Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Živilo meseca: citrusi

Največ pojemo svežih – in prav je tako! Sveži citrusi so najbolj popolna kombinacija vitaminov, zdravih sladkorjev in vlaknin, ki najbolje uspeva v mediteranskem podnebju. Pozimi so citrusi za nas eden redkih sezonskih in dokaj lokalnih sadežev. In kaj je lahko boljšega kot kozarec svežega pomarančnega soka vsako jutro?

Bogati s citronsko kislino

Citrusi so dobili ime po zdravi sestavini, ki jo vsebujejo prav vsi: citronski kislini. Po sestavi je podobna vitaminu C, vendar ne gre za isto snov (drugo ime za vitamin C je tudi askorbinska kislina). Citronsko kislino vsebujejo skoraj vse vrste sadja, a je največ najdemo v citrusih. V telesu spodbuja absorpcijo mineralov in vitaminov, telo pa jo uporablja tudi za odstranjevanje maščob v krvnih žilah in z njeno pomočjo uravnava krvni pritisk. Citronska kislina je tudi pomemben del kosti in pomaga urejati velikost kalcijevih kristalov.

Seveda vsebujejo citrusi tudi veliko vitamina C, po čemer jih v vsakdanjem življenju bolj poznamo. Kot verjetno že vsi vemo, je vitamin C odličen v boju proti prehladom in sezonskim obolenjem. Krepi imunski sistem in zmanjšuje tveganje za razvoj rakavih obolenj, srčno-žilnih bolezni in demence. Vitamin C deluje kot antioksidant in nevtralizira proste radikale. Raziskave kažejo, da vsebujejo ekološko pridelani citrusi več vitamin C kot konvencionalni, vrednosti pa se razlikujejo med vrstami citrusov in krajem pridelave.

Poleg teh koristnih organskih kislin vsebujejo citrusi veliko flavonoidov, med katerimi so flavoni in flavanoni. Tudi flavonoidi so antioksidanti, tako da je zaščita pred oksidativnim stresom s citrusi res učinkovita.

101 sorta

Citrusov je zares veliko sort. Vsi poznamo pomaranče, mandarine in limone, kaj pa amanantsu, kumkvat, ponkan in kabosu? Obstaja ogromno citrusov, večina izmed njih pa je križancev. V osnovi obstajajo 4 osnovne sorte citrusov, iz katerih izvirajo vse ostale: citrona, mandarina, pomelo in papeda. Vse ostale so križanci (hibridi), ker je posebna lastnost citrusov, da se drevesa različnih sort med seboj zlahka oprašujejo.

Citron
Mandarina
Pomelo
Papeda

Nekaj primerov priljubljenih križancev:

Pomaranča je križanec med pomelom in mandarino.

Klementina je križanec med mandarino in sladko pomarančo.

Limona je križanec med grenko pomarančo in citrono.

Limeta je križanec med palpedom in citronom.

Grenivka je križanec med pomelom in sladko pomarančo.

Kumkvat

Zreli niso nujno oranžni!

Zanimivo pri citrusih je, da po obiranju ne zorijo več. Ko jih enkrat utrgajo z drevesa, ne bodo več postajali bolj ali manj sladki, temveč se bodo s časom le še pokvarili. Čas obiranja je zato zelo pomemben, a se pri tem ne moremo zanašati na barvo. Če je pomaranča živo oranžna še ne pomeni, da je zrela – in obratno, lupina je lahko zelenkasta, pa je sadež že zrel in ravno prav sladek.

Barva lupine se popolnoma razvije samo v krajih z letnimi časi in izrazito zimo. V tropskih delih sveta, kjer zime ni, citrusi ostanejo zeleni tudi ko so zreli. Veliko citrusov v tropih je zato zelenih navzven, pa vendar zelo sladkih in popolnoma zrelih. Edini način, kako preveriti zrelost citrusa je zato, da ga poskusimo – vsak dober prodajalec nam bo že vnaprej ponudil košček, da ga preizkusimo preden se odločimo za nakup.

Ideje za uporabo citrusov v receptih:

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja