Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kako postaviti zdrave temelje v otrokovi prehrani?

zdrava-prehrana-otrok

Neustrezne prehranjske navade v obdobju otroštva in mladostništva brez dvoma vplivajo na prehranjevalne navade.

Oglaševalske družbe si za cilj rade izberejo otroke. Če pri otrocih ustvarijo željo po svojih izdelkih, bodo ti nadlegovali starše, naj jim jih kupijo.  Oglaševana hrana kot so čipsi, slaščice, sadni jogurti, pijače in žitne kašice, je skoraj vedno visoko predelana, vsebuje veliko sladkorjev in maščob pa tudi sestavin za povečanje volumna in aditivov.

Največji vpliv na otroka imamo starši. Če menimo, da v trgovini ni dovolj izbire, to povejmo poslovodji, saj otroci želijo vedeti naše mnenje. Nikar se ne slepite: otroci glede prehrane postavljajo visoke zahteve. Pri zdravem načinu prehranjevanja pa so navdušeni šele takrat, ko je njihova hrana na krožniku trikrat bolj imenitna in okusna kot »normalna« hrana. Zato je potrebna marsikatera zvijača in pametna beseda,da svoje navihančke primerno navdušimo.

Nekaj uporabnih nasvetov glede zdravih nasvetov v otroški prehrani:

» Pri sestavljanju jedilnikov bodite elastični. Kar je še včeraj veljalo za »super zalogaj«, je danes popolnoma neprivlačno. Vzemite svojega otroka s sabo po nakupih, pogovarjajte se z njim o živilih in prisluhnite njegovim željam.

» Dovolite otroku, da vam pomaga pri pripravi hrane. Mogoče zna več, kot si predstavljate.

» Če je mogoče, otroku pripravite pet manjših obrokov dnevno. S tem se uspešno izognete prehudemu občutku lakote.

» Otroci jedo z očmi. Navdušeni so nad razno barvno dekoracijo jedi, ki deluje veselo. Za otroka je pomemben tudi pogrinjek: pisan namizni prt, prijetno zgiban prtiček in posoda s prikupnimi motivi.

» Otroci so pri jedi v veliki večini nestrpni. Poskušajte z njimi tudi sami jesti počasneje in naučite jih, da vsak grižljaj dobro prežvečijo. Hranjenje naj bo družaben dogodek. Hrana naj bo na pogled privlačna, vabljiva in dišeča.

» Skrbite za to, da se bo otrok čimveč gibal. Skupaj se odpravite na sprehode v naravo, na kolesarjenje, plavanje, smučanje idr. S spodbujanjem gibanja boste otroku preusmerili pozornost, da ne bo mislil le pozornost na hrano.

» Med hranjenjem izključite televizor. Pri jedi je zgled odraslih zelo pomemben.

» Otroci ne marajo hrane, če so njene sestavine neprepoznavne, če je prekrita s preveč omake, če jim zgleda tuje in neznano, če je podobna hrani, ki je otrok ne mara, če je brezbarvna, na pogled umazana ali celo sprijeta v kepe in seveda, če je jed prehladna ali prevroča.

» Otroke moramo seznaniti z načeli uravnotežene prehrane in zdravega življenja, vendar obstaja razkorak med znanjem in ravnanjem. Ne pričakujmo preveč!

» Kakorkoli, dobrikanje, jeza in grožnje so nesmiselni. Saj se nismo pripravljeni dan za dnem prerekati z otrokom. Spomnimo se svojega otroštva in hrane s katero so nas silili. Verjetno te hrane še danes ne maramo. Ne pozabite, da otrok zavrne hrano, ne vas.

» Triletniku lahko zadoščajo 3 žlice juhe, 3 žlice krompirja, mesa, zelenjave in sadja. Če so prigrizki in osvežilne pijače vzrok otrokovemu slabemu apetitu, jih omejite.

Ključ je piramida zdrave prehrane ali zdravega krožnika
Prehrana mora biti pestra in vsebinsko ustrezna ter čez dan primerno časovno in količinsko razporejena. Za ustrezno načrtovanje prehrane se lahko poslužujemo modela piramide zdrave prehrane ali zdravega krožnika, ki temelji na uravnoteženem vključevanju šestih skupin živil. Ključ do zdravega načina življenja in ohranjanja zdravja je torej uravnotežena prehrana z več manjšimi dnevnimi pestrimi obroki.

V prehrani otrok naj bo čim manj slanih in mastnih živil ter enostavnih sladkorjev, predvsem aromatiziranih sladkih pijač, ki spadajo med najpomembnejše dejavnike tveganja za debelost pri tej populaciji.

Malo zdravega crkljanja

Korenje s cimetom

Sestavine:

  • 2 velika korenja, narezana na kolobarje,
  • 5 žlic sveže iztisnjenega pomarančnega soka,
  • 1,5 žličke surovega ghee masla,
  • ¾ žličke mletega cimeta.

V ponev dodamo  kolobarje korenja in jih prelijemo s pomarančnim sokom. Pokrijemo in kuhamo približno 8  minut. Občasno premešamo. Ko je korenje mehko, dodamo ghee maslo in cimet ter kuhamo še eno minuto in medtem stalno mešamo.

korenje cimet

Korenček je zelo uporaben, saj ga lahko uživamo presnega, kuhanega, dušenega, popečenega, v enolončnicah, juhah, kolačih ali pa iz njega pripravimo zdrav sok.

  • Prispevala za portal: Marjetka Založnik
Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja