Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

40. dan brez sladkorja

V kolikor ste tekom teh 40 dni, ko sem z vami delila recepte, svoje znanje in nasvete, našli vsaj eno stvar, ki vam je koristila in ste en nasvet uspešno prenesli v svojo prakso, sem dosegla svoj namen. Če ste z mojo pomočjo preprečili vsaj en »padec cukra« je moj namen presežen.

Kako naprej?

Začeti je treba počasi. A potrebno je začeti. Si dati možnost, si »upati« pojesti tudi navadne ovsene kosmiče s sadjem in navadnim jogurtom namesto sladkih kosmičev s sadnim jogurtom. Domač čokolino namesto kupljenega? Namesto klasične sladice pa pripravite domačo, na zdrav način.

Ne pijte kalorij!

Najlažji način, kako iz jedilnika odstraniti veliko sladkorja je, da za žejo pijete vodo, nesladkan čaj in domačo limonado in ne sladkanih pijač.

limonada

Berite deklaracije!

Že tako se težko odpoveste sladkorju, živilsko predelovalna industrija pa ga uporablja še v velikem delu živil, v katerih sladkorja ne pričakujete. Berite deklaracije živil, ki jih kupujete. Kupovanje sveže zelenjave in sadja zahteva najmanj dela z branjem etiket, prav tako pri drugih osnovnih živilih – npr. navadnih ovsenih kosmičih. Izogibajte se prav vsem procesiranim živilom. V Befitu nudimo vodeno nakupovanje z namenom učenja branja deklaracij. Za informacije pišite na anja@prehrana.info in že z nakupom poskrbite za zdrave sestavine doma.

Izberite polnovredno!

Iz svoje prehrane kar se da izločite predelana živila. Izberite kaše in stročnice, cele oreščke in nerafinirana olja ter sol. Če sladkate izberite boljša sladila. Zelenjava in sadje naj bosta lokalna in sezonska.

Zelenjava!

V kolikor vas še vedno kdaj zamika slaščica, dobro premislite, če jo res želite. Če je potreba prehuda, jo pravilno umestite v svoj jedilnik in s tem zmanjšate škodo. Tekom tistega dneva v telo z drugo hrano vnesite res najboljše snovi, da slaščica ne bo vplivala na vas tako, da bi spet zapadli v začaran krog. Kaj pravite na solato in mafin, juho in palačinke? Ne vzemite primera kot pravilo, v smislu, da bodo vaša kosila od sedaj naprej sladice. Tako odstopanje si privoščite enkrat na teden, saj dolgoročna izključitev določenega živila ni smiselna.

Zagotovo velja ohraniti zmernost. Kot se od enega slabega obroka ne boste zredili, tako vam en zdrav obrok ne bo naredil čudeža. Ne pozabite na gibanje, spanje in pozitivne misli prav vsakdan!

Vesela bom vašega komentarja, za več informacij ali prijavo na brezplačen posvet mi pišite na anja@prehrana.info.

Po praznikih pa vas vljudno vabim, da se nam pridružite na 10-tedenskem tečaju Temelji zdrave prehrane in zdravega jedilnika, ki ga organiziramo v Ljubljani. Pridružite se nam lahko na celotnem tečaju ali posameznem predavanju.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja