Košarica

V košarici ni izdelkov.

V prejšnjem prispevku ste lahko prebrali nasvete za poletni jedilnik. Tokrat z vami delim enega mojih najljubših receptov za ješprenovo solato.

Poletni jedilnik naj poleg sadja in zelenjave vaš krožniku tedensko dopolnjujejo kaše: proso, ajda, ješprenj, pa tudi nebrušen riž, , polenta (ne instant) in mlad krompir. Ne pozabite na stročnicefižol, leča, čičerika, saj vsebujejo obilico vlaknine ter beljakovin in so odlično dopolnilo k solati.

Sestavine:

  • 2 skodelici kuhanega ješprenja
  • ½ skodelice sladke koruze
  • 1 skodelica fižola ali čičerike
  • paradižnik, raznobarvna paprika, por
  • kozji ali feta sir ali popečen tofu
  • jabolčni kis ali limonin sok, oljčno olje
  • poper, drobnjak

Priprava:

Ješprenj skuhajte že dan prej. Dobro ga splaknite, kuhate 15 minut in pustite, da nabrekne čez noč. Zjutraj vmešajte na kocke sesekljano zelenjavo, sir, stročnice in začinite po okusu. Solato pustite v hladilniku vsaj za 1 uro, da se okusi prepojijo in sestavine ohladijo ter postrezite na posteljici iz rukole.

Ješprenovo solato si lahko pripravite na zalogo, saj je naslednji dan še boljša, odlična je tudi za malico v službi.

Ješprenj lahko zamenjate z drugimi kašami (ajdovo, proseno, kvinojo, amarant), prav tako lahko dodate olive, oreščke in semena, avokado, tuno, kuhana jajca ali vsakič druge stročnice (npr. leča, bob, fižol).

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja