Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kurkuma je tople, rumeno-oranžne barve in ima močno aromo. Izjemno pogosta je v indijski kuhinji, saj je osnova za kari. Pridobivajo jo iz korenike (mesnatega stebla, ki je podobno korenini) Curcume longe, tropske rastline, ki izvira iz Indokine in pripada isti družini kot ingver. Botaničnemu rodu kurkume pripadajo različne vrste, vendar za medicinske namene uporabljajo le Curcumo lungi. Prah, pridobljen iz korenike, je izjemno bogat z aktivnimi učinkovinami. Je tudi barvilo, v preteklosti pa so ga, predvsem v Indiji, obravnavali kot sveto snov. Številne novejše znanstvene  raziskave so potrdile vse njene izjemne in raznolike terapevtske lastnosti.

Uporabni rumeni zaklad

Kurkuma je začimba, bogata z zdravilnimi učinkovinami. A ne le to. Lahko jo uporabljamo kot živilo, se z njo zdravimo ali polepšamo. S kurkumo se borimo proti vnetjem, varujemo srce in ožilje ter upočasnimo staranje.

Vse njene oblike

Poleg kot začimbo v obliki korenine ali prahu jo lahko uživamo v različnih izdelkih, ki so pridobljeni iz korenike (npr. olje ali esenca), ali v prehranskih dopolnilih.

Ohranja mladost in zdravje

Korenika kurkume je prava zakladnica zdravilnih snovi, ki koristijo pri veliko nevšečnostih in nimajo stranskih učinkov. Njena najučinkovitejša aktivna učinkovina je kurkumin.

Kurkuma je znana predvsem po svojem protivnetnem delovanju in je izrazito zimsko živilo – najbolj koristno jo je uživati v mesecih od oktobra do aprila. Redno uživanje bo okrepilo imunski sistem, pospešilo okrevanje v primeru sezonskih obolenj in ustavilo vnetne procese v telesu.

Kožo popolnoma obnovi

Kurkuma je tudi učinkovito lepotno zdravilo: prečisti kožno povrhnjico in jo pomladi. Z njenim prahom lahko naredimo številne kozmetične pripravke. Kurkumino masko lahko enostavno naredite tako, da v skodelici za kavo zmešate 1 čajno žličko kisle smetane ali jogurta, 1 čajno žličko medu, 1 čajno žličko kurkume v prahu in 1 čajno žličko olivnega olja. Vse dobro premešate in si nanesete na čist obraz. Pustite delovati 30 minut dokler maska ne postane sijoča in suha na otip. Nato jo sperite z vodo ali vatko in kokosovim oljem. Priporočamo, da si masko naredite takrat, ko ste vsaj še pol dneva doma (npr. med vikendom), saj lahko pusti malce rumenega tona na obrazu. 🙂 Še en recept za kurkumino masko najdete tukaj.

Hrani daje okus in barvo

Kurkuma je tako vsestranska, da jo lahko dodate zelenjavi, rižotam, enolončnicam in tudi sladicam ali iz nje pripravimo topel napitek, ki mu pravimo zlato mleko. Receptov za pripravo s kurkumo je veliko. Tako vaši krožniki postanejo okusnejši in bolj zdravi.

Najprej smo jo kot novo in eksotično začimbo uporabljali v curry-jih in drugih jedeh z Vzhoda, potem pa smo ugotovili, kako zelo zdrava je kurkuma in jo začeli uživati kot terapevtsko superživilo. Kurkumin in druge aktivne snovi so najbolj koncentrirane v kurkumi v prahu in za opazne učinke zadošča že manjša količina. Tu pa tam lahko zasledimo tudi sveže gomolje kurkume, tukaj pa lahko preberete 23 idej za uživanje kurkume v prahu in 7 idej za jutranji detox s kurkumo.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja