flavonoidov ima pomemben vpliv na krvni obtok

Kakav lahko uporabimo v različnih napitkih, v proteinskih napitkih po vadbi (saj vsebuje veliko magnezija), v presnih sladicah, sladoledu, muffinih in čokoladi. Lahko pripravi domače čokoladno riževo mleko.

Recept za čokoladne kolačke brez sladkorja s super-kakavom najdete tukaj, recept za okusen proteinski kakavov mousse z lešniki in okusom kave pa najdete tukaj, ali kliknite na spodnji sliki.

aduna_muffins

Kakavov-lešnikov mousse z okusom kave:

lesnikov mousse

Delite naprej ...
Katarina Katanec
Katarina Katanec

Katarina Katanec, magistra inženirka prehrane. Intenzivno se ukvarja s svetovanjem na področju hujšanja, zdrave in rastlinske prehrane ter klinične prehrane ter poučevanjem – vodi različna predavanja in delavnice.

En komentar

 1. Pozdravljeni,
  in v zadnjem kvartalu meseca Marca je bila tudi na ZDF.de TV oddaja o kakavovcu
  & je “X” pridelovalec trdil, da njegov CUNCO kakav ima MANJ GRENČINE
  Ojej jaz pa tega imena CUNCO kakav ne najdem na Wikipediji, da bi preverila njegove trditve-kdo ve
  morda je bila njegova novička insinuirana?

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja