Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Pozitivni učinki pitja zelenega čaja Matcha

Spoznajte matcho, trenutno najljubšo izbiro v svetu čajev. Matcha je glavna sestavina tradicionalne japonske kulture pitja čaja že od 12 stoletja. Temu fino mletemu prahu zelenega čaja je nedolgo nazaj narastla popularnost zaradi privlačnega videza, pozitivnih vplivov na zdravje in edinstvenega okusa.

Matcha je vrsta zelenega čaja, katere pridelava je zahtevnejša od navadnih čajev. Listi matche rastejo na številnih mestih. Prvotno naj bi matcho našli na Kitajskem vendar najboljša in najkvalitetnejša prihaja iz Japonske.

Matcha kissa

Matcha se od drugih zelenih čajev razlikuje po postopku pridobivanja. Približno 20 dni pred pobiranjem s ponjavami pokrijejo grmiče, da jih ne doseže direktna sončna svetloba. (slika spodaj)

matcha nabiranje

S pokrivanjem polj matche, upočasnijo rast njenih listov, klorofil v njih naraste, kar povzroči, da se listi obarvajo še temnejše zelene barve, hkrati pa se poveča količina L-teanina, aminokisline, ki se naravno pojavlja v čajih in nekaterih gobah.

Delavci pobirajo le najboljše popke in počakajo da se listi posušijo. Liste raztegnejo, da se posušijo in postanejo Tencha. Tencha je list, ki se uporablja za pridobivanje matche. Ko listu odstranijo listne žile, vlago in ga zmeljejo, dobijo fin prah poznan kot matcha. Za razliko od sodobne matcha kulture (preprosto naročanje matcha latte v nekaterih boljših kavarnah), je tradicionalen japonski obred pitja čaja osredotočen na pripravo in serviranje čaja. Šteje prav vse. Od prelepih ročno poslikanih in narejenih matcha skodelic do umetnosti serviranja in pitja čaja. Matcha bo v vašo kuhinjo prinesla košček Japonske kulture in vas sprostila ob trenutku veselja z zdravim matcha čajem.

matcha čaj

Ker je pridelava matche precej zahtevna, pridelek pa sorazmerno majhen, je matcha dražja kot običajen čaj.

Pozitivni učinki matche na zdravje in počutje

Ste opazili, da ima matcha čaj zmožnost pomiritve in stimulacije hkrati?

Zahvale za to gredo prav L-teaninu. Zgodba o učinkih matche izhaja iz meditacij, ki so jih vadili Japonski menihi. Med dolgimi urami sedenja so pili matcho, da bi ostali zbrani a še vedno mirni. Moderna znanost je pred kratkim potrdila lekcije tradicije. L-teanin pomaga pri ohranjanju stanja sproščenosti in dobrega počutja tako, da vpliva na delovanje možganov. Proizvaja alfa valove in vsebuje do kar petkrat več te aminokisline kot drugi zeleni in črni čaji. Kot dodatna prednost, L-teanin prispeva k pomnjenju in učenju medtem ko preprečuje stranske učinke kofeina, naravno prisotne komponente.

Skodelica matche zato pomaga pri koncentraciji in zbistritvi misli brez dodajanja nervozne energije, ki ji pogosto sledi po kavi.

Matcha združuje moč povišanja energije, izgorevanje kalorij in razstrupljanja.

matcha učinki

Matcha čaj lahko uporabljate na sto in en način. Lahko ga pijete čisto naravnega, uporabljate za kuhanje, dodajanje svojim najljubšim smoothiejem in dodajate kot posebno sestavino sladicam, od piškotkov do tort. Matcha je tista skrivnostna sestavina, ki bo pustila goste navdušene. Starodavna tradicija transformirana v moderno življenje. Matcha ni samo zeleni čaj, je življenje, zdravje, sprostitev in užitek.

matcha čaj

Nekateri pravijo matchi najbolj zdrav čaj na svetu. Super heroj z antioksidanti, virom moči za vse, ki poslušajo svoje telo in superhrana za ljudi, ki so ozaveščeni in sebi privoščijo le najboljše. Nekateri pravijo Matchi tudi kakav Japonske. Uživanje brez slabe vesti.

Bistvo popolnega okusa čaja in najvišje kvalitete ima ime: Japonska. Dom najbolj elegantne in estetske kulture pitja čaja. V japonščini pomeni »KISSA«, pitje čaja. Zato so njihovo blagovno znamko, ki predstavlja čaj matcha poimenovali Kissa.

Razlika med klasičnim zelenim čajem in matcha zelenim čajem

razlika čaj

Pri navadnem zelenem čaju pijemo le infuzijo zato ne zaužijemo vseh vitaminov in mineralov iz lista. Pri matchi pa dobimo mnogo več zdravilnih snovi, ker zaužijemo celoten list, poln antioksidantov imenovanih polifenoli, ki pomagajo pri ohranjanju zdravega srca. Še en polifenol v matchi imenovan EGCg pa spodbuja metabolizem in upočasni rast rakavih celic. Pitje matche spodbuja nastanek dopamina in serotonina, ki izboljšujeta razpoloženje, spomin in koncentracijo.

Matcha je naravno polna s kofeinom, ki vas bo ohranjal budne do 6 ur, povečal vašo moč in koncentracijo. Vsebuje do 2x več kofeina kot kava. Matcha vas bo sprostila in pomirila, hkrati pa ohranjala vašo pozornost. Tako je idealna za pitje pred sestanki, učenjem, vadbo joge in takrat, ko se želite skoncentrirati. Idealna je pri premagovanju vsakdanjih izzivov. Prav tako ima v sebi veliko naravno prisotnega kofeina, ki vam da energijo za premagovanje vsakodnevnih naporov.

Lahko jo pijete tudi v času hujšanja in za izboljšanje splošnega počutja. Pitje matche pomaga pri pospeševanju metabolizma in izgorevanju maščob. Klorofil prosoten v matchi pa hkrati deluje kot naravni odvajalec težkih kovin in strupov iz telesa, zato je pitje matche odličen vsakdanji ritual v času razstrupljanja.

Tabela makro in mikro hranil: polifenolov, kofeina, aminokislin, ki jih najdemo v 15g matchi:

matcha tabela

Pravilna priprava Matche

Pribor je ključni del priprave odlične matche. Za pristen okus je potrebno matcho premešati s bambusovo metlico, ki matchi ne spremeni okusa. Skozi fino cedilo z leseno žličko “precedimo” prah matche, da dobimo najbolj fino strukturo. Nato uporabimo bambusovo mešalno metlico in zmešamo 1 čajno žličko (2g) Matcha prahu z 80ml vroče vode, temperatura vode ne sme presegati 80° C. Čaj pijemo topel ali hladen.

matcha čaj

Če želimo čaj z mlekom, mu dodamo toplo rastlinsko mleko. Mleko lahko tudi spenimo (najbolje se peni sojino) in si naredimo matcha cappuccino ali matcha latte.

Matcha čaj

Okus Matche

Okus matche vsakogar prijetno preseneti. Ima oreškast, rahlo grenak okus. Temnejši kot je odtenek zelene barve čaja, močnejša je njegova aroma. Okus matche je odvisen od kvalitete pridelave in regije iz katere prihaja. Nekateri imajo raje matcho, ki je malenkost bolj sladka, spet drugi prisegajo na bolj »umami« – bogat okus matche. Kateregakoli izberete, lahko uživate v vaši skodelici matche, ki je preprosta in enostavna izbira za dodajanje pozitivnih učinkovin v vaš vsakdanji ritual.

Različni načini uporabe Matche

matcha2

Matcho lahko uporabljate za pripravo različnih napitkov in sladic: smutije, latte napitke, za peko sladic: kruha, tort, kolačkov, palačink, biskvitov, desertov, granole ali presne sladice: chia puddingov, sladoleda, čokolade, presnih tort in drugih presnih sladic. Matcha čaj lahko pijete z rastlinskim mlekom kot capuccino ali kot običajen čaj – toplega z medom in limono. Lahko pa si pripravite tudi matcha limonado. Osvojila vas bo s svojo živo zeleno barvo, dodala skrivnostno sestavino ter piko na i vašim sladicam.

Več o kvalitetni izbiri 100% kvalitetnega Matcha čaja:

Kissa sodeluje samo z najboljšimi pridelovalci čajev na Japonskem. Tako razvijajo nove različice in ohranjajo odlično kvaliteto. Najbolj znan je Kissin tradicionalnem matcha čaj, ki očara nad okusom, ohranja zdravo telo in vas drži pokonci ves dan. Več si preberite tukaj > klik na sliko:

Kissa-smart-first-kissa-1

Kakšno Matcho izbrati?

  • Če imate raje močnejšo matcho, priporočam Matcho Fokus, ki ima največ kofeina v kombinaciji z l-teaninom (34 mg kofeina na 15g)
  • Za lepšo kožo, nothe in lase ter okus po sadju uporabite Matcho Skrivnost lepote (ki ima malenkost manj kofeina: 33 mg na 15g) in več antioksidantov
  • Za spodbuditev metabolizma (primerna za hujšanje) pa priporočam Matcha Vitalnost, ki ima več aminokislin in manj kofeina (32 mg kofeina na 15g).
  • Prevod: Katarina Katanec
  • Vir: KissaTea.com
Delite naprej ...
Katarina Katanec
Katarina Katanec

Katarina Katanec, magistra inženirka prehrane. Intenzivno se ukvarja s svetovanjem na področju hujšanja, zdrave in rastlinske prehrane ter klinične prehrane ter poučevanjem – vodi različna predavanja in delavnice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja