Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

5 zdravilnih učinkov rdeče pese

Navadna pesa ali Beta vulgaris je domorodna kritosemenka iz obal južne in zahodne Evrope. Gojene sorte pese vključujejo rdečo peso, krmno peso in sladkorno peso.

Rdečo peso zlahka pridelamo na domačem vrtu in jo čez zimo primerno skladiščimo. Manjše količine lahko hranimo v kleti zasute z mivko, kjer zdržijo od 6 do 8 tednov. Če jo kasneje iztisnemo v svež sok, tako najbolje izkoristimo ohranjene vitamine in minerale rdeče pese. Skladiščimo jo lahko tudi kar kuhano in okisano v kozarcih.

Rdečo peso so v preteklosti uporabljali v zdravilne namene. Že v Starem Rimu so jo uporabljali za zdravljenje vročine, zaprtja in obloge za rane. Ob koncu srednjega veka pa se je začela uporabljati tudi za zdravljenje prebavnih motenj in krvnih bolezni.

Dobra za kri

Znanstveno je potrjeno, da rdeča pesa ugodno vpliva na kri. Vsebuje visoke koncentracije železa, kalija in folne kisline, ki preprečuje slabokrvnost. Bogata je tudi z vitaminom C, niacinom in minerali kot so fosfor in magnezij. Užitni so tudi njeni listi, ki jih lahko uporabite za v smutijih ali solatah.

Pomaga pri odpravljanju zaprtja

Danes se rdeča pesa uporablja tudi kot blago odvajalo, saj vsebuje visoke vsebnosti topnih vlaknin. Prehranska vlaknina iz rdeče pese pozitivno vpliva na zdravje prebavnega trakta ter na kardiovaskularni sistem. Rdeča pesa bo prispevala vlaknino celuloza, ki pospeši peristaltiko našega prebavnega trakta.

Polna antioksidantov

Sok rdeče pese vsebuje več različnih hranilnih snovi, ki so po stiskanju bolj dostopne našemu telesu in se tako lažje absorbirajo skozi našo črevesno sluznico. Vsebuje tudi karotenoide in vitamin C, ki dodatno prispevajo k antioksidativnem učinku. Vsebuje tudi barvilo ali pigment betalain, ki je odgovoren za intenzivno barvo rdečo barvo pese, hkrati pa je močan antioksidant. Zaradi tega sodi rdeča pesa med deset vrst zelenjave z največjim antioksidativnim učinkom.

Vpliva na raven holesterola

Prehranska vlaknina iz rdeče pese naj bi dokazano zmanjševala vrednost serumskega holesterola za 30-40%. Redno uživanje rdeče pese pripomore tudi k normalizaciji krvnega tlaka.

Krepi imunski sistem

Zaradi velike vsebnosti vitaminov in mineralov, rdeča pesa krepi imunski sistem, s stimuliranjem limfnega sistema. Tako spodbuja apetit ter izločanje žolčnih sokov. Uživanje svežega soka rdeče pese med zimo tako preventivno vpliva na razvoj različnih obolenj, prehladov, gripe in drugih okužb.

Kako jo je najbolje uživati?

Najboljše je, če jo uživamo surovo. Betalaini (antioksidanti v rdeči pesi), ki dajejo pesi značilno rdečo barvo so občutljivi na temperaturo in se zato pri previsokih temperaturah razgradijo. Zato se priporoča kuhanje rdeče pese na pari pri nizkih temperaturah maksimalno petnajst minut. Lahko pa jo samo na hitro popečete (kot čips). Za večje ohranjanje betalainov je potrebno rdečo peso kuhati skupaj z lupino.

Ideje ta uporabo rdeče pese v kulinariki:

humus_pesa

Delite naprej ...
Katarina Katanec
Katarina Katanec

Katarina Katanec, magistra inženirka prehrane. Intenzivno se ukvarja s svetovanjem na področju hujšanja, zdrave in rastlinske prehrane ter klinične prehrane ter poučevanjem – vodi različna predavanja in delavnice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja