Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Se še spomnite tistega okusnega čokoladnega mleka, ki smo ga kot otroci radi pili? Seveda je bil poln sladkorja, a o tem tiste čase nismo razmišljali. Danes, ko je ponudbe različnih pakiranih živil v izobilju, na vsakem živilu vedno pogledam deklaracijo, predvsem me zanimajo sestavine in koliko sladkorja vsebuje določeno živilo. Rastlinski napitki oziroma rastlinsko “mleko”, ki ga prodajajo v trgovinah, običajno vsebujejo precej sladkorja, zato si ga raje kar sama pripravim. Zanj potrebujem le 3 minute. Pripravimo ga lahko iz različnih sort oreščkov ali žitaric. Tokrat z vami delim recept za doma pripravljeno čokoladno riževo mleko. Priprava je zelo preprosta, okus pa fantastičen.

Riževo mleko je  bogato z vitaminoma A in D. Doma pripravljeno riževo mleko ni le cenejše, ima tudi druge prednosti: sladkano s presnim agavinim sirupom je bistveno manj kalorično kot kupljeno v trgovini, saj kupljenjemu običajno dodajajo velik delež sladkorja ali rižev sirup. Če ga pogosto pijete (kot nadomestek ostalim mlekom), priporočam, da ga pripravljate iz rjavega riža, ki ima nižji glikemični indeks, kar pomeni, da je učinek na raven sladkorja v krvi in proizvodnjo inzulina precej manjši, zato je bolj primeren pri vse,h ki pazite na telesno težo. Sicer pa hitreje pripravimo riževo mleko iz belega riža, saj se kuha krajši čas. V tem primeru kupite nebrušen ekološki ali paraboiled riž. Riževo mleko lahko uporabljamo za pripravo sladkih jedi za otroke (rižev narastek, mlečni riž, pirin zdrob, proseno kašo), lahko ga dodate v smoothije ali kavo, ga uporabite pri peki sladic ali ga pijete samostojno, saj je tako dober, da je lahko odličen namesto jutranje kavice. Če mu dodamo Maco v prahu, nas bo zagotovo prebudil bolj kot klasična kava.

Za pripravo riževega mleka potrebujemo naslednje sestavine:
  • kuhan riž (bel paraboiled ali polnovreden rjav)
  • ščepec solnega cveta
  • burbonsko vanilijo v prahu
  • presni ekološki nerafiniran agavin sirup
  • 100% kakav v prahu

Dodamo še prekuhano vodo v razmerju 1:4. Več vode dodamo, bolj redko mleko dobimo in obratno.

Postopek / priprava riževega mleka:

Riž skuhamo v vodi “al-dente” (da je še malenkost trd in ne prekuhan). Kuhan riž brez vode damo v blender. Zavremo vodo, jo malce oladimo, da na ni vroča, nato riž v blenderju prelijemo s 4-kratno količino prekuhane vode. Razmerje: 1 skodelica riža, 4 skodelice vode. Dodamo ščepec soli (solni cvet ali himaljasko sol), pol čajne žličke burbonske vanijije v prahu in na najvišjih obratih miksamo minuto do dve. Nato vse skupaj precedimo skozi čisto gazo, gosto cedilo ali belo vrečko za pranje občutljivega perila (prodajajo jo v Tosami ali DM-u in je primerna za večkratno uporabo). Ko se mleko ohladi na sobno temperaturo, mu dodamo še temen nerafiniran agavin sirup. Dodamo ga po okusu (odvisno kako sladko riževo mleko želite). Za 1 liter mleka približno 3 jušne žlice agave. Riževo mleko nato prelijemo v čisto steklenico in hranimo v hladilniku.

Čokoladno različico riževega mleka pa dobimo tako, da v blender dodamo še 2 žlici 100% kakava v prahu in ponovno mešamo nekaj sekund in mleko je narejeno. Mleko bo bolj polnega okusa in čokoladno, če boste izbrali res kvaliteten aromatičen 100% kakav. Priporočamo afriški Aduna kakav.

V hladilniku riževo mleko ohrani svojo svežino do 3 dni, če ga prej seveda ne popijete.

Iz riža in vode lahko pripravimo tudi riževo smetano, ki jo lahko uporabimo za kuhanje ali pripravo raznih omak. Če si želite res dober in preprost recept, vam svetujem, da si ogledate video recept s Kamalo in KamalaCard.

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja