Košarica

V košarici ni izdelkov.

Naša telesa obstajajo v različnih dimenzijah, velikostih in oblikah, najlepša pa so takrat, ko se v njih počutimo zdravi, vitalni in polni energije. Zato vas ne bom utrujala s številkami na tehtnici ali točno določenim tipom postave, ker ena sama popolna postava ne obstaja (razen v glavah tistih, ki vam želijo nekaj prodati). Obstajajo pa optimalna telesna teža, zdrava mišična masa in čvrsto telo, v katerem se počutimo samozavestne in polne življenjske energije.

Naslednji nasveti so bili objavljeni v knjigi Simpl sladice. 

1. Čista hrana

Za bolj vitko postavo iz jedilnika najprej črtajte vso industrijsko predelano hrano, kamor sodijo sladke pijače, sladkarije, pakirani pekovski izdelki, namazi z veliko olja in soli, pa tudi veganski nadomestki sira in mesa. Osredotočite se na osnovna rastlinska živila: sadje, zelenjavo, polnozrnate žitarice, stročnice, semena in oreščke, na sladice pa glejte kot na samostojne obroke (idej v Simpl sladicah ne manjka).

Kot del polnovredne rastlinske prehrane zelo priporočam tudi Sunwarrior rastlinske beljakovine, ki ne vsebujejo živil živalskega izvora, konzervansov, sladil ali drugih škodljivih dodatkov.

2. Vaje za moč

V formo boste najhitreje prišli s pridobivanjem mišične mase, ki oblikuje čvrsto telo, prispeva h kurjenju maščob in je največji porabnik kalorij v mirovanju. Klasične vaje z lastno težo – počepi, sklece, trebušnjaki in vojaški poskoki –  so alfa in omega pridobivanja mišične mase,  za hitrejši napredek pa priporočam vadbo z utežmi. Pomembno je, da damo med treningom vse od sebe, po njem pa poskrbimo za hranljiv obrok, bogat z antioksidanti in beljakovinami. To je lahko tudi sladica, na primer sladoled s slano karamelo (recept tukaj), ki mu dodamo merico riževih beljakovin v prahu.

3. Ekspres metabolizem

Nič ne topi kilogramov bolje od hitrega in učinkovitega metabolizma. Tega pa ne dosežemo z omejevanjem kalorij, temveč s povečanjem mišične mase (glej točko 2), zadostnim uživanjem prave hrane (glej točko 1) in visokointenzivno vadbo v kratkih intervalih (t.i. HIIT vadba). Hiter metabolizem pomeni, da lahko jemo kolikor želimo (no, prenajedanje ne šteje), pa še vedno ohranjamo idealno telesno težo in nizek odstotek telesne maščobe. In počutimo se odlično!

4. Šport je sladki privilegij

Znova in znova ugotavljam, da lahko pri rednem gibanju vztrajamo le, če nas to veseli. Poiščite šport, ki vas veseli, in svojo vadbo ohranjajte raznoliko in zabavno! Sama sem svojo športno strast našla v razgibani mešanici vsakodnevne joge, plezanja in treningov za moč, vedno znova pa me motivirajo tudi gore in lahkoten tek po gozdu. Naj šport ne bo neprijetna obveznost, ampak sladek privilegij!

5. Pospravite tehtnico

Kilogrami nikakor niso merilo fizične pripravljenosti, niti vitkosti. Ker so mišice veliko težje od maščobe, lahko z istim (ali višjim) številom kilogramov izgledamo bolj vitki in fit kot preden smo začeli s treningi. Če je očitno, da se kondicija pri hoji v hrib izboljšuje, ali pa lahko v eni minuti naredite več sklec kot en mesec nazaj, ste pač na pravi poti in lahko tehtnico pospravite v kot!

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja