Košarica

V košarici ni izdelkov.

Nujno potrebujemo zdrave maščobe in avokado je eden najboljših načinov, da jih vnesemo v telo. Preberite, zakaj ga je dobro uživati in preizkusite recept za kremasti smuti!

Sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice in kakovostne beljakovine so že dolgo priznane kot osnovni del zdrave prehrane. Zdaj je čas, da jim dodamo še maščobe! Te so bile dolgo časa na slabem glasu – preprosto zato, ker so slabe maščobe resnično škodljive za zdravje.

Živalski viri maščob in procesirana živila z velikimi količinami olja so zdravju škodljiva, seveda pa so škodljivi tudi napačni viri ogljikovih hidratov in beljakovin. Kot vir vsakega makrohranila se bi zato morali truditi izbirati zdrava polnovredna živila. To so:

Ogljikovi hidrati

Banane, datlji, pomaranče in drugi sladki sadeži so popoln vir ogljikovih hidratov, ker vsebujejo tudi veliko vlaknin in vitaminov.

Beljakovine

Špinača, fižol, čičerika, soja, leča, semena in nekateri oreščki so odličen vir beljakovin, ki telesa ne zakisajo in obremenijo.

Maščobe

Tako kot pri beljakovinah in ogljikovih hidratih je narava ustvarila tudi popolno obliko maščob – sem spadajo avokado, lanena semena, brazilski oreščki in druga semena ter oreščki.

Zdrava prehrana pomeni uravnoteženo kombinacijo dobrih ogljikovih hidratov, beljakovin, zdravih maščob, vitaminov in mineralov.

Zakaj jesti avokado?

Avokado je poln esencialnih vitaminov in mineralov, kot so vitamin K, folna kislina, kalij, in vitamin B6. Hkrati vsebuje veliko vlaknin in zdravih enkrat nenasičenih maščob. Enkrat nenasičene maščobne kisline so srednjeverižne, večinoma v obliki oleinske kisline, ki znižuje krvni tlak, holesterol in preprečuje vnetne procese. Uživanje dobrih maščob iz avokada izboljša tudi zdravje kože, las, sklepov in krepi delovanje možganov ter izboljšuje razpoloženje.

Ne veste, kako v svojo prehrano vnesti več zdravih maščob? Predlagam kremasto smuti skledo.

Recept za božansko kremasto smuti bowlo (skledo):

Pri smuti bowli (skledi) gre preprosto za to, da gost smuti iz kozarca prestavite v skledo in ga potresete z dodatki po želji. Smuti skledo jemo z žlico, vedno pa je najbolj okusna, če jo postrežemo v lepi skodelici (mi imamo najraje kokosove skodelice).

Kaj dodati na vrh smuti sklede?

Ti dodatki vas hkrati vzpodbudijo, da vsako žlico smutija dobro “prežvečite”. Pri pitju smutija se namreč rado zgodi, da ga pijemo kot bi pili sok ali vodo, s čimer izpustimo pomemben del prebave. Če smuti večkrat premešamo po ustih, preden ga pogoltnemo, bomo od njega imeli veliko več koristi in nas hkrati ne bo napenjal.

SESTAVINE:

Priprava:

Avokado izdolbite in ga skupaj z ostalimi sestavinami zmešajte v blenderju. Smuti bo gladek in kremast. Postrezite v kokosovi skodelici in okrasite z dodatki (semeni & granolo) ter pojejte z žličko.

Uživajte!

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja